Депутатите ваканцуват, чиновници ги застраховат за 30 000 лв.

Ако народен представител остане без правомощия, я губи
Обновена: 15 авг 2019 18:52 | 15 авг 2019 18:36, Камелия Цветанова
24
Депутатите ваканцуват, чиновници ги застраховат за 30 000 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Администрацията на парламента е пуснала обществена поръчка за групова застраховка на 240-те народни избраници.

Животът на един депутат е оценен на 30 000 лева. Толкова ще получат неговите близки, ако той почине от инфаркт, инсулт, при катастрофа или вследствие на злоумишлени действия от трети лица по време на изпълнение на своите задължения.

Още по темата

Застраховка на депутатите се прави всяка година, като миналата животът им е бил оценен по-високо - за 50 хил. лв., а през 2017 г. сумата е била пак 30 хил.

При смърт от трудова или битова злополука, или общо заболяване наследниците ще получат 15 000 лв.

При трайна загуба на работоспособност вследствие на инфаркт, инсулт, катастрофа или на злоумишлени действия от трети лица настъпили в изпълнение на служебните ангажименти, депутат ще получава процент от 30 хиляди, равен на процента загубена трудоспособност, определен от ТЕЛК или НЕЛК. При загуба на работоспособност вследствие на трудова или битова злополука процентът се изчислява по същия начин, но от 15 хиляди лева.

Тъй като застраховката не е поименна, а групова при прекратяване на пълномощията на народен представител спира да тече и застраховката му, като тя се прехвърля на следващия в листата, който влиза в парламента.

Отделно на сайта на НС има обществена поръчка за покупката на 11 нови ксерокса за 88 800лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Ксерокс за 8072 лева броя? Абе за тия пари тоя ксерокс може да замести цялото НС и никои няма да забележи разликата, даже може да е прогрес! Тоя ксерокс да не трябва да плюе депутатски кюфтета и затова да е толкова скъп? Или може би е от умните и каквото има в простата кратуна на дупедата които ще го ползва, той по телепатичен път получава информацията и я принтира? Абе някои държавен *** поглеждал ли е колко струва един ксерокс на магазините? То цяла кола бе! Сигурно е 3Д принтер за кюфтета!
23
0
 
3
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Няма лошо, човек да почива, няма лошо да ги застраховат( явно се притесняват за тях), но това с ксероксите е епълен майтап! ""Отделно на сайта на НС има обществена поръчка за покупката на 11 нови ксерокса за 88 800лв."" За 88 хилки ще им продам не 11 а цели 20 :)
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DrakeЯвно не схващаш лекият хумор и натякване на думи ,които са произнесени точно от депутат на ДПС.....Това не е излагация за коментиращите а е факт за интелекта на скъпо струващите ни депутати!
21
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА! !!!! 240 БЕЗДЕЛНИКА И ХРАНТУТНИКА НА КОИТО ПЛАЩАМЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ! !!!! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! !!!!!!!!!!
20
1
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
ПОЗОР, ПОЗОР, ПОЗОР дори и във футбола ни прецакват и ощетяват заради наведената ти поза на всички фронтове. Бойко ти си най големият национален предател през цялата ни над 1300 годишна история. Безроднико плю си на петите защото и американците са ти вдигнали мерника. ЦСКА завинаги.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То това си е риск за застрахователя - в такъв случай искам да попитам дали евентуално е възможно да има не само групова застраховка, а и групова щета? За да се види и някакъв смисъл от цялата тази работа!
18
0
 
6
 
! Отговори
серена преди 4 години
ЗАМИСЛИХ СЕ И СИ КАЗАХ..!!.. СИГУРНО Е ПАК , ЗАРАДИ ГОЛЯМОТО "ВАКАНЦУВАНЕ !! ТА НЕ БЕШЕ ЛИ ТО ПРЕД КОЛЕДНО , КОЛЕДНО И НОВО ГОДИШНО , МАРТ АПРИЛО ВЕЛИКДЕНСКО ОТМАРЯНЕ И СЕГА ПЪРВОМАЙ ГЕОРГЬОВСКО ОПЕРВЕЗВАНЕ , Т. Е. ..БЯГАНЕ ПО ПЕРВАЗА , ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА !!! А БЕ , КАКТО ПРЕДИ ,ВАКАНЦУВАНЕ , ВАКАНЦУВАНЕ , АМА С ДОБАВКА !!!... КАЗВАМ СИ ,...И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ИМА НЕЩО ,.. ОПАРИЧВАНЕ... , НАЛИ ИДВАТ ИЗБОРИ ...!!!...ШШШ'"
17
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Да застраховаш нещо,което е обречено и дано Господ да ми прости,това е просто,като чумавите шопари край Крушаре!Всичко и до последно на гърба на народа!Свинското няма да поскъпне с такива изедници!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър вечер на кабелния ми умник друже как си наспя ли се
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ваканцуватБългарски за 80%!
14
0
 
2
 
! Отговори
по-ядосан интерес преди 4 години
Обогатяване на езика...То и други думи няма, но са приети.
13
1
 
6
 
! Отговори
Drake преди 4 години
Не се излагайте. Няма глагол ваканцуване.Оливате се вече.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ше се върнат и дойдат отвънка хората и ше овъртролнат работата ...
11
1
 
3
 
! Отговори
по-ядосан интерес преди 4 години
Количеството не определя качеството.Те и да са 10бр. пак ще си бъркат в носа докато изобретят начин да си разпределят пицата, даже ще оближат чинията.ЗАКОНомерности, ...докато не изтече застраховането.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Смирен депутаттЧувал ли си народната поговорка : Пълният житен клас свежда глава ,празният я вири -така е и с хората и най-вече с политическите ни избранници ! С две думи :НАГЛОСТ И ЛАКОМИЯ !
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най лесно се харчат държавни пари. Осигурени от държавни служители за държавни. Контрола е също държавен.
8
0
 
11
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Качеството на извършената работа е по-малко от10%, количеството им е огромно спрямо останалите тук българи. Само разходи и никаква полза от тези хрантутници!!!
7
5
 
4
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 4 години
Депутат,това е символ на почтеност,неподкуоност прозрачност.Труда на. 240 любимци не може да се сравни с работата на мързеливите българи.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дерибеи дори когато не са на работа пак изпразват хазната ....Затова българи не се чудете защо няма пари за пенсии ,за заплати на обикновените българи....ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРИ ЛАКОМИЯТА И СПОКОЙСТВИЕТО НА ПАРТИЙНИТЕ ИЗБРАННИЦИ !
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де да можеше поне малко да се грижи държавата за 80% от обикновените бълг.граждани както се грижи за тези търтеи !