Решено! За убийците без намалена присъда, в затвора до край

За тежките телесни повреди обаче остава възможността за редукция с 1/3
26
Решено! За убийците без намалена присъда, в затвора до край
Снимка: БТА

При умишлено убийство отпада възможността за съкратеното следствие, което води автоматично до редуциране на присъдата с 1/3. Тази поправка в НПК беше окончателно приета от парламента след протестите през последните седмици заради бруталните случаи на убийства, последното от които на 7-годишната Криси от село Сотиря.

Момичето стана жертва на 21-годишния Мартин Трифонов, който я изнасили и преби. Полицията тръгна по петите му, задържа го на следващия ден, той оказа съпротива при ареста, но си призна вината и така на практика присъдата, която могат да му постановят магистратите, е до 20 години затвор.

Още по темата

Заради това в цялата страна беше организирана подписка с искане за справедливи присъди и отпадане на възможността за намаляване на присъдата при тежки престъпления.

Макар че подкрепи отпадането на съкратеното съдебно следствие при умишлените убийства, мнозинството в парламента отказа да приеме предложението на левицата това да важи и за тежките телесни повреди.

Червената шефка Корнелия Нинова опита да обори аргументите на управляващите, че ако отпадне съкратеното следствие, процесът ще е бавен и скъп с мотива, че съдийска колегия застава зад предложението на БСП.

"Съдиите застанаха зад нас, въпреки че тяхната работа ще се усложни, но е време за справедливост. Докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост, уважаеми българи, промяната е във вашите ръце", призова от парламентарната трибуна тя.

Смиляна Нитова – Кръстева от БСП отсече, че разглеждането на такива дела наистина може да се точи с години, но в крайна сметка важното е да се стигне до справедлива присъда.

Според съпартиеца й Крум Зарков като изключва от обхвата на промените тежките телесни повреди ГЕРБ осакатява поправките в НПК.

"Г-н Зарков, Вие сте Крум Зарков, не хан Крум и зъб за зъб, око за око, зъб за чене, това е нещо в миналото", обърна се към него Емил Димитров – Ревизоро от ВМРО, който обаче декларира, че воеводите също искат да няма съкратено съдебно следствие и за тежките престъпления.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче отече, че въпросът за справедливото наказание се решава с текстове в Наказателния кодекс, а не в Наказателно-процесуалния, който се променя сега.

"Чухме спекулации, че ГЕРБ била виновна за това или за онова, за липсата на справедливост, но когато се въведе първото съкратено следствие, това се случи заради това, че имаше постановени присъди под минимума. Нека да бъдем откровени и да кажем, че не можем да дадем гаранции за това дори да ограничим съдебното следствие за всички тежки престъпления, което са 95 на сто от НК, пак не можем да дадем тази гаранция на близките на жертвите и пострадалите, че няма да има присъди под минимума“, каза той.

Ципов обясни още, че признаването на вина може да е и смекчаващо вината обстоятелство и присъдата пак да е под минималното.

"Без съкратеното съдебно следствие делата се точеха 10 – 15 години – експертизи се губеха, свидетели забравяха своите показания и постигнахме ли справедливо наказание? Няколко стотици хиляди наказателни дела се прекратиха поради изтекла давност“, отсече депутатът от ГЕРБ.

Павел Шопов от "Атака" пък настоя изцяло да отпадне съкратеното съдебно следствие.

"В момента се представя най-мекият вариант, който важи само за убийства и аз предричам, че ще минат година, две, три и в пленарната зала ще влезе ново предложение заради недоволството на обществото“, коментира той.

Шопов смята, че и с новите текстове в НПК ще продължи да съществува чувството за липсата на справедливост и за ненаказуемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 20Те се бият с ръце ,Джоко им вади нож !На видеото се вижда как Джоко излиза от хепи пресича кръстовище и се насочва към тълпата с нож . Това ли е самоотбрана ? Ударен бил уж с паве .Ако те ударят с паве умираш на място!
19
1
 
5
 
! Отговори
анон преди 4 години
да върнат смъртното трябва. иначе сме мека мария и след 10-15 години независимо какво си направил може да си на свобода по една или друга схема...
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво решение, но нека не забравяме факта, че Полфрийман не е извършил умишлено убийство. Трябваше да получи убийство по непредлазливост в резултат на прекрачване на границите на неизбежната самоотбрана. 16 му скачат и той успя да се справи с двама- това е похвално! И отново нашият съд, подпомогнат от великата ганьовска наглост да защитаваме нашите момчета, нищо, че 16 oтрeпки скачат на един, се изплаши да даде правилната присъда. Жалко за момчето, но показа какво е да си смел, а не ***.
17
0
 
7
 
! Отговори
saki преди 4 години
А защо оня е получил дефакто 30 години ,за убийство на дете по особенно мъчителен начин и изнасилване ? Не трябва ли да е доживотна без право на замяна, Все пка има много тежки обстоятелства, не е като да убиеш комшията след като сте се скарали след запоя.
16
3
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ако ще се точи делото години, наистина е малко кофти. Ще струва доста пари, които ще идват от данъците.Много точно! При леки телесни увреди (особено ако не са умишлени) , нервите, парите и загубеното време по делото, няма да могат да се възстановят при каквото и наказание.
15
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да храним и поим толкова много убийци 20 години? За да може като излезнат от затвора да изнасилят и убият дъщерите ни ли? След 20-30 години в затвора светци ли излизат? Електрическия стол и да се приключва казуса.
14
3
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Не! Комшията ти!
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи сега в съда ще доказват, че предумишленото убийство е всъщност тежка телесна повреда.
12
5
 
8
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Само че това не е първия случай след който има протести с подобни искания. Защо чак сега се приеха тези промени??? Колко убийци през годините се възползваха от тази възможност???Защо нещо, което може да се промени за месец, се протака с години???
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Решено! За убийците без намалена присъда, в затвора до край..."ТОВА РЕШЕНИЕ ЩЕ СЕ ОТНАСЯ ЛИ И ЗА Т.Н. "НАРОДНИ ДЕПУТАТИ", ОЛИГАРСИ, КОРУМПИРАНИ МИНИСТРИ, "ТОП-БИЗНЕСМЕНИ", СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И ДР. "БУКЛУЦИ"? При доказана вина??? - Ама то в БГ-то пред кого да докзаваш ...
10
9
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Ами те убийците са в парламента. Убиват и затриват цял един народ и никой не им търси отговорност. Докога бе братя Българи?
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоростно приемане на закони по поръчка.Това го има само в Тикволандия.
8
16
 
6
 
! Отговори
teo преди 4 години
От кога влиза в действие тази забрана за намаляване на наказанието? Този нагъл австралийски убиец ще се изплъзне ли и ще се отърве ? Българи ?????
7
3
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
И сега 10 години на свобода без присъда
6
2
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Войводите да създадът тогава нова правна система, която да наказва тъй щото да изправя убиеца;))) без да го вкарваме в затвор, например. Това е една стара идея на либерал-демократите;))) Дайте пример, г-да;))) "Г-н Зарков, Вие сте Крум Зарков, не хан Крум и зъб за зъб, око за око, зъб за чене, това е нещо в миналото", обърна се към него Емил Димитров Ревизоро от ВМРО, който обаче декларира, че воеводите също искат да няма съкратено съдебно следствие и за тежките престъпления.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тежките телесни повреди обаче остава възможността за редукция с 1/3 ...Определението за тежка телесна повреда е дадено в чл. 128 от НПК
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам чувството, че това намалено производство е измислено за да оправдава и улеснява неспособните прокурори, които не могат да събират улики и оформят качествено обвинение.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е този Мартин Трифонов колко години действително ще лежи в затвора.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, най-после, но някои като Северин и доста други минаха между капките, докато тази пробойна в закона бъде запушена.
1
4
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ако ще се точи делото години, наистина е малко кофти. Ще струва доста пари, които ще идват от данъците. Някой хора ще се възползват ... пак.