Радев: Не прехвърлям правомощия, ръководя се от принципи

Президентът организира кръгла маса за избора на нов главен прокурор
Обновена: 12 юни 2019 12:08 | 12 юни 2019 11:30,
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания", предава агенция Фокус.

Повод за думите му са обвиненията, че със срещите, които проведе през май с представители на съдебната власт и с настоящата кръгла маса, държавният глава се меси в независимостта на съдебната системата.

Още по темата

"Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение до края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да им повишено обществено внимание", категоричен е президентът.

По думите му, при избора на нов главен прокурор е много важен критерият за независимост и воля за налагане на законността.

"Важно е обаче и как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно неговата смелост и гражданска отговорност - това е успехът на неговата бъдеща дейност", подчерта той.

Според президента функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, и за утвърждаване на законноста.

"Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния й ход, а това означава ясни критерии, прозрачност и добра аргументираност на мотивацията за номинациите", изтъкна Радев.

Президентът добави, че е изключително важно новият главен прокурор да има високо обществено доверие още от старта на своя мандат, защото щял да бъде натоварен с големи очаквания и му предстояли важни задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Рейтинги на президент, правителство и институции се правят всеки месец!Ти в тази държава ли живееш!?
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо след първично измамния двумилионен "избор" на Грипена разните му там "социолози" не провеждат "анкета" за рейтинга на Грипена?Първо - защото няма кой да им плати.Второ - хората бяха подведени по вярата на Борисов в неподкупен и достоен човек, затова и предложи световно неизбираемата номинация на стрина Цецка.Е, и неговото, и народното доверие бяха нагло излъгани от комуноидното поведение на Грипена - харманлийските *** облаги в кариерата се оказват по-силни от морала му.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВинетуОтиди на очен лекар!Четенето на книги ти е повредило зренийцето нещо!Писрещат го както аристократи-съвестен слуга!С дружелюбна ирония.Мислех сиче няма да доживея да видя по-прoступравник от Т.Ж.начело на България.Е, за съжаление., доживях..
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20. Ха-ха, и как стана факт? С това, че го е казала Татяна Дончева ли? Бах ти колко си смешен.
26
4
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 19. И как точно стана за смях, че не разбрахме? С това, че го приемат с почести и овации навсякъде ли бе, червен ***?
25
1
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 17. Я пробвай пак, че половината от нещата, които си написал, са абсолютно неверни.
24
4
 
7
 
! Отговори
Валери преди 4 години
До 11. Голяма част от тези 2 милиона вече съжаляват за избора си, защото разбраха колко е смотан, но тогава се подлъгаха, понеже не го познаваха.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стягайте редиците, дрОгарЕ!С могъщия авторитет на дрОгарете Радев и видния кадия Лозан Панов си изберете първо кмет на София, после - и "хубав" главен прокурорин, пък и "избора" на *** ви е в кърпа вързан! Хайде, Цветан Василев, ФСД и Сорос са с вас, както и на тук-там оцелелите червени бабички!С кебапчетата - напред!
22
7
 
3
 
! Отговори
Диплодок преди 4 години
Радев,възхищавам се на принципността тино в държавата на безпринципните,подобно мъжество може да предизвика само подигравки и кикотсред панелните павиани.С такъв народ ,тежко и горко на България!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Критериите за избор на прокурор са известни на всички, но Радев не отговаря на въпроса, защо точно той прави кръгли маси, които са присъщи за опозицията !?Неговата работа е накрая да подпише или да не подпише указа за назначаване на новия прокурор !!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гледат да поставят някой гербераст и да са на власт! Иначе може да ги погне Кьовеши! Дончева сутринта каза, че гласят евродепутата Емил Радев. Факт!
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и дебеловратшя шут Борисов стана за смях пред цяла Европа ама си го избирате.
18
3
 
7
 
! Отговори
Критерии преди 4 години
Това "... при избора на нов главен прокурор е много важен критерият за независимост и воля за налагане на законността" ми напомни - кой знае защо, прилагането на този критерий при "избора" на изтребител за най-бедната страна в ЕС ...
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега герберските кучета ще се надпреварват да лаят по президента Радев. Ама иначе са Ок с повишаването на тока, парното, храните, горивата, със замразените заплати и пенсии и с кражбите на ГЕРБ.
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този шут стана за смях в Русия
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, ако беше принципен щеше да поднесе цветя на паметника на жертвите на комунизма
14
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президент, вземай пример от украинския си пресен колега! Издава Указ и ги уволнява, като не се съобразява с техните измислени мафиотски процедури, а следва интереса на Родината, народа, истината и държавата!
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вдин принципен човек не би могъл да изкаже следните твърдения:"Изграждането на АЕЦ Белене е неизбежно""Санкциите за Крим не са вечни"
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решетков ако можеше да назначава, щеше да направи Волен президент! Радев и Бойко вие си ги избрахте! Да не би да дойде Решетков да ви гласува вместо Вас!
11
13
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ген.Радев беше избран от повече от 2 милиона българи.Ама в твоята глава си бръмчат бръмбари накацали на решетъчния ти мозък.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe