Санкции срещу Турция? Ще загубим милиарди, операцията в Сирия трябва да спре!

Борисов: Ако Анкара задейства член 5 от договора за НАТО ще стане интересно
Обновена: 15 окт 2019 12:36 | 15 окт 2019 12:35, Камелия Цветанова
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Бойко Борисов от евентуални санкции срещу Турция заради офанзивата в Сирия, България би загубила милиарди.

"Категорично сме против турската операция в Сирия, надявам се дипломацията да даде резултат. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Това са свързани процеси. За това и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", заяви той, след като представи на президента Румен Радев решенията на Съвета за сигурност към МС.

Още по темата

Премиерът отчете, че имаме 5 млрд. долара стокооборот с Турция и загубите ще са огромни за нас от евентуални санкции на ЕС.

"Ние със санкциите с Русия хем къде, къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин, 1 млрд. лв. При едни санкции с Турция ще загубим милиарди", призна той.

Премиерът коментира още, че Турция като член на НАТО може да поиска да се задейства член 5-ти от договора, който гласи, че въоръжено нападение срещу една или повече членки на Алианса ще се разглежда като нападение срещу всички тях.

"Тогава може да стане много интересно", предупреди Борисов и добави, че турските официални власти отчитат, че имат 700 нападения от кюрди и сирийци.

"Така ли е, не е ли. Нито искам да знам, нито се интересувам", каза министър-председателят.

Той подчерта, че иска да се спазва Споразумението с Турция и колегите му в ЕС, когато се изказват, трябва да знаят, че имаме морска и сухопътна граница с Турция.

"Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хил. мигранти, не знам какво изобщо ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100 % споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Много такива има демократи, които говорят и слушах анализатори, да отидат да видят какво става в Гърция. Гърция има острови, има къде да ги слага, ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата. Така че ние към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и в НАТО и в ЕС и искаме конфликтът да свърши незабавно", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът отчете, че на Съвета по сигурността е отчетено, че мерките на държавата към този момент работят идеално.

"Имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, ние сме провели учение между МВР, "Гранична полиция", армията, специалните ни сили. Имаме разработени планове. Обсъдихме с президента нашето участие на Съвета и защитата по принцип на сухопътните граници на ЕС, не само на България. Беше една много полезна, работна среща", допълни още министър-председателят.

Ситуацията по границата е спокойна - няма нищо извънредно, успокои той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милиарди е изключително пресилено, но е факт, че докато пенсионерите и комунистите обясняват как всичко внасяме от Турция за 2017г имахме положителен баланс от 196милиона в търговията с Турция.
115
5
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Още малко и става 17 ч. Хубавите и умните си идват от работа и гледай какво става.До сега коментират само безработни и пенсионери социалисти.
114
5
 
26
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Кой ще загуби милиарди?Фирмите на мутрите?Еми да губят мамичкото им! Дават заплати по 500 лева в провинцията.
113
6
 
13
 
! Отговори
у преди 4 години
нападна ни икономиката с обръчите от фирми вкл премиерски
112
11
 
10
 
! Отговори
питам преди 4 години
До АнонименКога Република Турция ни е нападала след Освобождението? Само ние! Наши братя са!Така се прави комшулук!
111
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 млрд. долара ? То ясно,че ние внасяме, ама какво изнасяме ?
110
6
 
10
 
! Отговори
Анадолхабер92824 преди 4 години
Пет милиарда стокооборот!Ами много алъш-вериш.То вече и хартията за г-за ти е вече мъде ин Пуйка,бе тиквуне....
109
13
 
5
 
! Отговори
винаги губим преди 4 години
Винаги, когато сме били против Турция! Ще плачим за турски парцали!
108
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ни екакво ще задействаме ако Турция реши да нападне нас ?
107
2
 
9
 
! Отговори
еничар преди 4 години
До сакън!През Османско никога не сме давали аскер а само наемници - еничари на заплата!
106
4
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
Искаш да спреш? Помоли на Путин! Вече всичките молят. Ако помолиш добре, сирийската армия ще направи своята работа. Руснаците ще помогнат.
105
6
 
11
 
! Отговори
сакън! преди 4 години
До а бокоМного си малък, Боко да се намесваш в турската империя!Ще пострада народа!
104
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе не го разбрах тоя на каишка на путин или ердоган е? И тва е държавник????
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не знаеш как да се опазят 50,100,200 хиляди души,попитай за съвет СДВР как се опазиха повече от 1 милион души на 7 юни 1990-та в София?
102
3
 
10
 
! Отговори
а боко преди 4 години
бизнес ли има боко в турция, така казваха че се развреднил толкова , край на турските контрабандни и други домати а боко
101
7
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Когато е да се хвалиш с чужди постижения или за неща направени с НАШИТЕ пари си първа кипра, тогава чуваме само АЗ, АЗ, АЗ Баш Бай Тиквондур, а когато стане на въпрос за поемане на отговорност си като сополиво гаменче скрито под полата на майка си и ревящо - пък те, те, те, другите! Е няма как единия път едно, пък другия път друго! Като се слагаш все напред в хубавото, то редното е и за лошото пак ти да си най отпред! ПОЕМИ ОТГОВОРНОСТ ПОНЕ ЕДИН ПЪТ БЕ, НЕКАДЪРНИКО!!!
100
2
 
9
 
! Отговори
Член 5 на НАТО преди 4 години
Онези, които са създали НАТО не са били безумци (не пиша за сегашните му лидери!). Член 5 може да се задейства, само ако държава-членка на пакта е непредизвикано атакувана от друга държава. Тоест, седят си турците в Турция, пият си чай, пушат наргиле. Изведнъж сирийските кюрди правят десант с камили в Истанбул. Турция ще може да поиска помощ и ние ще сме длъжни да я окажем. Също така, ако някой нападне нас, ще можем да искаме помощ от Турция. АКО ТУРЦИЯ НАПАДНЕ ДРУГА ДЪРЖАВА, ЧЛЕН 5 НЕ ДЕЙСТВА.
99
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой актьор комик не се е радвал на толкова много публика!
98
1
 
8
 
! Отговори
ай бай преди 4 години
Добре,че ни светна.Хич,нямаше да се сетим.Много "сложно".
97
5
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
А кой да се ангажира с резултата бе, Тиквондур? Кмета на Долно Нанадолнище ли бе? Ти не си ли министър прецедател? Още не е станал проблем и тоя вече бърза да бяга от отговорност! Поне един път в жалкото си съществуване застани като подобие на мъж и поеми отговорност за нещо, а не да бягаш като жената която си под полите на другите и да се криеш зад бушоните си бе! Къде ти изчезна комплекса за малоценност и постоянното крещене - АЗ, АЗ, АЗ когато стане на въпрос за отговорност в тая държава?