Убийците се разкайват в литературата - в живота са опасни

До кога те ще са с намалени присъди в България, коментира адвокат
Обновена: 8 сеп 2019 12:02 | 8 сеп 2019 12:00, Петя Славова
21
Убийците се разкайват в литературата - в живота са опасни
Снимка: архив, Булфото

След жестоките убийства, белязали страната в последната година за пореден път се заговори за промяна в Наказателния кодекс. Според него, сега извършилите тежки престъпления могат да намалят присъдата си с една трета, ако направят самопризнание.

Още по темата

Така осъденият за жестокото убийство на Виктория Маринова - Северин Красимиров получи 30 години затвор, след като се призна за виновен и поиска съкратен процес. Така той ще е на свобода, когато навърши 51 години.

"За нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, тъй като, ако трябва да сме точни, той ще излезе от затвора на възраст 50 години - възраст, в която съвсем спокойно може да причини нещо такова на мен, на моята дъщеря, на някой друг обикновен човек. Така погледнато присъдата определено не е справедлива, обясни бившият съпруг на Виктория Свилен Максимов пред bTV.

По думите му, с така разписаните текстове в Наказателния кодекс у близките на жертвите остава чувството, че извършилите престъпление имат повече права от тях. "Отново апелирам към законодателя - направете така щото пострадалите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата закрила, а не да чувстват за пореден път, че някой решава вместо тях".

Според специалиста по наказателно право адвокат Марин Марковски, във сички случаи, в които има умишлени убийства, не трябва да се допуска съкратено съдебно следствие: "Трябва да се премахне съкратеното съдебно следствие само за тези случаи, като съдията може да определи наказание. Следователно това, че не се намалява с 1/3 след самопризнание не лишава  съда от възможността да отмери справедливо."

По думите му, съкратената процедура създава настроения на притеснения и това е основателно. "Убиец на дете съкращава живота и на близките му. Когато става въпрос за погасяване на човешки живот е много мъчително. Реакцията на хората е срещу това доживотните присъди на ужасните престъпления да бъдат намалявани", каза Марковски и допълни:  "Въпросът за отмъщението, наказание на злото е естествен. Всеки го носи в себе си, но мъдростта на закона е прецизна. Аристотел го е казал - наказанието е да превъзпита. Разбира се, трябва да е справедливо, да предпази хората, които носят в себе си "лошия дух". От една страна да накаже, да предпази и да предпази обществото този "вампир" да не е сред спокойните хора".

По думите му, не е вярно, че убийците се разкайват. Според адвоката, това го има в литературата, в живота - те са опасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки път като си легнат вечер и затворят очи се кефят сякаш притежават душата на убития. Фантазират си сценарии, е може понякога да съжаляват, но ..са живи, сред хора ден след ден.
18
0
 
6
 
! Отговори
Даммм... преди 4 години
До Баш ти ли, бе?Марковси гледа на нещата вече по християнски.Цял живот си спасявал от справедливото наказание убийци и изнасилвачи, разплаквал си почернени семейства, но накрая ще приемеш Спасителя в живота си, ще се разкаяш и всичко минава и заминава...Да не вярваш.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е ,че в западна Европа има една шайка ненормалници според която престъпниците се хора и как така ще се мъчат в затвора!
16
0
 
3
 
! Отговори
Колега преди 4 години
До следователЧе те правят самопризнание само ако са посъветвани от такива като Марковски. Те не познават НПК. Както и НК.Само самопризнание не е достатъчно за присъда, както и Вие споменахте, но не разяснихте. Законът трябва да се промени в посока ако вече си закован/а с нужните доказателства, самопризнанието да не променя нищо, освен евентуално режима в затвора и да дава някакви минимални привилегии. В никакъв случай намаляване на присъдата извън предвидените и без това в закона случаи.
15
0
 
6
 
! Отговори
Баш ти ли, бе? преди 4 години
Марковски!Който оневини онова чудовище, което закла майка си, баща си и малкия си брат. За убийството в Изток говоря. Мотивът беше пари за хазарт, доказателствата железни.И защитаваще убиеца на сестрите Белнейски? И още знайни и незнайни убийци.Ясно ти е, че ти предстои Господ да те сложи отляво или отдясно. Ясно ти е и къде ще те сложи. С празни приказки по медиите няма да изкупиш греховете си.Приеми си ролята в живота. Таксиджия, после адвокат на дяволите. И си понеси последствията.
14
0
 
9
 
! Отговори
следовател преди 4 години
Разкриването на престъпление е относително лесно. Проблема идва с доказателствата при изключително формалния НПК. И когато няма почти нищо, самопризнанието + едно косвено доказателство е начин за постигане на осъдителна присъда. Но, редуциране на наказанието не трябва да се прилага перманентно, а единствено в случаи, когато обвинението няма друг вариант. При бол доказателства не е нужно самопризнание ! Самопризнанието не трябва да е абсолютно основание за редуциране на присъдата !
13
0
 
3
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Да не вземат непочтените ни съдии да ги пуснат сега, след като се разкайват за убийствата?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е най големия проблем на правосъдната система, липсата на смъртно наказание.А и така да е, защо тя в качеството си на независима, не излезе с предложение за промяна на НК?Даване на празни интервюта и консултации, от членове на системата, е нелепо.Явно целта им не е промяна на закона, а друга.
11
1
 
2
 
! Отговори
Hitman преди 4 години
Ако знаете кой е убиеца, когото полицията безуспешно "издирва" вече втори месец, вместо адвокат или детектив, наемете убиец(професионален) от даркнет, за бг има големи отстъпки и промоции.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен "На рецидивистите трябва да се отнема българското гражданство!И при следващо нарушение да се изгонват завинаги"И следва логичния въпрос къде ще ги пратим? На Сатурн? Кой ще ги иска тия хубавци? Освен да направим споразумение с Русия да ги пращат в Сибир с една гривна, дето ако излезеш от радиус 50 километра започва да удря ток аз друг вариант не виждам! Но надали и те ще се навият! Никой не иска такива, и за това стават още по-злобни!
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На рецидивистите трябва да се отнема българското гражданство!И при следващо нарушение да се изгонват завинаги!
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИСТИТЕ СЕ РАЗКАЙВАТ ЛИЦЕМЕРНО, НО СА УБИЙЦИ И ТЕРОРИСТИ.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По отношение на,наказанието и възпитанието за рецидивистите е много закъсняла мярка.Обикновено рецидивистите извършват по-тежки престъпления(не рядко и жестоки убийства)за да попаднат в затвора,за по-дълго време,понеже не са пригодни и за живот на свобода извън затвора.По тази причина трябва да има смъртно наказание за да има респект и у тях и повече сигурност в обществото.А що се касае до изпълнението.То може и да не се изпълни но ще е удоволетворяващо наказание.
6
1
 
11
 
! Отговори
проблема не е в НПК преди 4 години
Проблема е в съдиите,че са страхливи кариеристи,които се крият зад буквата на закона!Това са корумпирани алчници,спомнете си за "социално слабия" съдия и дъщеря му,с имотите край морето!В Щатите съдиите са длъжни да имат СОБСТВЕНО МНЕНИЕ!Ако се крият зад закона направо ги отстраняват!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами хайде.Променете го този кодекс за да няма"отървали се леко"след самопризнание.Нали самопризнанието не може да е доказателство за вина.Нека да има смъртно наказание а изпълнението му да е според поведението на убиецаТака удовлетворението и сигурността ще са гарантирани а жестоките убийства,(особено на деца след блудство)и умишлените или поръчковите ще намалеят значителноИ сигурността у хората ще се почувства.Раумът е не е благо а задължение на гражданите.Неразумните да си носят последствията
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо, нека феновете на БСП видят колко струва тяхното управление, защото те на приказки са винаги много силни.Тази поправка беше предложена от Татяна Дончева по времето на Станишев 2 през 2007 г., подкрепена от Мая Манолова, тогава председател на парламента и подкрепено от цялата парламентарна група на БСП.ГЕРБ тогава не съществуваше.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убииците се раждат такива. Неможе да станеш убиец ако не си се родил такъв. Друго е по време на война да убиваш с автомата защото ако не убиваш теб ще те убият а друго е в мирно време да убиваш невинни. За убииците има само едно наказание Смърт. Защото като си излежат присъдата пак ще убиват.
2
3
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
УБИИЦИ ПО РОЖДЕНИЕ РАЖДАШ СЕ УБИЕЦ Е ДО ГРОБ
1
3
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
УБИИЦИ ПО РОЖДЕНИЕ РАЖДАШ СЕ УБИЕЦ Е ДО ГРОБ