Ройтерс: Георгиева - единствен явен кандидат за шеф на МВФ

Крайният срок за номинации изтича днес
7 сеп 2019 11:54, Бойчо Попов
93
Ройтерс: Георгиева - единствен явен кандидат за шеф на МВФ
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Българският икономически експерт Кристалина Георгиева очевидно е напът да наследи Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се Георгиева да бъде единственият кандидат, който ще бъде разгледан за позицията, предаде Ройтерс, като се позовава на двама източници, запознати с процеса на подбор във Вашингтон.

Крайният срок за номинация на потенциални противници изтича в събота в 05:59 ч. централноевропейско време. Единственият известен потенциален конкурент, бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн, реши да се откаже. Говорител на МВФ отказва коментар.

Още по темата

Единствената възможност Георгиева да има конкуренция, е да има таен кандидат, който засега не е обявявал открито намерението си да се конкурира за поста. Правилата на МВФ забраняват оповестяването на подобни кандидатури, ако самият кандидат не заяви публично намеренията си.

66-годишната Георгиева направи поредна крачка към позицията в четвъртък, след като страните членки на МВФ гласуваха за премахване на възрастова граница за управляващия директор. Подзаконовите нормативни актове изискваха управляващите директори да са под 65 години, когато заемат поста си, и им забраняват да заемат позицията след навършването на 70 години.

Георгиева би заменила 63-годишната Кристин Лагард, бивш френски финансов министър, която ще оглави Европейската централна банка, след като осем години ръководи МВФ.

Бордът на МВФ възнамерява да вземе решение за следващия управляващ директор до 4 октомври, две седмици преди годишните срещи на Световната банка и МВФ. Фондът се управлява от европеец от основаването си в края на Втората световна война.

Георгиева беше номинирана от страните от ЕС през август като компромис след дълбоки разногласия по отношение на други кандидати и многократни кръгове на гласуване във водения от Франция процес. Тя е заемала многобройни висши позиции в Европейската комисия, включително комисар по бюджета, и има задълбочени познания за развиващите се пазари, обслужвани от Световната банка.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който контролира най-големия блок за гласуване в борда на МВФ, се изказа наскоро положително за постиженията на Георгиева в Световната банка.

Икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
ШМАТКА преди 4 години
Малиии,щом мвфто е опряло тая да им дава акъл явно много го е закъсало-фалирала история.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нас българите какво ни грее от това ? - Нищоооо !Е,на някои приближени урежда децата на високи постове и тлъсти заплати .Щом тая ще е шеф на мвф света изкрейзи тотално - я го макрон и борис и мей и меркел и тръмп ,па и путин и ким - някой да ви изглежда нормален ?
59
0
 
5
 
! Отговори
стрескам се на сън преди 4 години
- когато я видя тази кукумявка~!
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безродница! Наместник на инженерите на EU.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що касае България Глобалисткият елит има план да ни зарови под земята всички.Това човече на снимката е просто геноцидно чудовище .Не го гледайте как ви се усмихва.Фашистите също са се усмихвали ,докато хвърлят в пещи еврейските деца .Това чудовище ще ви продаде всичките за една Кока Кола.*** без род родина и държава *** със самочувствие на глобална изтривалка.Това мекотело една добрина не е свършилa за род и родина .Нейният ментор и кумир e GeorgeSoros тя е завършен психопат не личи ли.
56
2
 
8
 
! Отговори
Over the top преди 4 години
Кристалчето е супер....Ама е кристалче, а не електронче. Все ще блещи в нея оня ми ти потчи нецветен и слаб блясък, и то толкова сумрачен и невзрачен колкото и тя е наглед видна...Всичко е пълен ***! С нищо няма да помогне тая лелня за превеса на доброто, ами само ще влезе в незаслужено висок финансов щат и мигом ще почне да фабрикува нереални планове и статистики....Да се веселим и ценим истинките емоции и приятели, а тия "номинанти-псевдо-гиганти" - да си изправят кривите джанти
55
2
 
2
 
! Отговори
Яни преди 4 години
До Анонимен 50 : Знаем , знаем , искаш комунистически безродник да гледаш ! Защото социалистите ви вземаха черпака с който грабихте от кацата с меда и сега се сродявате с най миризливите ликвидатори на Държавата / СДС/ ,за да си запазите властта. Но , номера ви няма да мине -отивате пак /със СДС / на сметището !
54
1
 
5
 
! Отговори
ПИКЧО преди 4 години
До Василев 30: МАЗНА КУКУВИЦА ,КОЯТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА -САМО БОГА НА ГЕРБ Я ПРЕДЛАГА ТУК-ТАМЕ.
53
0
 
7
 
! Отговори
пРИСТАНЧЕТО преди 4 години
До ЗА 36: Да , ама ние сме над 80 и още не можете да ни погребете ! Защото изкрадохте парите на България ,ликвидирахте всичко ,което ние създадохме и сега нямате пари да ни погребете. Защото сте хашлаци и демагози ! Начело с Иван Костов и Боко , дето ни "управляват" вече 30 години. Справка : Ал. Йорданов в ЕС .
52
0
 
5
 
! Отговори
Кирчов преди 4 години
Навсякъде предлагана / от Боко / и никъде не приемана ! Напомня ми за "най успешния "ни боксьор Кубрат Пулев . Ха .Ха. Ха.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ами да номинират Николета Лозанова-не всъщност Венета Райкова,все пак пише!
50
0
 
7
 
! Отговори
маймунски сурат преди 4 години
докога????
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по комунистически и корумпирано, само един кандидат и навсичкото отгоре промениха правилата за да може този кандидат да се класира. Този избор с нищо не е по-различен от избора на Пеевски за ръководител на ДАНС. И тогава измениха закона заради него и си пролича много явно.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази и майка си ще продаде за 5 сребърника..
47
0
 
4
 
! Отговори
пред свършен факт! преди 4 години
До става за свиркаИли заговор, или кавалерска постъпка на Сорос??????????????
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно съвпадение, че по същото време, в което това бабе ще го избират за шеф на МВФ, Ердоган реши да отвори границите на Турция за мигранти, които да преминат в Сърбия и България.За да я назначат на такъв пост значи трябва да натисне някого тук за "нещо".Преди време беше се изказала,че трябвало да приемаме мигранти за да ни обогатяват генофонда и да нямаме проблеми с демографията.Да не говорим,че в сянка работеше последните години по стратегията за детето и НПО-та ,свързани с нея.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама че грозна бабушкера
44
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МИ Е ПРИЯТНО ДА ВИДЯ УСПЯЛ БЪЛГАРИН ИЛИ БЪЛГАРКА, А НЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БЕЗРОДНИК.
43
0
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
по противна "мазняност" на суратя само Тиквата я превъзхожда..
42
1
 
6
 
! Отговори
курва дърта преди 4 години
До ПроСоТопод егидата на БКП...............