Марешки до Тръмп: Спрете сделката за F-16, българинът живее с $600!

Покупката на самолетите хвърляла в мизерия един достоен народ
Обновена: 19 юли 2019 17:47 | 19 юли 2019 17:45,
184
Марешки до Тръмп: Спрете сделката за F-16, българинът живее с $600!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки покани американския президент Доналд Тръмп в България заради току-що одобрената от парламента сделка за купуването на новите изтребители F-16 от САЩ.

Още по темата

В писмо до Белия дом той разказва за бедността и лошите условия в България и го кани да дойде у нас, за да чуе гласа на хората. Марешки предлага на Тръмп и САЩ да предоставят безвъзмездно на България военната техника.

"Президентът Тръмп гледа да си продаде стоката, но има факти, които трябва да знае. В тази връзка ще изпратя отворено писмо с въпроси защо най-богатата държава обрича на мизерия най-бедната държава в ЕС. Каня го да посети България и да чуе мнението на българския народ. Надявам се, че това писмо ще привлече вниманието на страните членки на ЕС", каза по времето на брифинг в парламента лидерът на "Воля".

В писмото Марешки изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети, в огромния разход, непосилен за българската държава в момента.

В обръщението си към американския президент той подробно описва лошите условия в България и демографската катастрофа у нас.

"Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Раждаемостта драстично спадна - младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си, заради финансови затруднения. Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък жизнен стандарт. Предполагам не сте чували фразата „работещи бедни”. Това е определението, което се използва тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, но не могат да покриват дори елементарни битови разходи", пише в писмото, което Марешки прочете пред журналисти.

Марешки цитира и проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност.

"Защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава? И защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?, пита още лидерът на "Воля".

В заключение Марешки изтъкна, че сделката за изтребителите обрича на бедност още едно поколение и ще доведе до сериозно сътресение в бюджета на държавата за десетилетия напред.

"Не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест?”, завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
9
 
4
 
! Отговори
Магарешки е преди 4 години
Рушка шлюхаСъщо като РижавияМоже да си паснат...
156
2
 
5
 
! Отговори
МАГАРЕШКИ преди 4 години
ТИ СИ МАЙСТОРА НА БЬЛГАРИТЕ.САМО ТИ ЩЕ ГИ ОПРАВИШ...НАСОЧИШ..ПРАВИЛНИЯ ВРЕМЕН ПЬТ.
155
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че марешки можели да пише ...
154
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо баш пък с Магарешки ще се занимава...
153
1
 
10
 
! Отговори
Ник преди 4 години
И да не разбираш от бизнес, можеш да сметнеш 2,5 мрд., разделено на 3 мил. работещи българи прави - около 800лв на човек плащащ данъци у нас. Болен здрав носи.
152
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ знаят всички тези неща, които е написал и ни се смеят заради тази т.нар "сделка", а когато прочетат писмото ще ни се смеят още повече. Все едно жертвата да се оплаква на хищника, че иска да я изяде... Ужас
151
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Лично ли го е писал писмото, че се съмнявам да може да напише две изречения без правописни грешки :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
150
2
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ха, Ха, Ха. Нали като дойде ще му покажат Небостъргача на Цецо и ще вдигне цената двойно. Тук не става с молби. Трябва платените агенти да ги изринем от управлението. Сегашните са също като Комунистите едно време. Никаква разлика. Защо си отиде Социализма? Заради раздути разходи, присвояване на средства, неправилно направени инвестиции в бетон. Сега е същото. 6 месеца данъчна ваканция и са аут със мезонетите, къщите за гости, теслите и изтребителите си.
149
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха....уникален е
148
7
 
17
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Ами раздай милионите си на бедните- аз ли да те уча?
147
13
 
7
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Абре Магрешки,само кютуците на Бузлуджа и на Суецката армия струват повече от 20 броя F-16: какво си тръгнал да плачеш за фалшив проблем а премълчаваш истинския??!!
146
6
 
5
 
! Отговори
Mitko USA преди 4 години
Mareshki. Mareshkiiii..Ti si edin Magareshki !...
145
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Дивия ЗападМарешки от дълги години се опитваше да влезе в парламента като раздаваше пари на "избиратели".Повярвай ми, няма нормален човек да го хареса този.
144
4
 
5
 
! Отговори
ти си обречен преди 4 години
Българските работи трябва да си ги решаваме сами!Всъщност българския народ възнаненавиди социалистите защото действаха като се осланяха или поне плашеха хората че извършват престъпленията си под закрилата на Червената Армия. Затова социалистите разрушиха българските паметници и на тяхно място построиха "руски" за да плашат хората.
143
2
 
10
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Аз пак да напиша ясно и точно!Г-н Марешки е депутат от Народното събрание, който след решение на същото търси друго решение навън.Във всяка нормална страна колегите му с поне малко чест биха му потърсили отговорност, председателя на Народното събрание е длъжен.Но туй е в нормалните държави...А гласувалите за него са явно като него и си го хресват. А и тук има много, които го лайкват.
142
7
 
12
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Марешки е написал верни неща към едно същество което трудно може да бъде наречено "човек". Гледайте това видео ако знаете английски. Вижте го Тръмп. Гледайте как се държи. Ще разберете. Ако и у вас има малко човечност, ако владеете английски трудно ще гледате докрай:Линк:***/2JGF8vN
141
5
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Добре другарю Марешки,благодарим ти,че ни отвори очите.Какви кадри е създала Партията,каква ...мм"дейност" развиваха в началото на прехода,ц,...
140
5
 
14
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Който не храни своята армия, храни чужда такава.Подофицерска мъдрост
139
16
 
17
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Марешки пиши на Путин да намали цента на газта за България. И с Америка не се занимавай, това надвишава умствените ти възможности. Ще ти прегреят реотаниъе.
138
9
 
18
 
! Отговори
Юрий преди 4 години
Защо над 2 милиона са извън България,реално в момента няма и 5 милиона българи. Да работят 2 и половина милиона. Това е факт. А пишат как сме 7 милиона. Но никъде не казват колко са с двойно гражданство. Затова всичко читаво е навън и в България правят каквото поискат с вас. Никой не ви е виновен , купувате 7 ковчега ,или учебни самолети , защото за друго не стават.Амин