БСП пише до международни институции за субсидията от 1 лв.

Нинова: Политиката се превръща във функция на частни интереси
Обновена: 6 юли 2019 12:06 | 6 юли 2019 11:52, Анисия Иванова
257
БСП пише до международни институции за субсидията от 1 лв.
Снимка: БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална промяна във финансирането на политическите партии. Това съобщиха от БСП.

В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева.

Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

"Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, пише още в писмото.

Още по темата

Според Нинова приетото предложение от управляващата партия за субсидия от 1 лев на глас е далеч от адекватното му решение, като най-добро доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: "Ще стане накрая като … в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените."

Лидерът на левицата подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България.

"Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори", пише в писмото.

От БСП припомнят, че са потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии, но до такъв не се е стигнало. Според левицата решението за драстичното намаляването на субсидиите в страна от Европейския съюз противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм.

"Считаме за свой дълг да уведомим европейските институции за тези антидемократични действия с надеждата за отговор и позиция по този въпрос", се казва в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
6
 
10
 
! Отговори
до 166 преди 4 години
БКП /БСП/ са убийци и терористи. ГЕРБ може да са всякакви, но не са убийци и терористи. Комунизъм - над сто и шест милиона жертви.
160
4
 
5
 
! Отговори
до 166 преди 4 години
След като ГЕРБ са същите като БСП, значи е време комунистите да започнат да гласуват за новото БСП - ГЕРБ.
159
3
 
4
 
! Отговори
до 166 преди 4 години
Именно де, ГЕРБ са новото БСП. Защо тогава са ни БСП? Комунистите твърдят същото - хората на ГЕРБ са от БКП и ДС люпилнята - значи е време комунистите да си гласуват за новото БСП - ГЕРБ, а старото БСП да изчезне.
158
3
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Аз предлагам да се оплачат на Вселенския патриарх, Папата и Далай Лама.
157
3
 
3
 
! Отговори
Вярно, но за ГЕРБ преди 4 години
До Анонимен 163: Ако в това, което си написал, замениш БСП с ГЕРБ ще е съвсем вярно.
156
3
 
6
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
155
7
 
5
 
! Отговори
Какво ще обясняват? преди 4 години
Сега ще е интересно да видим какво ще обясняват гербаджиите на европейските си партньори. Да оставиш партиите да бъдат финансирани от фирми не е европейска практика Видя се, че за избора на новите ръководни постове в ЕС никой не го търси Бойко за нещо.
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП /БКП/ - партията, която докара основното образование на власт. Партията на шуробаджанаците, връзкарите, крадците, убийците, терористите. Партията на мрака и глупостта. Партията на омразата и завистта. На злобата и дребнавата отмъстителност. БКП... време е това нещо да изчезне.
153
2
 
10
 
! Отговори
варната преди 4 години
Комунистите казват . 3 лева да стане бензина пак ще караме! И 30 стотинки да стане пак ще крадем. Нямат наяждане Свините!
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е БКП да си ходи.
151
2
 
8
 
! Отговори
И, те така преди 4 години
БСП иска да управлява финансите на 7 000 000 българи а не може да управлява собствените си финанси. Кой *** ще гласува доверие на такава партия. Идват на власт, голи, гладни, жадни и мизерни и хоп, национален просперитет, пенсиите стават 1000 лева минимум. Минималната заплата 2000 лева. Купуваме си на момента най малко 3 ескадрили Су57 и поне 10 батареи Ц500. НАТО и ЕС ни изритват на момента в резултат на това от Русия идва река от инвестиции и за 1 мандат БГ се изравнява по доходи с Швейцария
150
2
 
9
 
! Отговори
до 155 преди 4 години
Аз пък, доколкото знам, БКП е изкована в безброй мандри и чевермета.
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така става, като дадеш на комунистите това, което искат.
148
4
 
6
 
! Отговори
хах преди 4 години
Народа каза, държавната машина се задейства и 3 години по-късно субсидията стана 1лев. Малко точно преди избори, ама случайно...
147
5
 
11
 
! Отговори
Курнелия за смях... преди 4 години
Леля *** досега не се е скарала само със Светия синод...Засега...Е така не се печелят избори, а само се губят!!!
146
3
 
13
 
! Отговори
синбад преди 4 години
Бойко най сетне се реши да направи нещо полезно .Сега и броя на депутатите в парламента да намали.....ехаа
145
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
"Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори". АМИ СЕГА ДА НЕ БИ ДА НЕ Е ТАКА БЕ КОРНЕЛЧЕ? ДА НЕ БИ ДА РАБОТЕХТЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС? ХАЙДЕ СТИГА ДВУЛИЧИЕ
144
1
 
7
 
! Отговори
Я преди 4 години
Мулти-милионери реват за субсидии ?! И 200 лева на глас да е субсидията , пак ще са корумпирани и ще крадат отвсякъде ! При такъв балкански манталитет единствената що-годе подходяща форма на управление е а ла Ердоган !
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП пише до международни институции за субсидията от 1 лв.----------Вай, ваййй....., Ми, ся, кво прайм?????Как шЪ го построим този "комунистически олигархически капитализъм" с 1 лев, бе!?!?!?-)))))псАлоууу, другарите!!!Много бързо забравихте "Идеята" като помирисахте голямата "Пара", а!!!!Двулични лицемери...Пфу!!!!!
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм пенсионер и понеже и така и така Герб ми е отредило че за 40 г. тр. стаж ми се полагат 202 лв. поне имам време да чета коментарите и се чудя като чета наред ,защото аз обичам да чувам различни мнения но тука има 2-3 неграмотници дето поне да им кажа че комунист се пише с т ,защото толкова повторения на едни и същи *** общо взето коментари и еднакви не ми се четат по сто пъти и за манджата та Корни и за г-жа лъжа а те са другари и по манталитет и от една партия и защо е това плюене ?