В сърцата на българите най-големият светец е Васил Левски!

Симеонов упреква Светият синод, че отказа да го канонизира
18 юли 2019 11:05,
170
В сърцата на българите най-големият светец е Васил Левски!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски в началото на днешното пленарно заседание лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни делото на Апостола.

Още по темата

Кога най-сетне ще бъде канонизиран Васил Левски?

"Благодарение на този велик българин всички ние имаме невероятното щастие днес да имаме собствена родина България, да се наричаме българи и да говорим на български език", каза Симеонов в декларация от името на "Обединени патриоти".

Той посочи, че Васил Левски е извършил революционната промяна в мисленето на хората в 19 век и е създал оснавата на организираното революционно движение.

"Да преклоним глава пред делото на Васил Левски, който извърши революционна промяна в мисленето на хората от 19 в., променяйки стратегията на четническата съпротива и на индивидуалната спонтанна борба срещу поробителите на България. Създавайки комитет след комитет, създаде основата на организираното революционно движение. Върху тази основа беше извършена и мащабната дейност по орагнизацията на Априлското въстание, което предизвика Руско-турската освободителна война и донесе свободата на България", каза още лидерът на НФСБ.

Симеонов изрази и съжалението си, че Светият синод не е канонизирал Васил Левски за светец.

"За съжаление тази година Светият синод писмено отказа да канонизира най-великия българин за светец. Независимо от това мисля, че в сърцата на всеки един от нас най-големият български светец е Васил Левски. Поклон пред паметта му", завърши лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
6
 
4
 
! Отговори
asdiu преди 4 години
Бойко Борисов е по-голям от Левски...Щом ни управлява толкова години и хората го преизбират и му се радват, значи има защо...А друг е въпроса дали този народ заслужава такива като Левски :)Все пак за мене Левски e повече от българин...Световна, проницателна личност, докато Боко Кратуната няма класа...обикновен лъжец и дребен актьор, на който само *** могат да му се хванат на приказките.
115
0
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
Нека обобщя ако може?Нека да е по същество.Почитаме Левски главно затова, че създава революционна организация, подготвя българите за революция. Това е главният му принос, а не колко кокошки е заклал, колко коня е откраднал и колко заптиета е убил.До Левски е имало много хайдути, войводи, борци против османлиите.Всеки е имал лични мотиви да убива турци.Работата на Левски е организационна, приносът му е че е положил основите на организираната борба.И не, не е светец а революционер.
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен е повече жертва, отколкото герой! Турската полиция е била на ниво! Снимка, автентична, на гърба - пълно и точно описание и то от българин - комитетски активист! Щеше да е герой, ако той тях хванеше и избесеше по телефонните кабели!
113
7
 
9
 
! Отговори
Август Траян преди 4 години
Анонимнико-мишок, Васил Левски не е бил конекрадец и разбойник и др.простотии! Той създаде организацията която направи Априлското възстание на Българите 1976г. и се жертва за такива нещастн"ици като тебе да ги има! И си Българин- сигурен съм! Турчин го е крил и не го е предал, а тогава страхливци и предатели "българи" като теб, съсипаха делото му и го обесиха! Затова сме били 450г под робство, а смелите историята ги помни! Васил Левски, Бенковски, Ботев, Х.Димитър и мн.други. Страхливците живеят
112
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видно, не за всички българи е светец! Така, че, не обобщавайте! Светец е за няколко патетични полуобразовани лицемерника, начело с политиците! На дело повече го тачим ние, които не го считаме за светец! Та кой харесва девите!
111
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светци са Иван Бураджиев и Виолета Якова!
110
5
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: забравете историята (номер 113)Така е. Истина казваш.Освен това, далеч не са само руснаците които са ни "освобождавали".Например град Видин е бил освободен от румънска войска.Но този факт срамежливо се премълчава!
109
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конекрадец, разбойник, ракетьор, детеубиец, светец - познайте кой е той?А бе българска му работа ... след като го обесват детеубиеца, крадеца, разбойника, обирджията, изнудвача и кандидат-светеца Васил Кунчев, българите са толкова гневни на него, че не дават леша му да е погребан в християнско гробище. Затова яверите му го заравят скришно на тайно място. Страх ги е, че ако българите му намерят гроба, ще му изровят леша и изгорят. А днес светец ще го обявяваме ... българска му работа!!
108
2
 
4
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
С ТОЛКОВА ОМРАЗА, САМО СЕ УМИРА БЪРЗО!!!!!ТИ ИСКАШ ЛИ ДА УМРЕШ???
107
8
 
7
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
ТИ ***, МОЖЕШ ЛИ ДА ЖИВЕЕШ.... БЕЗ ДА МРАЗИШ НЯКОГО..??!!МАЙ, КАТО ГЛЕДАМ, ТОВА ТИ Е ДВИЖЕЩАТА СИЛА В ЖИВОТА!!!!!
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо робите построили онези палати в Копривщица и братушките баш тогава се сетили да ги освобождават и правят нови герои от най-обикновени престъпници! Тц, Тц...
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен118 А колко хубаво беше, като обичаше Левски и Русия, а мразеше всички останали! Цъфнахме и вързахме.
104
6
 
2
 
! Отговори
наистина преди 4 години
До НЕ Е НУЖНОда не преувеличаваме скромните заслуги на дякона пред народа -което е дълг на всеки!
103
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България официално отново е мъртва страна!
102
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България 2019Мрази Левски.Обича Турция.Краят е близо...
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До забравете историята 113Прабабите и дядовците ми бяха родени в период 1890-1910. Не бяха минали през "соц системата" и до един НЕНАВИЖДАХА Турция. Така че полека ...
100
8
 
0
 
! Отговори
Хаферим! преди 4 години
До Мустафа КемалИскаме си султана и майка Турция! Валиде султан е родната майка на Сюлейман -Великолепний - това се казва истина
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много има Турция да плаща. Много много много ... И на нас и на гърцте и на руснаците ... Но се затяг примката... Хииихиииииииииииии. Без НАТО, кой ще я опази от ислямскяи всят от юг и русия от изток?
98
5
 
8
 
! Отговори
забравете историята преди 4 години
До човекИсторията ни е пренаписана от платени руски историци с цел да мразим турците и да обичаме нашите двойни поробители и окупатори Русия!
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110НЕ ***!КАЗВАМ Е ЕДНИ ХОРА СА НАД ДРУГИ ХОРА!Че трябва да има структура и йерархия, а не сегашната мизерия. Дрипливия наркоман наравно в професорса, хирурга, предприемача, адвоакта, програмиста, учителя ... О не! Съжалявам, но това . откачено. Социално слаби навлеци, болни от СПИН с по 5 деца имат ПРАВА! Защо? И ние имаме правото, само да им даваме от НАС.... *** СИСТЕМА! Подържаща слабостта и невежеството! Целият свят едно гортеско и бедно копие на себе си, вече ..