Радев зове сънародници в САЩ: Върнете се и се борете за България!

Недоволните били много, но те трябвало и да са непримирими
383
Радев зове сънародници в САЩ: Върнете се и се борете за България!
Снимка: Прессекретариат на президента

Все повече са българите зад граница и ние трябва да правим всичко възможно вие да бъдете не само духовно част от родината, но и да сте активни участници в обществено-политическите процеси в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници, които живеят и работят в САЩ, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
В Генералното ни консулство държавният глава Румен Радев отбеляза Деня на Независимостта на България с представители на нашата общност в САЩ и ги поздрави с празника.

Президентът припомни и друг съдбовен момент от историята ни – Съединението на страната ни, "подпечатано“ по бойните полета на Драгоман и Сливница с кръвта на масово завърналите се от чужбина българи.

"Затова, когато българите зад граница ми зададат въпроса "Кога ще се оправи България, за да се върнем?“, ще им кажа: Заповядайте – борете се за България, тя е ваша родина“, отбеляза Румен Радев.

По думите на президента, сънародниците ни зад граница трябва да имат право и възможност да участват в българската политика, което ще е стимул и да се върнат в родината си.
 
Държавният глава призова за подкрепа за предложената от него законова промяна, даваща възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария - да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент – така, както е в болшинството от развитите страни. Изключително полезни за страната ни могат бъдат сънародниците ни зад граница с високо образование, престижни професии и опит, придобити в страни с много добре развити социални, политически и икономически системи, посочи президентът.
 
България има нужда от непримирими хора и от необратимост на демократичните процеси, заяви Румен Радев.

Президентът отбеляза, че недоволните българи са много, но те трябва да са и непримирими към лошо качество и към всички явления, които ни отдалечават от демократичните процеси. По думите на държавния глава, за да бъде България достоен член на европейското семейство, трябва да има много по-голяма свобода на медиите, върховенство на закона, прозрачни, отчетни и отговорни институции, и най-вече активно гражданско общество, овластено да осъществява по-голям контрол и участие в управлението на страната, заяви президентът във връзка с интереса на българите зад граница за условията на живот в родината. Най-важното за позитивните промени в България не е само размерът на инвестициите и еврофондовете у нас, а в какво те биват влагани.
 
България се развива, въпросът е каква е скоростта и посоката на промяната й, заяви Румен Радев и допълни, че за разлика от редица други държави от бившия социалистически блок, България не е член на Шенген и Еврозоната, все още е под мониторинг за върховенството на закона, няма стратегически инвеститори.
 
На срещата държавният глава призова сънародниците ни да бъдат по-активни и по-сплотени, за да формират своя организация, призната на федерално ниво.

"Това ще консолидира още повече българската общност, което е предпоставка да се решат някои въпроси като откриване на директна въздушна линия между България и САЩ, за отпадане на визите“, посочи президентът.
 
"Отмяната на визите ще бъде знак, че съответства на стратегическите ни отношения със САЩ -  отношения на съюзници, партньори и приятели. Така го разбирам аз и това трябва да стане факт“, заяви президентът и посочи, че България изпълнява всички критерии, залегнали по Програмата на САЩ за безвизови пътувания с изключение на едно условие - големият брой откази на визи на български граждани.
 
За последните десетилетия българската общност в района на Ню Йорк расте непрекъснато – това са активни и образовани хора, с уважавани професии, посочи Румен Радев. Държавният глава даде висока оценка за усилията на нашите сънародници в САЩ за запазване на българската идентичност, българския език, култура, фолклор, традиции, особено сред младежите.
 
Напълно разбирам стремежа за културен център в Ню Йорк, който да се превърне в естествено средище на нашата общност тук, въпрос на средства е, но каузата си струва. Българите в САЩ са вече почти половин милион, а броят на служителите на посолството и на консулствата не е нараснал, заяви президентът и изрази надежда да се осигурят средства тази диспропорция да се промени, за да получават сънародниците ни добри административни услуги.
 
Президентът Румен Радев е в Ню Йорк за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН. Днес той ще участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата. По-късно през деня по покана на президента на САЩ българският държавен глава ще вземе участие и в събитие на високо равнище за защитата на религиозните свободи, организирано и модерирано от Доналд Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още по темата: Ню ЙоркСАЩРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
4
 
21
 
! Отговори
ЦРУ от САЩ преди 4 години
Г-н президент.....ЗАЩО американските сенатори ОТКРИТО ви определиха за ...АНТИНАТОВСКИ..АНТИ ЕС...и " троянски кон " ??? ЗАЩО румънският президент се среща в " Белият дом " ..и Тръмп ОБЕЩАВА да ВДИГНЕ ВИЗИТЕ за румънците .а вие си срещате с противниците на Тръмп . Клинтън .и то на ПРИЕМ ? ЗАЩО като летец искате за БА най-доброто - Ф-16 ...а като президент - Грипен БЕЗ ВЪОРЪЖЕНИЕ ??? Г-н президент .страхувате ли се от ИМПИЙЧМЪНТ в следващото НС . без АТАКА..ВОЛЯ и 30-40 от БСП ? а трябват 180 ?
221
7
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Shark 260 Предишния плюнчо бе правилно ориентиран, за разлика от сегашния "обединител".
220
1
 
28
 
! Отговори
глобалка преди 4 години
Глобализацията заличи граници, народи, нации. Кой където ще да ходи и да си живее живота. Ако ще и на Луната. Нали имаше набиране на кандидати за мисията Марс 1 ? Интересно , но имаше доста хора кандидати за еднократен полет до Марс без завръщане. Та така - ако някои се чувства добре във ЮАР например ,да си стои там. Какви са тия призиви да се завръщат некакви да спасяват България ? Да спасяват от какво ??????
219
12
 
6
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До Ти да видиш.. Е ми нали гледахме предишния плюнчо постоянно без съпругата си Юлияна. Тя не благоволи нито веднъж да застане до него на публично място и има защо. Вероятно защото се е срамувала от такъв ***. А Деси няма от какво да се срамува, затова е до него. А вие можете да си злобеете и завиждате.
218
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те се връщат живеят малко тук и като видят какво е бягат обратно с писъци и проклятия.Уважавам господин Радев дори му се възхищавам но не мисля че е правилно и честно да се заблуждават горките хора.Избягали са от мизерията и *** отишли са на по-добро място.
217
1
 
7
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Не ги знам кои са тез възраждане, но силно се съмнявам че нещо ще свършат, по-добре бат Бойко..
216
7
 
5
 
! Отговори
Последен шанс за Бг преди 4 години
е ПП ВЪЗРАЖДАНЕ. А Вие щом сте наслагали толкова минуси или сте за политики с далавери и кражби както досега или сте калинки или ,,бизнесмени" закачени за схемаджийски поръчки. Ако не Възраждане то кой друг може да оправи страната?
215
4
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Ще видим ли някога посещение на президента в чужбина без Десито ?Втората дама е като залепена за него. Да не би да се влюби в Мелания , че човека си е влюбчив.
214
5
 
3
 
! Отговори
Последен шанс за Бг преди 4 години
е ПП ВЪЗРАЖДАНЕ. А Вие щом сте наслагали толкова минуси или сте за политики с далавери и кражби както досега или сте калинки или ,,бизнесмени" закачени за схемаджийски поръчки. Ако не Възраждане то кой друг може да оправи страната?
213
1
 
3
 
! Отговори
грозничко преди 4 години
До RStones до 246Изобщо не става дума за роми, просто българи, които не са си намерили мястото - хем живеят в САЩ и там са си свикнали, хем си идват дотук един път в годината. Е какво ще направиш като си дойдеш за 1 седмица? Същото каквото - ако отидеш в Чикаго за една седмица. За Европа границите са размити, но за по-далечните места не е така. Тия хора имаха вид на насила накарани да ходят в Америка. Ако ти е мечта ок, ама ако не ти отърва - защо да ходиш.На мен ми е далеч и зле здравословно
212
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха...да бе...ееей сега ще се върнем и ще се борим....с вас и с б х....как ли пък не.И вие ще ни се дадете веднага....как ще стане цялата работа..направо не го виждам.И...Пеевски като види..умни образовани, завърнали се от чужбина...ще се умили...и ще си тръгне.
211
6
 
3
 
! Отговори
Последен шанс за Бг преди 4 години
е ПП ВЪЗРАЖДАНЕ. А Вие щом сте наслагали толкова минуси или сте за политики с далавери и кражби както досега или сте калинки или ,,бизнесмени" закачени за схемаджийски поръчки. Ако не Възраждане то кой друг може да оправи страната?
210
3
 
2
 
! Отговори
vavla преди 4 години
До Анонимен 247Баце, я не се пали толкова, че ако измрем всички останали тука, та да ти направим място - ще трябва да се конкурираш с ***, бас държа, че си предварително загубил. Просто защото си заубил съпротивителните сили . Така е в прироата - останете си гладни, останете си глупави - не си разбрал смисъла на тая фраза.
209
1
 
5
 
! Отговори
RStones до 246 преди 4 години
Искаш да кажеш , че пътуващите бяха роми ? Ами абсолютно нормално - ромите са чергари, пътуващи племена, като бедуините. Те ако не пътуват постоянно са аут. В глобалния свят няма значение кой от коя държава е - границите са размити в Европа. Като искаш държава отиваш в Австралия .
208
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не и докато политици като теб методично съсипват държавата и изнасилват народа, не и докато тези които ти дърпат конците не измрат от сифилис ,не и докато тези които платени или доброволно ти симпатизират си теглят кършума и осовободят място за мен
207
6
 
7
 
! Отговори
грозничко преди 4 години
Наскоро пътувах за Мюнхен, самолетът беше пълен с подобни екземпляри полуговорещи български заради прекачването за Чикаго. Уж американци, а пак задръстиха салона с ръчен багаж. Всеки по два куфара в салона, отделно чекирани багажерии. Също така бабета гледащи дечурлига - взети от младите, които работят с тази цел. Самолетът беше пълен с българи, ама някои от тях не съвсем. И тия са , които се връщат. Има и такива, които там си седят - я пари няма достатъчно, я не им се разправя. Грозничко.
206
3
 
18
 
! Отговори
RStones преди 4 години
Поздрави от Люцерн. Не му трябват на президента емигрантите. За какво му е таралеж ? Само проблеми. Глобален свят - кой където иска да си ходи.
205
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздрави от Маями, ще ме видите на куково лято ... сори майна не ми се занимава с глупости и мега комплексари в БГ-то. Даже спрях да си идвам когато в отпуска, нищо интересо или променено: кифли с фълшиви гуче-та, нетономорие, скъпотия, порутена инфраструктора, някъкви дето всяка вечер се режат с моторите в 3 сутринта, беден и тъжен народ ...Няма начин Радев сори, иначе много те уважавам и даже гласувах за теб.Успехи.
204
2
 
9
 
! Отговори
гошо тъпото преди 4 години
НАИВНИК,КОИ ЛИ ТИ ВЯРВА
203
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой да каже какво не е ясно и какво лошо е казал президента...много правилно говори