Не ме гледай умно, българино! Жорж Ганчев и животът от САЩ до Владая

Политикът почина днес на 79 години
Обновена: 19 авг 2019 10:51 | 19 авг 2019 10:51,
116
Не ме гледай умно, българино! Жорж Ганчев и животът от САЩ до Владая
Снимка: БулФото

Не 4 пъти, 10 ще се кандидатирам докато умра. Така обоснова рекордното си 4-то кандидатиране за президент преди 3 години един от най-противоречивите образи на българската политика от прехода - Жорж Ганчев.

Цветен, провокативен, полемичен и различен - какъвто и да беше истинският Жорж, със сигурност си спечели мястото на един от най-ярките образи, в иначе изпълнената със скучновати личности, българска политика. Лафовете му, изпълнени с възрожденски плам и известна шопска злъч, ще останат завинаги в умовете на българите, които, харесващи го или не, признават и днес неговата различност.

На 19 август, си отиде Георги Ганчев Петрушев - както е истинското му име - политик, спортист, журналист и шоумен.

Роден в края на 30-те, току преди избухването на войната, която ще разруши Европа, Жорж винаги е гледал към Запад, България му е тясна, както той сам признава. Така през 60-те години се жени за британска поданичка и емигрира. Започва дългият път на Георги Петрушев към създаването на Жорж Ганчев.

Завършва Британската академия по фехтовка и Театралния институт в Холивуд, Калифорния. През периода 1973 - 1988 г. се изявява като режисьор, сценарист в театъра, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. По негови твърдения е автор на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси, продуцирани в Холивуд, на книги и поезия.

През 1970 и 1974 г. е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Изявявал се е и като актьор. В България е издадена неговата автобиография "Жорж". Както сам декларира - неговото хоби са конете, музиката и поезията.

След промените, се прибира в България и става една от най-активните политически фигури в страната. Участва в учредяването на СДС, а през 1990 г. създава Българския бизнесблок. Първото му участие на избори е през 1992 г. - бори се за президент. Шокиращо, но тогава получава цели 17% от гласовете - трето място. Не е малко за един на практика непознат за публиката образ.

Следват годините му на депутат в 37-ото и 38-то Народни събрания.  В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

Следват още три опита в кандидат-президентски надпревари, но така и никога повече не постига такъв силен резултат като на първите избори. Сухата му политическа биография включва още създането на Национално патриотично обединение през 2004 година, участие в различни коалиции и обединения.

Истинската му същност обаче може да бъде разкрита чрез някои от неговите незабравими цитати и словесни еквилибристики.

Подбрахме някои от тях, в памет на яркия образ, за който "Родината се обича не защото е голяма, а защото е своя".

"Не ме гледай умно, българино!" - любима реплика и символ на неговата политическа кариера

"Малък, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия". -  за президента Желю Желев

"Сладур, ти си цвят за живота ми! Цвят за живота ми!“  - към депутата от СДС Александър Йорданов

"Диктатор ли съм, а гадженце?“ - въпрос към възлюбената му Шуши в някакво вестникарско интервю във Владая

"Фернандел от Филипополис" - за президента Петър Стоянов

"Момченце с глава на пчела" - отново за президента Петър Стоянов

"Ха сега, кажи си приказката, Бероне!" - по време на предизборна кампания за президент на България, когато дава думата на своя кандидат-вицепрезидент д-р Петър Берон

"На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз" - за поредните му президентските избори

"Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете"

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
37
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Пич от класа ,а не като нашите мажоретки !!!
32
3
 
16
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
Да бе емигрирал ! През 60-те му позволиха му да се ожени за дъщерята на функционерка - комунистка от Англия, а тя горката беше направо един орел. Живяха ивестно време в Западен парк с една Форд Англия с подсечен покрив. След това "емигрира" в Англия...
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно ли е, че предлагал навремето, Ирак да си плати външния дълг към България в оръжие?
30
14
 
22
 
! Отговори
V преди 4 години
Най доброто от Жорж Ганчев е ,,ЧЕРВЕНО СИНЯТА МЪГЛА ,, И Е ВАЛИДНО И ДНЕС. Той щеше да е в пъти по добър президент от ,,плевела,, Но червено синята мъгла ак.а по избори ,ама мнооооооого а.ка .Спрете да а.кате с цветните бюлетини щото Жорж щеше да е нашия Тръмп ;) Нека почива в мир .А ние да спрем да гласуваме за ,,ЧЕРВЕНО СИНЯТА МЪГЛА ,,
29
6
 
19
 
! Отговори
111111 преди 4 години
Българинът може да гледа умно но кара цял живот на гладно!
28
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения политик дето ми е забавен и не ме дразни.
27
7
 
21
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 30: Б'удалите всички ги лъжеха. Затова можаха да реституират и градинките пред блоковете, затова можаха да продадат за жълти стотинки Кремиковци, БГА Балкан, БТК и какво ли още не, затова Иван Костов можа да ни натовари американските ТЕЦ-ове. А б'удалите си вдигаха двата пръста по митигите и викаха "СДС, СДС". Ха викайте сега. Който не е подскача е червен.А на Жорж Ганчев лека му пръст. Друго ако не, поне беше забавен.
26
7
 
38
 
! Отговори
покой на душата му преди 4 години
Беше колоритна Личност.
25
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ни лъжеха комунистите в началото на прехода. Този уж бил бизнесмен, а той треньор по фехтовка. Такъв ни беше прехода-измемен и под диктовка на комунисти. И днес е така и затова ни е такава и държавата.
24
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1990 ДС го доведе в България (той е агент още от 1970) и ни го представиха като някакъв голям бизнесмен, а той никога не се е занимавал с бизнес. Беше част от привидната многопартийност, а всъщност си беше проект на ДС/БКП. После го зачислиха към Мултигруп.Олицетворение на изкривения български преход.
23
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникален двоен агент и един от малкото агенти в света който е играел шпионски игри и е оцелял до старост. Един друг такъв е Путин ама хайде сега ще ми цъкат тука минуси коментари.
22
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не ме гледай умно, българино!"Класика. :D
21
21
 
38
 
! Отговори
we преди 4 години
Този човек е голям и има достойнство. Българин. който е постигнал много...А Боко Тиквата няма никакво достойнство и цялата шайка която подават оставки за щяло и нещяло, вместо да поемат някаква отговорност. Мислят си че нацията е някакъв зайчарник, папи го галили по главата, на меркел се мазни...що не ходи сега да се мазни...нямаме южен поток, нямаме завод...най-много ни взеха за самолетите,вижте на другите какви са цените
20
11
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кефеше ме,че под формата на шега с китарата казваше истини за които още на някои не им светва лампата.Почивай в мир Жорж!
19
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УМРЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ КИРИЯК СТЕФЧОВ.
18
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представяше се за голям бизнесмен, а не направи никакъв бизнес. Партията му беше патерица на мутрите от Мултигруп. Общо взето това е направил.
17
18
 
56
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
100 пъти по-добър за президент от Жельо,Пешо , Гошо и Плевела. Просто като акъл, като контакти на светлинни години пред тях. Мафията не му даде да стане президент , защото Западът не обича по-умните от тях. Как си представяхте този живял цял живот на запад да хариже безплатно на щатите военни бази както го стори Първанов?Този е патриот по ген и душа за разлика от другите продажници. Поклон за Жорж!
16
16
 
39
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Да противоречива но все пак ярка личност,силен характер.Поклон!
15
20
 
48
 
! Отговори
Истината преди 4 години
"Българите сме един много малък, но много *** народ!"Пичът беше голем! Поклон!
14
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре нищо ...