Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Преди да се изготви ще има широко обсъждане
Обновена: 15 май 2019 15:50 | 15 май 2019 10:30, Веселина Йорданова
233
Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национална стратегия за детето няма, отсече премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството.

Борисов нареди социалният министър Бисер Петков всеки ден публично да обяснява това и успокои, че ще има широко обществено обсъждане, преди да се изготви такъв документ.

"Във Фейсбук включително и протести готвят "Не на стратегията 2019-2030 г.", която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето", каза още премиерът.

Той допълни, че не знае защо лъжите по темата продължават.

"Правят се спекулации за деца, цитирам, отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството", попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че има случаи, в които родителите не полагат изобщо грижи за децата си и световна практика в такива случаи е извеждане на детето от семейството, докато се изясни ситуацията.

"Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации - влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин", посочи още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че става дума за единични случаи, в които трябва да може да се реагира по закон.

"При нормални семейства въобще това не стои. Спекулацията ще отидат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род примерно или нещо подобно", цитира Борисов и допълни, че целта е да се защитят деца в семейства, в които има насилие.

Премиерът съобщи, че за тази година 40 200 деца са върнати обратно в класните стаи, които не са ходили изобщо на училище.

През последните дни в различни градове на страната, включително и в София, се проведоха протести срещу Стратегията за детето.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", заявиха в официална позиция от социалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
22
 
! Отговори
Все не е в час преди 5 години
Колкото Мизова беше уволнена от фонд Земеделие. Лъжи.
111
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този като ти каже добър вечер, виж дали не е сутрин !!!
110
0
 
35
 
! Отговори
Чане преди 5 години
В България няма стратегия за нищо. Просто всичко е на автопилот но горивото свършва.
109
0
 
40
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Трябва ясно да бъде посочено, при какви случаи едно дете да може да бъде отнемано от родителите. Например -- ако принуждават детето да проси- ако принуждават детето да проституира;- ако не позволяват на детето да посещава училище;- при физически тормоз на детето - да се посочи, при нанасянето на какви травми точно;- .....Да няма възможност, съдиите да си тълкуват нещата, както им хрумне!
108
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко пумпала - все се обяснява какво са искали да кажат неговите хора, ако не мине се отмята като палачина на 180 градуса
107
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОЙКО,ШКЕМБЕ ВОЙВОДАТАТА ЩЕ ТИ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА!!!!!
106
0
 
16
 
! Отговори
ew преди 5 години
До Анонимен 138 и за тея къде са останали пак няма място в яслите и детските градини, както я моя случаи. Тука колкото повече искаш да си нормален толкова държадта се подиграда с теб. Затова тази есен се изнасяме (минус 3ма).
105
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя дебел тип сигурно не знае ,че вече 10 години е премиер.Зает е с грабежа на държавата и няма време за децата ,колкото са останали.
104
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво си отсякъл бе *** смотан!!! Правиш точно каквото ти наредят господарите. Те отлично знаят, че този номер с децата няма да мине у нас в България и сега разигравате театър, белким ти пишем една червена точка
103
2
 
40
 
! Отговори
ОСТАВКА ЛЪЖЕЦ преди 5 години
Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!"Стратегията за детето е преименувана на Постановление 104 ДВ бр.37/07.05.2019 стр.22-28и е подписана от Б.Борисов."ЛЪЖА, нагла и безпардонна от най-високият пост в държавата Министър Председател.След такава лъжа има само един път ОСТАВКА. НЕЗАБАВНА.Изобщо не ме интересува другите колко били лоши и те бе. Този за какъв се мисли, ще излиза да ЛЪЖЕ с едната ръка, докато с другата прави точно обратното с подписа си!??!??!
102
1
 
29
 
! Отговори
Туранагата той беее преди 5 години
Много ме радват заглавия от типа "Борисов отсече.." и след два, три, дни или до месец, мънкащите оправдания на слугите му. Ако беше дървосекач, само щеше да повреди дръвчетата, без да може едно да гътне.
101
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то и джендериите ги бяха маскирали като защита на жените от насилие та хората много вяра нямат... и имат едно наум.
100
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките НПО-та Путин ги навря в десета глуха.Тук какво чакаме още??
99
1
 
28
 
! Отговори
Каза преди 5 години
Лъжец номер 1 на България.
98
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМа кво норвежците ще ядат български деца ли?--------не, скандинавските нрави се обобщават с две думи: шведска тройка! тия се таковат помежду си и по роднински, а и децата го отнасят. пример за такъв е оня откачалник брейвик
97
0
 
30
 
! Отговори
Ivelina преди 5 години
Стратегия няма уж, а промените в закона!?!?!?! Направо си я направихте закон тази стратегия....ама така е, като сте взели едни пари, сега дейности трябва да се отчитат. Голяма алчност!!!!
96
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има социално министерство, защо се занимават неравителствени организации с тези неща, защо се занимават фондации?Колко им плащаме, за да съсипват живота на хората? Колко от тях имат деца, та са се загрижили за чуждите?Ненормално е на някой друг да му плащат, за дазнае кое е добро за моите деца.Направете икономика, вдигнете заплатите и детските и всички фондации - да се махат от обществените дебати, гнусни ***!
95
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** кво норвежците ще ядат български деца ли?
94
0
 
6
 
! Отговори
До:Елена преди 5 години
А пък и майката, ако е по-грамотна грешка няма да има!!!
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А който не вярва за норвежците- да напише eegrants.bg---- eeаgrants.bg - липсва едно "а"