Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Депутатите приеха промените след над 3 часа разпалени дебати
4 юли 2019 13:00,
203
Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Вместо 11 лева, партийната субсидия ще бъде 1 лев за всеки получен действителен глас. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за държавния бюджет след над 3 часа разпалени дебати.

Предложението на ГЕРБ за намаляването на субсидията на 1 лев мина със 119 гласа и бе подкрепено от депутатите на "Атака", "Воля" и ДПС. Промяната влиза в сила от 1 юли.

Още по темата
От ДПС предлагаха изобщо да няма държавна субсидия, но идеята им бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на ВМРО субсидията за парламентарна дейност да бъде 1,5 млн. лева.

От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 лев, но така и не внесоха конкретно предложение какъв трябва да е размерът й. По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот и отново призова решението да не се приема, а да се търси приемлив вариант чрез дебат.

"Никой не иска този закон, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Не е това мотивът. Близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите, но не се съобразявате с това. Събрали сме се тук да градим държава, а какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите", скочи Нинова.

Тя попита и защо преди седмици ГЕРБ и ДПС са настоявали да се опростят дълговете на Главното мюфтийство и да има държавна субсидия за вероизповеданията, за да се ограничи чуждото влияние, а сега отварят външното финансиране за партиите.

Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите".

"Големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. Ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите", скочи и Крум Зарков от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ пък контрира, че е лицемерно от БСП да твърдят, че не е имало дебат по темата, а в същото да не са представили тяхно предложение за размер на субсидията. "2,5 млн. души казаха на референдума, че искат 1 лев субсидия. Имахте времето да запознаете гражданите с ваше предложение, но не сте го направили, не сте искали", отсече Иванов.

Маноил Манев пък обвини, че "БСП е фалирала и затова левче субидия не ги устройва".

От ДПС пък настояха партиите да се финансират от дарения от физически и юридически лица. "Партиите да набират средства и да не получават публично финансиране. Този модел успешно работи в САЩ", даде пример Хамид Хамид.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък възрази, че именно заради това в САЩ управляват само две партии. По думите му това ще се случи и в България при намаляването на субсидията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
9
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
в България политическата школа е една -старата комунистическа, но.. видиш ли едните били от нея, а другите.не :)))))))а от коя са..то друга няма хахахаха
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"е може да го съсипят с проверки и тормоз от данъчното, винаги ще намерят нещо."Да, на българите все "им намират нещо", зщаото никгоа не си вършат работата.
69
6
 
9
 
! Отговори
да преди 4 години
който си въобразява, че БСП са крадци-комунисти, а ГЕРБ не са...да се прегледа:)))))всичкото един дол дренки !!!!
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финансирането на партиите от бизнеса ще бъде публично. Така партията на власт във всеки мометн може да провери кой и с колко финансира опозицията, ще спука от данъчни проверки фирмите които финансират опозицията, никой няма да смее да финансира партии от опозицията защото край с бизнеса и фирмата, дори и изряден да е може да го съсипят с проверки и тормоз от данъчното, винаги ще намерят нещо.
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата стъпка е намаляване на заплатите на т.н народни избраници. Заплатата им да се пресмята спрямо минималната работна заплата. Така ще са по-близо до проблемите на народа/
66
4
 
13
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Мръсниците от Герб посегнаха на най святото нещо за крадливия комунист-партиец ! ПАРИТЕ но нема страшно другари, сега Нинова ще субсидира БСП от печалбата си от приватизацията на Техноимпекс !
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Люксембург са 60 депутати. 31 места за тези дето съставят правителство, 10 за вторите и каквото остана зе другите.
64
0
 
8
 
! Отговори
Nemeca преди 4 години
Не знам каква е тази врява за партийната субсидия. Ама нямало да имат партиите пари за финансиране на кампаниите. И без това ми е писнало да им гледам физиономиите на тези. Дори трябва да си остане забраната за външно финансиране на партиите. Да си останат с един членски внос, барем останат такива, които не търсят финансовите облаги.
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо гнило в това да приемеш и наложиш решение от референдум, състоял се преди 2г. Явно тогава някой не е имал интерес!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрана на всички партии за поне 10 години начело с недоразумението мухобоико
61
4
 
9
 
! Отговори
Ами Евала. преди 4 години
ГЕРБ първо удариха много от големите спонсори БСП а сега им спират и субсидията.Очевидно е че ГЕРБ се готви да поеме новото авторитарно управление в България и ударно елимира всякаква конкуренция.На ГЕРБ реално не им трябва субсидия защото имат осигурено финансиране от строителните фирми и от големите началници в Германия.А Бойко и другите приближени около него вероятно са на заплата и към Вашингтон.
60
0
 
10
 
! Отговори
Think преди 4 години
Айдеее БеСиПе-то тотален фалит. Да ги пускат на частен съдебен изпълнител за надвзетите субсидии. *** и Крум Зарков да ги взимат да носят куфарите , останалите портиери някъде. Докато изплатят парите. Най-накрая лека по-лека тази партия отива към сигурна гибел. Отваря се място за истинска опозиция и нови лица. А като ги пуснат под наем , *** и аверчетата и, аз ще съм един от първите , които ще ги наеме да ми носят багажа към морето !
59
0
 
2
 
! Отговори
да преди 4 години
и как точно "бизнеса", който е собственост и се контролира от същите тия депутати ще установи контрол над партиите:)))) и малките деца знаят, че субсидиите се ползваха за купуваха на гласове, лобита, журналисти, магистрати (тия последните са най-важни.. нямаш ли ги тях напазарувани си аут)
58
4
 
10
 
! Отговори
Без партии преди 4 години
Забрана на всички партии за поне 10 години
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 53Което бе грешка ...
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама има ли хора, които вярват че като гласуват, цялата тази смехория с кабинките, бюлетинките, избиране на партии, спорове, крамоли, разединение, враждебност, всеки дърпа към своята черга, пазарлъци, компромиси с обещанията и лъжи ... как може нормален човек да гласува и да вярва в демокрацията и избори?
55
4
 
0
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Права е.
54
2
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Избиране на монарх - интересно предложение, но това не е монархия, а някакъв изборен деспотизъм, който още след първия такъв избор, ще стане пожизнен. Разбира се предлагаш и да няма разделение на властите и да има еднолично управление, нещо, което светът отдавна го отрече.
53
4
 
20
 
! Отговори
дам преди 4 години
БСП като начало да спрат безплатните кебапчета на Бузлуджа и да дръпнат шалтера на БСП тв и без това никой не я гледа
52
15
 
2
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи пак чета тука и си мисля какви гуйна сме станали! Та нека ви обясня, не, че се нядявам да ме разберете, но вземете да четете м.у редовете а там пиша! Партийната субсидия ще стане 1лв, но в един момент ше се окаже, че в България живеят поне 110млн жители а гласуват малко над 150-160млн. души! Та това пише между редовете драги ми смехурковци!