Ще скочат ли заплатите на IT-тата в институциите? Борисов ще опита

Като чуели за възнаграждението от 100 кандидати оставал най-глупавият
97
Ще скочат ли заплатите на IT-тата в институциите? Борисов ще опита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Примиерът Бойко Борисов ще търси начин заедно с финансовия министър за скок на заплатите киберспециалистите в електронното управление в държавната администрация.

"Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в  министерствата достатъчно квалитетни хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавият остава, само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват "Благодаря", призна той.

Още по темата
Като пример той посочи, че разликата в заплатите в  ГДБОП и частния сектор е в пъти.

"Ние плащаме по 1500 лв. В частния сектор заплатата на подобни IT-специалисти са от 10 000 лв. нагоре", обясни Борисов.

Според него може само човек с голяма кауза да работи за държавата.

"В същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими", допълни Борисов.

Според него  колкото повече се улеснява достъпа на хората до електронните услуги, толкова по-уязвими стават системите.

"Като ги слушам в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност", допълни още министър-председателят и посочи, че в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят.

"Държави има, които забраниха "Фейсбук", "Туитър". Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната", изтъкна още Борисов.

За него хакерите са равни на крадците и убийците, а дейността им не е мода

"Има едни чисто обективни процеси, които ние не можем да ги предотвратим. Колкото повече дигитализацията, колкото повече цифровото управление се развива, както всичко останало в живота, много трудно се изгражда, а много лесно се руши. По-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш. Поздравявам тези млади хора, че са тръгнали в другата посока. Това трябва да стане като превенция на обществото. Така както мразим крадци, както мразим убийците, така да мразим и хакерите." настоя той.

Според него, ако младите хора са подготвени и ако впрегнат енергията си в положителни неща, ще изкарат повече пари. 

Той отчете, че хакерите продължават своята дейност и атакуват банки, големи сектори, където нанасят поражения на стотици хиляди хора.

Борисов призна, че страната ни има предложения от други държави да ни защитават, но това ще струва няколко стотин милиона долара.

"Един хакер, който го бяхме прихванали, от една от най-големите банки в България, за да покаже извади 1 лв. от сметката на шефа на банката и му преведе. Просто за да му покаже, защото той се кълнеше, че неговата банка, неговата сметка е защитена", допълни министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка ***, видяхме нагледано в Пазарджик как се убиват хора по болниците. Оня лекар изгоря защото позволил на сестрите да протестират в София срещу диктатора!
26
0
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Да пита Лилянка как стана тая работа с НАП, нали безценния му кадър Павлова първо вкара винетки за пътища като след война, после я сложи начело на Дигитализацията и очевидно и там ги е забъркала същите, после министерство и направи за Европрецедателството където никои не зададе най важния въпрос: Защо една и съща фирма в Германия дава по 10 евро за една дейност, а в България дава по 10 стотинки? Изгората си питай Баце защо стана така! Тя трябва да знае! Или я направи пак началник там!
25
9
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
Защо само на ИТ специалистите,те и без друго взимат много пари ?
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерале, ясно ми е ,че при големите ходят други големи да ги шпионират.Тук проблема не е от някакви сериозни други големи-за тях ние сме разграден двор отвсякъде.Тук и децата вече си правят шеги с Вашите игри на Дигитализация и Цифровизация.Излагация.
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако увеличиш заплатата на ИТ специалист в държавна институция от 1500 на 7000 лева, той няма изведнъж да стане експерт по разпределени сторидж системи или да намира уязвимости в Линукското ядро и да ги пачва. Пак няма да чуват петлите, но ще имат самочувствие до небето. Трябва да се махат досегашните и да се наемат нови както се прави в частна фирма, а не "имам едно момче на един познат".
22
0
 
8
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Нещо за забрани си заговорихме... Хакери атакували Милото през фб... Това посмешище един йовтин пяр да си земе...
21
0
 
4
 
! Отговори
Ало преди 4 години
Жестока цензура м,Р,ъ,сН,а дума
20
0
 
7
 
! Отговори
Ало преди 4 години
Не знаех,че л,и,л,а,в е *** дума,има я в речника.Има песен "Цвят лилав".
19
0
 
12
 
! Отговори
Ало преди 4 години
Шефе,ами тези един милион *** дето получават помощи за правене на гласоподаватели?Спрете помощите и добавките ,накарайте ги да работят и ще има за пенсионерите.Защо гледате в канчето на хора с IQ десет пъти поне по голямо от вашето?
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На медицинските сестри няма да увеличи заплатите ,тъй като не отговарят на интересите му.От рязането на ленти ще се квалифицира в тържествено връчване на награди за работата, която вършат и на лекарите ,социалните служби и т. н
17
1
 
10
 
! Отговори
Решение: преди 4 години
Външни фирми, муци!
16
1
 
24
 
! Отговори
sante_dog преди 4 години
Добре ще вдигнете запатите на IT в администрацията, ама като сложите пак калинките там какъв ще е резултата? За шеф на СЕМ сложихте аграрна икононистка. Като направите заплатата 5 000 на IT-то в НАП, добър ли ще вземете или връзкар? и после пак да кършим пръсти... Докажете че наемата функционално грамотни хора и тогава вдигнете заплатите.По статистика средната заплата в обществения сектор е по висока от средната в частния. Т.е. пари за държавни заплати има, не се правете просто на дръж ми ...
15
0
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Могат да се поправят нещата. ЕГН-то отпада за всички. На който му е открадната личната карта безплатна подмяна. Защо досега не го направиха това ?!
14
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ НЯМАМ ПОНЕ ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ЩОТО ЩЯХ ОТДАВНА ДА СЪМ СЕ ПОГРИЖИЛ ТОВА ИЗЧАДИЕ ДА СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО И ДА СЕ ПРЕНЕСЕ ПРИ ЛУЦИФЕР КЪДЕТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ!
13
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
След дъжд качулка му се вика на това....
12
0
 
22
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Оставал най глупавия. Важи ли и за управниците ни?
11
7
 
4
 
! Отговори
СС преди 4 години
хакваш нещо, правиш опит да хакнеш нещо, заподозрян си че имаш желание да хакнеш нещо - смъртно наказание, с възможност за избиране на въже, спринцовка, ток или крушум. и да ги видим бабаититие хакери как ще хакват??? като заровят двама трима набързо и ще им увехне желанието да хакват.
10
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Всяка защита е въпрос на договор с частна можеща фирма - за защита на нашите данни ви плащаме толкова, а ако ни хакнат - вие плащате неустойка.
9
8
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
То се иска акъл да схващаш нещата. Само червеното знаме и портрета на Путин не стигат
8
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка и президентска република начело с президента Радев. Вън от НАТО и ЕС и тесни връзки с Русия