София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!

МВнР поиска Русия да не се намесва в дебата за 9 септември
3 сеп 2019 17:00, Елка Василева
795
София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии!
Снимка: архив, Reuters

Посолството на Руската федерация организира на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". По този повод външното ни министерство заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", пише МВнР в своя позиция.

МВнР заявява, че 9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

В позицията се посочва още, че "от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България".

"СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие", се посочва в позицията на външното ни министерство.

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология,“ се заключава в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
16
 
39
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Ето заради такива тъпотии нас българите никой не ни уважава!Най-верните слуги и най-осраните пудели сме били и на руснаците и на новите ни господари!
16
22
 
49
 
! Отговори
Поробителите преди 4 години
При руските поробители пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
15
19
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A бе до кога официалните ни институции ще бълват глупости, които се подкрепят от малцина граждани, и ще взимат решения, които са подкрепяни от още по-малко малцинство....
14
7
 
26
 
! Отговори
Xakepa преди 4 години
Точно така е Влк и жалко, че от десетилетия България все не случва на управници.Все дупедавци, все продажници, все *** и всички те българофоби!
13
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време им устройвахме акции на германците в Жабокрек, сега им се молим да дойдат да отворят завод да им работим евтино защото навсякъде е мизерия, няма работа, икономика нула.
12
47
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най -накрая една точна констатация отМВнР,опираща се на исторически факти.И да СССР е поробител след 9септември.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахах, троловеее пишете си :)))
10
25
 
58
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Външното ни министерство е от слагачи и ***. Срам ме е от тях. Забравиха Чърчил, забравиха, че България не си промени границите. Кой им дава право да пишат тези глупости. Тази *** е от най продажните.
9
21
 
54
 
! Отговори
смешно и жалко преди 4 години
Нашия западен слугинаж скачат като ощипани моми.
8
18
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".Какъв нацизъм, нацизма е измислен след войната. Става дума за германия, германците! Германците подкрепяша Хитлер на 100%, германците нахлуха в Русия, убиваха, изнасилваха, мориха цели градове с глад и блокади, 20 милиона жертви руснаци. Никаква съпротива срещу Хитлер не е имало. Нацизмът е измислен по късно да се отклони вниманието от деянията на германците.
7
36
 
62
 
! Отговори
да бе преди 4 години
СССР обяви война на България, защото турските дивизии са били на границата ни.Англия са искали турците да окупират България. С обявяването на войната СССР спира тия мераци.Иначе бомбенето от Англия и САЩ си беше и тогава демократично.
6
31
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ЕС и западноевропейците сме хора втора ръка, славяни, slaves, слуги. И вече 30 години ни го показват демонстративно, презредние и размахване на пръст, а ние се навираме да им слугуваме.
5
36
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Геноцид и смърт за БГ донесе запада в лицето на ЕС, НАТО и сащ. Историята нека оставим на историците,и то след още години,за да бъдат обективни,а не платени от соросо..
4
48
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" София към Москва: Освобождение? Съветската армия донесе репресии! "Спрете вече! Сега, когато вече НЕ сме с Русия; когато сме членове на скапания ЕС, нима България е добре? НЕ!!!! България след приемането й от ЕС и НАТО , се превърна в най- бедната страна в ЕС, благодарение на ЕС, България има застаряващо население с ВИСОКА СМЪРТНОСТ, висока ци.га.нска и НЕбългарска раждаемост, УНИЩОЖЕНО БЪЛГАРСКО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЖИВОТНОВЪДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕС!
3
55
 
65
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Напред с братска Русия!
2
64
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урааа! Вижда ви се края, червенотиквениковчетааа! ДЕМОНТИРАЙ ***
1
35
 
77
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Понеже сега сме много свободни, няма американско военно присъствие и заповедите не идват от Козяк...