Радев: Преходът се оказа сложен процес, с много превратности

Каквито и пари да даваме преди изборите, няма да постигнем желаната цел
Обновена: 1 окт 2019 19:03 | 1 окт 2019 18:38, Анисия Иванова
97
Радев: Преходът се оказа сложен процес, с много превратности
Снимка: БТА

Преходът се оказа сложен процес, той  беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Това каза президентът Румен Радев, който участва във форум "30 години от промяната" по повод 25-ата годишнина на фондацията "Фридрих Еберт" в България.

Той се оказа дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Затова и днес ние с основание си задаваме и тревожни въпроси, каза държавният глава.

Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели - членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България?

Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави?

Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, каза Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава подчерта, че отговорите трябва да се търсят не в цифрите и икономическите разчети, а в обществените отношения, демократичните механизми, в правата, свободите и овластяването на гражданите.

Преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в един тесен кръг хора, неизбежно този кръг започва да използва институциите, финансови и медийни инструменти за да засилва своята власт и да изместват приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към власт на тясно партийни и лични интереси, отбеляза Радев.

Президентът посочи, че разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така както е заложено в Конституцията. „Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси, без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението“, отбеляза Румен Радев.

Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, каквито и секторни политики да развиваме, каквито и бюджетни приоритети да определяме и каквито и пари да раздаваме, особено преди избори, ние няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи от политическата среда и от начина на управляване на политическата власт, каза още Радев.

"Защо не успяхме да постигнем висок устойчив икономически темп на развитие, който да ни закара по-бързо към това средно равнище за Европа и да дадем някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, тук да търсят своето бъдеще. Те са умни и виждат, че темповете, с които се движим няма да им дадат във времевата рамка на техния активен живот този стандарт, който те желаят“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходът свърши, България днес е постсоциалистическа страна.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ГО ДУХА СОЦИАЛИЗМА ЧАК ДО КРАЯ НА СВЕТА.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговора е елементарен.България няма изграден "ЕЛИТ" в истински смисъл на думата "ЕЛИТ" !!!И в комбинация с "БАЙ ГАНЬОВСКИЯ" манталитет се получава много опасна комбинация,която е способна да затрие и закрие държавата като цяло.Щом БОКО ТИКВАТА е мин. председател,за какъв просперитет и развитие говорим въобще.Само упадък и тотална деградация на обществото!!!Аз съм извън България.Да му мислят хората на "ТЕРИТОРИЯТА",защото от години насам за мен не е нормална държава.
26
5
 
2
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Пак ли за този прославут преход.За тридесет години нито обществените ни науки,нито политическите ни партии не създадоха нито един стойностен анализ какво точно общество сме били тогава,нито какво точно се стремим да бъдем.Преведено на човешки език нито знаем от къде сме тръгнали,нито сме наясно къде отиваме.Как тогава да не объркаме пътя.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото било - било, важното е какво става оттук нататък.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За *** народ като българският всичко е сложно включително и прехода.Така било е така и ще бъде.Народ от ***.
23
1
 
4
 
! Отговори
ЕТНО КАНИБАЛИЗМА преди 4 години
не е нова теория , на все повече се убеждавам, че БЪЛГАРИЯ бе нарочена да бъде ИЗЯДЕНА и благодарение на БАНДИТИТЕ, КРАДЦИТЕ и ПОСЛУШКОВЦИТЕ пред НАЧАЛНИЦИТЕ 30 г след ПРЕВРАТА сме тоя хал. Всички хилави кьор фишеци, че комунистите за 45 години власт са виновни НЕ ВЪРВЯТ. РАДЕВ пита КОЙ е ВИНОВЕН. 2 КОЛКО ЩЕ ЛЕЖИ. 3 КАКВО ДА СЕ ПРАВИ. Очевидно лакърдиите за НАТО и ЕС в стил СЛАВА НА БКП и КПСС са само задължителен атрибут щом е намесена фондация Фридрих Еберт
22
6
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Че шофьора на самолет със зелените чорапи постоянно се излага е ясно. Въпроса е, дали не осъзнава, колко е смешен или просто не му пука, стига редовно да си получава заработката от Масква.
21
6
 
3
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Във всяка звукува вълна бликнала от гласните струни на г-н Радев има закодирана многовековна мъдрост!
20
4
 
8
 
! Отговори
kkk преди 4 години
Защото партията,която ви издигна,ограби и опустиши всичко,което можеше,г-н президент!
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИПИЧЕН ТЪПАН ОТ СЕЛО
18
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Дълга е ръката на всесилната ДС.Пази Боже да ви стигне !!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приватизацията, която остави хората без работни места. Второ чалгата, която опростачи младите. И Десетилетието на ромското включване, което направи ромите недосегаеми. Тези три неща унищожиха държавата.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е че "прехода е сложен". Проблема е че хората са прости! Едни простаци избират други постаци да ги управляват и вече я караме така почти 30г.А със прости хора и простите неща стават сложни за изпълнение.
15
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименПроблемът на българският преход е,че бе извършен от бандата на Лукановците,към която принадлежат и родните пишман "демократи"!
14
0
 
5
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Или по-точно -пълен провал....
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Поименно:ЛукановЖан ВиденовЕ те тези години БСП управление ако си ги бяхме спестили, България щеше да е мнооого по-напред.Признавам си, и аз съм виновен, защото 1995-та гласувах за Жан Виденов. Първото ми гласуване.
12
9
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Заради такива като Румен Радев - некадърници които не са способни на честен труд и необразовани.
11
2
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
Изобщо не е сложен. Пенсиите в куфарчета, офшорки инвеститори, лукойл, задкулисието слага шофьора и камериерка та на диктатора да управляват, решетников си живурка 50 години в шпионска квартира. Фобите и филиите нямат 1гр мозък, нямат представа как искат да се развие държавата и съответно се управлява от вън. На практика няма значение и кой ще е кмет.
10
0
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Прехода (към бездната) в Бе-гето, ще бъде безкраен.Защото е безкрайна алчността на ***, да краде, да трупа и още и още...В други страни е имало първоначално натрупване на капитали, но тук е съвсем друго.