Караянчева: Днес е ден на гордост към родолюбието

За българите винаги свободата ще бъде висша ценност, посочи шефката на НС
Обновена: 16 апр 2019 22:25 | 16 апр 2019 22:22,
24
Караянчева: Днес е ден на гордост към родолюбието
Снимка: БТА

За българския народ винаги свободата ще бъде висша ценност, затова и в дневниците на Учредителното събрание е останало забележителното изказване на Марко Балабанов "Всякой роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия". Това каза в словото си във Велико Търново тази вечер председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя прие строя на ротите на Националната гвардейска част и на Националния военен университет във Велико Търново по време на тържествената заря-проверка, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Караянчева подчерта, че първите ни законотворци само за два месеца, усърдно и заедно са сътворили един документ, с който се гордеем и днес.

Сред депутатите са били представители на възрожденския елит, хора, участвали в националноосвободителното движение, които, водени от любовта към свободата и справедливостта, сътворяват основния закон на България - толкова либерален и толкова истински, заяви тя.

С подписването на Конституцията те поставят младата държава като самостоятелна сила на картата на Европа. Тежка е била задачата им да определят какво послание ще отправят към Европа и света, каза председателят на Народното събрание.

Според Караянчева това е портретът на българския народ - една година след Освобождението - такъв, какъвто са го нарисували в Учредителното събрание. В него са събрани хора с различни религии и от различни етноси.

Тя припомни думите на първия председател на Учредителното събрание Антим Първи, който казва, че "това, което Берлинският договор развали, сами ще си го постигнем", и отбеляза, че тези думи са били пророчески, защото само след шест години се случва Съединението.

В Учредителното събрание законотворците влизат в яростни конфликти, като представители на първите български партии, но въпреки това те доказват, че са готови да работят за националното дело и в името на националния прогрес, припомни Караянчева. Разпознава ли се днешният български народ в този портрет, очертан преди 140 години от учредителите, попита Караянчева и отбеляза, че със сигурност идеалите днес са същите, но пътят за постигането е труден, стръмен, с много предизвикателства и завои.

Днес е ден на гордост към родолюбието на депутатите от Учредителното събрание и ден за честване на мъдростта им, каза тя.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов каза в словото си, че на този ден свободна България става държава, а началото на тази нова държава е поставено в историческата и духовна столица на България - Велико Търново, която в навечерието на 140-годишнината е призната за такава с държавнически акт, с който е възстановена една историческа справедливост. Той припомни ролята на Търново в българската история и благодари на всички търновци, защитавали през годините авторитета на старата столица.

В честването участваха депутати от всички парламентарни групи, представители на държавни институции и на местната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
БРАВО! преди 5 години
КАКВА РЕЧ! КАКВО ЧУДО! ПРИМЕР ЗА ПОСЛУШНА КОМСОМОЛКА-ОТЛИЧНИЧКА! АКО СТЕ И ВИЕ ОТЛИЧНИЦИ ОТ КОМСОМОЛА - И ЗА ВАС ЩЕ ИМА ХУБАВА СЛУЖБИЧКА!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да повярвам, че комунисти тачат Търновската конституция.
14
0
 
5
 
! Отговори
33 000 000 000 ЕВРО преди 5 години
33 000 000 000 ЕВРО ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ ГЕРБ КРАДЛИВА МАФИЯ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА РОБИ СЪС 500ЛВ И ПЕНСИОНЕРИ СЪС 300ЛВ
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да повярвам, че комунистите уважават Търновската конституция.
12
0
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Тая рабфак селска булка герберска за малко да се разплаче по време на вечерната проверка на геройски загиналите за България...Артистка !Сигурно сълзите и същност написаха от щастие. Явно в този момент си е мислила: "Боже, кога аз селската булка от завода, съм си мечтала даже да стана председател на народното събрание ?!"Ами, той и един друг неин съпартиец никога не си е мечтал да стане от мутра и пожарникар генерал и министър-председател, ама ей го на - вече 10 години е такъв.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ТОВА ЧЕТЕНЕ НА КАРАЯНЧЕВА МИ ЗАПРИЛИЧА НА КОМСОМОЛСКА СБИРЩИНА.МОЖЕ ЛИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТ ДА МИ ЧЕТЕ КАТО ПЪРВОЛАЧЕ БЕЗ КАПКА ДУХ НА РОДОЛЮБИЕ
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРОБ са престъпна и много, много продажна хунта!
9
15
 
0
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 5. Айде по-леко със светлинните години, че ако дойдат бесепарите на власт тогава ще ти се видят малко.
8
1
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Обида е към Учредителното събрание, в тази зала да се разхождат гербери, които нямат сътворен един свестен закон!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай на простия власт и му гледай сейра.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако стане хан Крум жална ви майка! Продажници!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако направят реално а не подправено изследване, поне 90% от хората ще посочат, че живеем по-скоро в условията на диктатура и не сме правова държава и сме на стотици светлинни години от демокрацията!!!
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, не! Пекинската кифла да приема парад на войници ?! Срам! Срам! Закривайте го това народно събрание, тази женица е позор за държавата ни.
3
1
 
24
 
! Отговори
гербава свобода преди 5 години
То па една свобода - избирателна: за гербавите крадльовци - да , за онеудобните -не !За някои даже и 20-годишно -не !Някои като Иванчева например .
2
0
 
32
 
! Отговори
Да бъда откровен преди 5 години
България не е правова страна не е била и няма и да бъде ! Честит ден на конституцията !
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трактористката от кърджалийските села като каква точно се изказва.