Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Депутатите приеха промените след над 3 часа разпалени дебати
4 юли 2019 13:00,
203
Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Вместо 11 лева, партийната субсидия ще бъде 1 лев за всеки получен действителен глас. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за държавния бюджет след над 3 часа разпалени дебати.

Предложението на ГЕРБ за намаляването на субсидията на 1 лев мина със 119 гласа и бе подкрепено от депутатите на "Атака", "Воля" и ДПС. Промяната влиза в сила от 1 юли.

Още по темата
От ДПС предлагаха изобщо да няма държавна субсидия, но идеята им бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на ВМРО субсидията за парламентарна дейност да бъде 1,5 млн. лева.

От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 лев, но така и не внесоха конкретно предложение какъв трябва да е размерът й. По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот и отново призова решението да не се приема, а да се търси приемлив вариант чрез дебат.

"Никой не иска този закон, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Не е това мотивът. Близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите, но не се съобразявате с това. Събрали сме се тук да градим държава, а какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите", скочи Нинова.

Тя попита и защо преди седмици ГЕРБ и ДПС са настоявали да се опростят дълговете на Главното мюфтийство и да има държавна субсидия за вероизповеданията, за да се ограничи чуждото влияние, а сега отварят външното финансиране за партиите.

Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите".

"Големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. Ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите", скочи и Крум Зарков от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ пък контрира, че е лицемерно от БСП да твърдят, че не е имало дебат по темата, а в същото да не са представили тяхно предложение за размер на субсидията. "2,5 млн. души казаха на референдума, че искат 1 лев субсидия. Имахте времето да запознаете гражданите с ваше предложение, но не сте го направили, не сте искали", отсече Иванов.

Маноил Манев пък обвини, че "БСП е фалирала и затова левче субидия не ги устройва".

От ДПС пък настояха партиите да се финансират от дарения от физически и юридически лица. "Партиите да набират средства и да не получават публично финансиране. Този модел успешно работи в САЩ", даде пример Хамид Хамид.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък възрази, че именно заради това в САЩ управляват само две партии. По думите му това ще се случи и в България при намаляването на субсидията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
19
 
! Отговори
А депутатите кога преди 4 години
Имаме най много депутати в Света на глава от населението. За 6 милиона трябва да са под 100, а на референдума гласувахме за 120.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върхушката на герб сигурно си мисли, че нанася щета на "враговете"! Този *** ход обаче ще се запомни като ход на коалицията "ДПС-Герб"! А това си е чиста и то поредна щета за герб!В сучая, герб са не само наивниците, но и дребосъците! Доган е диригента, а Пеевски - банката! Наблизо е и банката на герб, под мъдрото ръководство на Стоян Мавродиев...така чр страшно няма...
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да кажат, че партийните лидери и депутатите се опасяват от самите себе си дали ше се продадат на някой бизнесмен НС е най-добре да се закрие в такъв случай щом тез партии не врват и те на себе си и чакат хората да им гласуват. НС е пълно с корумпирана *** готова да се продаде за 11 лв на някой. Изатуй отлагат реферндума и си обсъждат там дали и на кой да се продадат.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер ... Ааа само ша са хрантутят!!!
27
6
 
5
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Браво!Щом пищят на умряло от БСП, значи са хунави нещата!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОбективенС шменти капели в изборите са се бетонирали. Всеки го вижда вече.
25
7
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
ГЕРБ и ДПС намериха начин да се бетонират във властта за още доста време с този 1 лев субсидия.
24
1
 
17
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Освем 120 депутата предлагам народното събрание да си свиква веднъж на 3 месеца за една седмица и да им се плаща на час. Да нямат време за закони против народа.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали бизнесмените ще купуват партии това изобщо не е работа на НС, който купува партии носи съдебна отговорност. Това изощо означава че за да се обсъжда подобно нещо хората в НС не познават законите и конституцията Дори един шоумен като Слави Трифонов е повече запознат от крадливата пасмина в НС.
22
0
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
И левче е много. Който иска партия да си плаща от джоба
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 лев си е гавра и по-добре тогава 0 лев. Винаги ще има политици които ще искат повече от 1 лева, 5 лева или 11 лева.
20
0
 
25
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Доволен съм. Така трябва. Сега и 120 депутата.
19
0
 
20
 
! Отговори
избирател преди 4 години
В поне ще понамалеят партиите,че те много бре.....
18
0
 
24
 
! Отговори
Eric Rubin преди 4 години
НА ГОДИНА ПО 70 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ МАЙКА И ТАТКО , И ТОЧЕНЕТО ИМ С ''НАШИ ХОРА'' --ПРОДУЦЕНТИ , ЧРЕЗ ВЪНШНИ ПРОДУКЦИИ !!ВРЕМЕ И ЗАПЛАТИТЕ ЗА ДЕПУТАТИТЕ ДА ПАДНАТ ДО ЕДНА МИНИМАЛНА НА МЕСЕЦ - 560 ЛВ.ВРЕМЕ Е И БРОЯ ВИ ДА ПАДНЕ ПОД 80 ИЗЗЕДНИКА !....КРАДЛИВИ НАВЛЕЦИ .
17
5
 
21
 
! Отговори
bai_jordan преди 4 години
Имаше референдум за партийната субсидия, хората недвусмислено гласуваха тя да стане един лев за глас! И макар и с известо закъснение това се прие. Ако някой от ревящите по-долу *** има да се оплаква от някой то този някой е лошият български народ. В края на краищата така реши СУВЕРЕНЪТ!
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо партийната сметка на БСП е яко на червено? Заради европейските избори. Хайде сега да видим дали отговорните друггари ще се бръкнат за местните избори за 200-300х гласа, демек по 100лв на глас прави 20-30млн. За другаря Гвргов примерно, който за една дупка във Варна прибра 45млн, няма да е приблем. Но - даването не е като взимането. Ако не се бръкнат другарите, на есен и в малките градове няма имат кмет.
15
5
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Това е отговора на Борисов за *** лъжливи нападки на Корнелия и Еленка срещу ГЕРБ.Друг път да знаят с кого си имат работа. То и Станишев някога подливаше вода на Бойко , докато беше кмет на София. Ама Бойко си отмъсти подобаващо. Десет години 72963
14
7
 
20
 
! Отговори
ист преди 4 години
Глас народен, глас божий. Народът каза 1 лв. на глас субсидия.Които партии уважават гласа на народа, гласуваха за 1 лв.Целта на опозицията беше за спасят партийния си апарат, който освен компромати нищо друго не произвежда. Опозицията дума не обели за десетките хиляди малки фирми и магазинчета, фалирали или пред фалит от големите вериги -хранителни, текстилни, бяла и черна техника,дрехи и втора употреба. Те не получават субсидии, а се борят да оживеят въпреки партиите.
13
7
 
17
 
! Отговори
Eric Rubin преди 4 години
БРАВО НА ГЕРБАДЖИИТЕ..ЗА ЪРВИ ПЪТ ОДОБРЯВАМ НЕЩО ОТ ТИКВАТА. ЕВАЛЛА ТИКВА !ГОВОРЯ СЕРИОЗНО.. НИКОИ АВАНТАДЖИЯ И МУФТАДЖИЯ НЯМА ПРАВО ДА ПОЛЗВА ГОТОВИ И ГАРАНТИРАНИ ПАРИ НА ДРУГИ ХОРА .ВСЕКИ САМ ДА СИ ВАДИ ПАРИТЕ , А СЕГА Е НАРЕД И БНТ И ДА ПАДНЕ ГАРАНТИРАНИЯ ФИНАНСОВ КОМУНУЗЪМ .КОМУНИЗМА ПАДНА ПРЕДИ 30 ГОДИНИМ НО В БНТ ОЩЕ ЯДАТ ГОТОВИ ГАРАНТИРАНИ ПАРИ ОТ НАРОДА.Я САМИ СИ ВАДЕТЕ ПАРИТЕ В РЕАЛНИЯ И ЖЕСТОК ЖИВОТ БЕЗ ГАРАНЦИИ ОТ НИКАДЕ .БНТ = КРАЙ И С ПАРИРЕ ЗА ВАС ! ТОЧЕНЕТО ЧРЕЗ ВЪНШНИ ПР
12
2
 
22
 
! Отговори
Време беше преди 4 години
Нека политиците ги избираме по действия, а не с парите да копуват гласове и реклама по телевизията. Хубаво е че няма да цоцЪт от хазната. Нашите бизнесмени не са много дашни и не вярвам да тръгнат, да издържат някоя партия с години.