Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона

Вместо по 11 лв. на глас, партиите са взели по 13,20 лв.
Обновена: 22 май 2019 14:02 | 22 май 2019 13:40,
59
Горанов за "надписаните" субсидии – несъвършенство в закона
Снимка: БулФото

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. Това каза финансивият министър Владислав Горанов пред economic.bg преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъстват премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

„Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов.

Още по темата
Според него, няма как при сега действащия закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът бил така разписан, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпрeдели само между правоимащите партии и коалиции.

Владислав Горанов смята, че единственият начин това да се поправи е чрез промяна в закона.

"Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“, каза Горанов.

На въпрос дали това му се струва честно, финансовият министър заяви, че "честно е класово понятие, законодателството дава правила" и ако законодателят иска наистина да дава по 11 лева на глас, трябва да прецизира закона.

Припомняме, че разследване на телевизионното предаване "Шоуто на Слави" показа, че след последните избори партиите, спечелили над 1% от гласовете, са си разпределили не по 11 лева, както е записано в Изборния закон, а по 13,23 лв. Общо това прави над 6 милиона лева щета за хазната.  По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разподерил проверка на скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
хари преди 4 години
ТОВА СЕЛЯНЧЕ Е ЗА СЪД !!!!!! И ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО !!!!
45
0
 
13
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Нагли хрантутници....Гласувай *** народе,за да вземат наглите хрантутници по 11-13 лева на глас,че да си имат за вили,огромни апартаменти,огромни тераси....Гласувай *** народе!!!
44
0
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Законите не са правила! Наредбите са правила. Законът преди всичко трябва да е честен и морален. След това се правят тълкувания на закона, което е вече интерпретация.
43
1
 
11
 
! Отговори
bolgar56@abv.bg преди 4 години
Абе този що не прочете какво пише в закона -на действително подаден глас за партия или коалиция...КАКВИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЯ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА...
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Организирана престъпна група
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, как не може да е точно по 11.00 лева, а може да е "точно" 13.23? Горанов е за съд! Не само за това!
40
2
 
24
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Горанов е човекът на Пеевски.
39
2
 
39
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А тройкаджията от Свищовският финансов университет бърза да се възползва от несъвършенствата...
38
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Призоваването да не се крадат обществени средства е проветряване на устата. Ето сега, 6 милиона си надписали и взели. Абе те си изписаха 2 000 000 000 лева /два милиарда/ и, та за некакви 6 милиона. Къде се е видяло да се лепи 1 квадратен метър студоупор по панелените блокове срещу 200 лева. И сега изказвания от типа "Не беше съвсем справедливо /както и законно може да се допълни/ ама да покажем че може. Вече няма да се прави така".
37
0
 
39
 
! Отговори
Бостан преди 4 години
Някой помни ли, че след референдума на Слави Еднокнижникът си късаше ризата, че ще направи субсидиите по 1 лев!?Резултат - в нарушение на закона за референдумите това гласувано от народа предложение дори не беше вкарано за разглеждане в пленарна зала!Е, има ли още някой бунак да им вЕрва на тиквите и най-вече - на тиквената кратуна от Банкя!?
36
1
 
22
 
! Отговори
Фред Флийнстоун преди 4 години
Всичко хубаво, ама може ли в толкова постове да пишето това ''й'' толкова неграмотно. Учете бе хора, затова ви управляват илитерати с 8 клас и купени нагоре дипломи. Субсидии- не субсидиЙ, кампании- не кампаниЙ, пенсии- не пенсий
35
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо поради несъвършенство на закона не са взели 5 или 7 лева на глас? А са взели повече? Как пък несъвършенствата са все в тяхна изгода?! И никоя партия не е сигнализирала за несъвършенствата на закона досега.
34
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов верно ли е че си назначил 50 ИТ специалисти от доверена фирма на финансовия министър на хранилка в МФ със заплати по 8000 лв?
33
0
 
25
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
любимецът на силиконовите ци-ц взе думата наместо кардашиян!
32
0
 
27
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Предлагам да ги прецизирате в ЦСЗ. Смятай докъде сте я докарали щом и вашите вече не ви понасят.
31
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-корумпираният министър на ГЕРБ Горанов беше най-защитен от БСП и Нинова. Нито веднъж, нито един комунист не му поиска оставката. Изглежда че е доверено момче кремлядинче.
30
0
 
46
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
Горанов кой ти каза ,разпореди, нареди да разписваш пари от народа за политическата МАФИЯ
29
0
 
35
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Кампании избори на гърба на народа.Горанов ти си разписал да вземат партийте парата
28
0
 
34
 
! Отговори
Селчо преди 4 години
Да им повдигат обвинения тва са милиони
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщайте парите крадци от народа!