Задава ли се обрат? Отложиха гласуването за партийните субсидии

Промяната изненадващо отпадна от дневния ред на парламента
Обновена: 21 юни 2019 09:50 | 21 юни 2019 09:43, Камелия Цветанова
60
Задава ли се обрат? Отложиха гласуването за партийните субсидии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изненадващо промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев на получен глас, отпадна от дневния ред на парламента за тази седмица.

Още по темата
Според гласуваната в сряда програма измененията трябваше да бъдат обсъдени като първа точка в петък.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ обаче предложи обсъждането на промените в бюджета да бъде отложено с мотива, че не е готов докладът на бюджетната комисия, която е водещата в случая.

Предложението му беше прието с мнозинство, като само двама депутатите гласуваха против, а седем се въздържаха.

Въпросът за драстичното орязване на субсидиите противопостави не само управляващи и опозиция, но и предизвика спорове между ГЕРБ и малката коалиция във властта. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вчера поиска преди въпросът да бъде обсъден в пленарната зала, да се обсъди на Коалиционен съвет.

От БСП пък настояват за широк дебат преди да се правят каквито и било промени, защото според тях с 1 лев на глас на партиите няма как да оцелеят, което поставяло под въпрос демокрацията.

ДПС пък поиска субсидията да е нула лева, но да се разреши финансирането на партиите от фирми и симпатизанти.

От "Атака" смятат, че субсидията може и да падне, но искат медийното отразяване на предизборните кампании да е безплатно за политическите сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
До 33. А теб бих изпратил на почивка в Белене..с еднопосочен билет и чернобяла снимка на селото ти..да го гледаш до като си почиваш..
33
8
 
9
 
! Отговори
сметки преди 4 години
Искам руско робство.Живееше се по добре,защото имаше по малко за всички.А сегашните робовладелци са практични-дават много на малко,за да притискат многото.
32
1
 
15
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Всяко чудо за 3 дни.
31
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз ЖивковЩото ти червен *** такъв докара България до фалит 3 пъти и я сложи под руско робство, което продължава и до днес.
30
3
 
16
 
! Отговори
Слатински преди 4 години
Взимаме нов милиард заем за ефките.Настоящето е ипотекирано а бъдещето-капарирано.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, стадото пак да отиде да гласува! На партиите им трябват парици!
28
1
 
12
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Пари на данъкоплатците да се харчат за реклама на помия дето дори и след рекламата масата от народа не я знае каква е и, че даже съществува не ни трябва! Тези пари могат да се харчат за далеч по полезни неща! А партиите да започнат да си пълнят листите с хора които сме ги чували преди да станат политици и няма да имат нужда от реклами! 99.9% от политиците ни никои не ги е чувал преди и след изборите, ако не им пишат в новините позицията никои няма да ги знае от къде и от коя партия са!
27
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАЛИ ПРЕДИШНИЯ ПЪТ ТОЧНО ГРАБ СПРЯ СУБСИДИЯТА ДА Е 1 ЛЕВ И ИМАХ МНОГО ПО-ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО!!!НАРОДА Е БУДА-ЛА И ЗАТОВА БУДА-Л ГО ПРАВИ НА БУДА-ЛА НЕПРЕСТАННО!
26
0
 
15
 
! Отговори
Паренкашадуха преди 4 години
Да не се "размие" темата? Да не остане за след "ваканцуването"?, че тогаз мнооого лошо за ВСИЧКИ политици, партии и т.п.От кьорфишеци ни е писнало!
25
2
 
13
 
! Отговори
факт преди 4 години
Диктатор Бойко,сви.нкя Пеевски и чалгар Трифонов убиха България,този път завинаги!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щоо само старци и пиянки останахта беЛоша работа, Тоше, лоша... Не знам какво им стана, ама смятаха, че могат да си я карат като при тебе (за тях вилите и лимузините, за нас панелките и москвичите), ама с отворени граници. Много груба грешка, много. Не знам на какво са разчитали, сигурно че ще се примирим с това ли, що ли...
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простият народ смята, че като субсидията е 1 лв, вместо 11, политиците ще го крадат по-малко. Простият народ не разбира какво е политически плурализъм, какво гарантира субсидията за партията. Простият народ слуша чалга и просташки скечове, не желае да мисли сам и ходи да се реди на опашки на референдума, за да иска безумни мажоритарни избори и 1 лв субсидия, както му е наредено от някое телевизионно гуру.
22
2
 
9
 
! Отговори
Одмдлфомфеллфмфмдммд преди 4 години
Могат да направят всичко. Българите са *** народ и политиците могат да правят всичко. На никой не му дреме какво става в държавата и колко се краде. Тъпчи ги Бойко, няма да те спрат.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви демократи бе, Живков... Гавазина ти, синовете и дъщерите на съпартийците ти :D
20
0
 
14
 
! Отговори
Бойко от Брюксел преди 4 години
Бойко се е обадил от Брюксел че трябва още да се позамаже работата. Нещо електората се колебае кое е правилно. И наистина, ако партиите получават по лев за глас (без рекета от фирми за обществени поръчки за управляващите), това означава, че всяка партия ще може да осигури на всеки от електората си едно кебапче и една лимонада за цялата година. Накъде с едно кебапче, как се печелят избори? А другите разходи?
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не може урбулешката-тадъф,тадъф...трябва да се спре на гарата и да се почине.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е.б.а.с.и лудата държава,със също такъв народ...Ужас!!!!А иначе се обидихте кат ви нарекоха ***.и..
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ 2 години след референдума реши че много хора са гласували субсидията да им е 1 лев и трябвало да се съобрази ... а също толкова хора гласуваха за мажоритарна система в 2 тура, там защо мълчи. Знаят, че 80% от депутатите не биха били избрани и искат да запазят статуквото
16
4
 
13
 
! Отговори
Аз Живков преди 4 години
Абе тъз демокрация що ва стопи тъй бее...щоо само старци и пиянки останахта бе...?!?!Божееее...Божеее...сега и самолети ши земате,че от кой ши са вардите бее..ще имат и правнуците ви да връщат пари бе т.ъ.п.а.н.а.р.и...я се вижте ходите кат луди бе,с ко ва хранят тез демократи бе..
15
2
 
21
 
! Отговори
От кражби живеят преди 4 години
От кражби живеят, подаряват си апартаменти...едвали плащат ток и вода или поне не ги вълнува, спрямо Прихода който имат ! Така че и 1лв им е много !