Соломон Паси призова: Да мислим кога да купим F-35 за армията!

Сега бил моментът, били по-сигурни от F-16
7 юни 2019 09:50,
243
Соломон Паси призова: Да мислим кога да купим F-35 за армията!
Снимка: Reuters, архив

Сега е моментът да се мисли кога българската армия ще се оборудва с изтребители F-35, настоя бившият външен министър Соломон Паси.

Той посочи, че американският Конгрес е задал финансовия таван за продажбата на осем изтребителя F-16 блок 70, но България все още не може да използва отстъпки за "лоялен" клиент на оръжия, с каквито се ползва например Словакия.

"Предложената финансова рамка от 1,6 млрд. долара за F-16 блок 70 е таван, който Конгресът дава. Това са вътрешни дела на САЩ", посочи бившият външен министър пред БНТ.

Още по темата

Соломон Паси обясни, че за посочената от САЩ цена за изтребителите F-16 има значение фактът, че страната ни за първи път прави подобна сделка.

US конгресът одобри сделката за 8-те ни изтребителя F-16

"За сравнение, Словакия също поръчва F-16 на вероятно по-ниска цена, но тя има отстъпка като лоялен клиент, а и не е ясно какъв пакет е поръчала страната", подчерта Соломон Паси.

Той посочи, че от влизането ни в НАТО до днес сме продали огромно количество оръжие на САЩ, но не сме купували обратно.

Според Соломон Паси сега е моментът да се мисли кога България ще се оборудва със следващото поколение изтребители - F-35. По думите му F-16 е самолет, в който сигурността и животът на пилотите идва на първо място.

"Изтребителите "Грипен", които бяха предложени от "Сааб", са били от предходно поколение и за разлика от F-16, нито са се доказали в бой, нито са включвали функции като радиосистема "приятел-враг", изтъкна Соломон Паси. Така, макар по-ниската предложена цена, те ще излязат далеч по-скъпи", посочи още Соломон Паси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
52
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
СЕМИТЪТ СОЛ МОНЕЛ ПСИХИ / САМОИЗТЪКВАЩ СЕ КАТО АГЕНТ НА МОСАД И ЦРУ/ НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ НА *** ВЪПРОС :" КОГО ЩЕ БОМБАРДИРАМЕ С ИЗТРЕБИТЕЛЯ - Б О М Б А Р Д И Р О В А Ч " ??? ДА- ИЗТРЕБИТЕЛИ ЗА ПРЕХВАЩАНЕ И КОНТРОЛ -ДА ,НО БОМБОРДИРОВАЧИ -ПРИ ТОЛКОВА РАКЕТНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДНЕС - ДОКАЗВА ,ЧЕ И ЕВРЕЙСКИ АГЕНТИ НА " М О С и Ц ЪР УУ" МОЖЕ ДА СА *** И ПРОДАЖНИ !!!!!!!!!!
172
2
 
68
 
! Отговори
Брашнян чувал преди 5 години
Соломончо гледа на държавния бюджет като на брашнян чувал - колкоро повече го тупаш, толкова повече ще пуска. След като ще се изръсим с три милиарда лева за F16 защо пък да не изръсим от отънелия джоб на българина и пет милиарда за F35. А за какво са ни? С кого ще воюваме. Не можем ли да вложим тези пари за нещо по-смислено.Но, като ги дадем за самолети, може и на него да му пуснат нещо в джобчето.
171
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... А след това за атомна подводница и самолетоносач, нали така. Нищо напротив ако Паси го плати от джоба си.
170
0
 
43
 
! Отговори
NN преди 5 години
Първо трябва да създадем "Система за управление на огъня", която да обедини трите рода войски. До тогава ще имаме само луксозни играчки.
169
0
 
53
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
И Трабанти за НСО и Народното събрание
168
0
 
41
 
! Отговори
До До 400 Ф35 произв преди 5 години
какъв руски ***... обикновен български ***. Многознайко и разбирач по всичко. :)
167
5
 
41
 
! Отговори
фермера преди 5 години
Руските двудвигателни самолети се плашат само от ракети Метеор,който ни бяха предложени с Грипен.Още докато излети от 2 летища който ще могат да го обслужват Ф16 ще свети на радара заради голямата отразена площ и падналата Стелт боя.Ако въобще излети защото ще получим удар от ракети Калибър който АIM 120 AMRAAM не може да контролира и ще имаме само 16 броя.Явно не предвиждат да се върнат за презарятка.
166
6
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американо-израелска марионетка, български предател!
165
10
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Освен за полицейски функции, самолетите ни трябват и за да задържим над черно море евентуален хипотетичен опит на Русия за нахлуване във Варна, до момен в който съюзниците от НАТО се притекат на помощ."Русия няма никакви такива намерения, стига си си смукал свободни съчинения от пръстите. Самолетите се купуват единствено с цел Вашингтон да ги праща за пушечно месо във войните си в региона.
164
3
 
55
 
! Отговори
NoFace преди 5 години
Абе хора, не се поддавайте на спора американски или руски самолети. НЯМА да са руски, това е ясно. Това за Грипен са бълнувания на Соломончо. НО! Най-важното, е че се нарушава закона от тези, които следва най-стриктно да го спазват. А нарушението е с цел обслужване на чужди интереси. Ето с това не трябва да се примиряваме!!!!
163
11
 
35
 
! Отговори
Ф16/Ф35 преди 5 години
Освен за полицейски функции, самолетите ни трябват и за да задържим над черно море евентуален хипотетичен опит на Русия за нахлуване във Варна, до момен в който съюзниците от НАТО се притекат на помощ.Руснаците изглежда имат технология за засичане на Стелт. В момента в който Ф22/Ф35 е засечен от радар, той губи. В този контекст Ф 16 е много по-добият избор за Българската авиация.
162
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
F 35 е далеч извън бюджета. Нека първо снабдим Ф 16-ските.
161
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция получи оферта 100 нови самолета за 9 милиарда долара, а ние получаваме оферта 8 самолета от Студената война за 2 милиарда долара.
160
4
 
33
 
! Отговори
До До 400 Ф35 произв преди 5 години
Ясен е, разбира от авиация, за разлика от тебе!
159
18
 
39
 
! Отговори
СДЕЛКАТА СЕ ПРОВАЛИ преди 5 години
Когато за годините на прехода са наляти милиарди за русские самолеты и АЕЦ това не е държавно измменничество. Но, ако трябва да модернизираме армията си с ново несавецко оръжие, това вече кощунство!Гледайте само как сделката ще се провали. Вече шкембак войвода каза, че била неизгодна. Просто се играе ченгеджийско ДС театро пред западните ни уж партньори, но те не са глупави. Ясно е, че се цели протакване и внушаване, че "Искаме, но те ни дават" Че даже ще го използват за мотив да напуснем НАТО
158
15
 
39
 
! Отговори
До 400 Ф35 произведе преди 5 години
Ясен си, руски ***!
157
6
 
48
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 400 Ф35 произведени"в изправност да летят половината. След 2 полета им пада стелс покритието и техниците с баданарката плескат отгоре. Без това свети на радара като всеки самолет от 4 поколение"САЩ първите самолети Ф-35А се отказаха да ги модернизират до състояние Блок4 заради безумната цена от 15 милиона на самолет. Свалени са от Боен отчет и са предадени на Агресорската Ескадрила в База Елис.В момента Блок4 има две дузини "забележки" които могат да доведат до катастрофа като в Япония
156
7
 
35
 
! Отговори
до 3 години преди 5 години
ще е готов двигател изделие 30, който съответства на най-добрите американски двигатели ПратЕнд Уитни по мощност, икономичност, надеждност. Първите серийни СУ 57 още тази година постъпват в частите, но със старите двигатели АЛ41. След 3 г серийните ще са с нови двигатели, а на произведените ще ги заменят.
155
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соломон,тоз тиранин развратен,отново в ада нейде запратен-както казва Ботев,по-добре *** Паси люцерна и ритай с копитца.
154
7
 
52
 
! Отговори
400 Ф35 произведени преди 5 години
в изправност да летят половината. След 2 полета им пада стелс покритието и техниците с баданарката плескат отгоре. Без това свети на радара като всеки самолет от 4 поколение. Самите американци се чудят как да излезнат от положение, ако им се наложи да летят интезивно. Да поясня - когато летците ни правиха нальот 100ч годишно нашите стари Миг 21 правиха в летателен ден по 3-4-5 задачи с различни летци. Мисля, че съм ясен