Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го

Той е бил първи секретар в посолството на Русия
Обновена: 28 окт 2019 15:48 | 28 окт 2019 15:48, Елка Василева
207
Руски дипломат шпионирал у нас, разкриха го
Снимка: Прокуратура

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщи пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

Действията се предприети по сигнал от ДАНС. Досъдебното производство е за за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г. чуждият гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

По тази причина въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление наказателното производство срещу руския гражданин е спряно.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: дипломатРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли руският шпионин има какви тайни да измася към родината си, явно просто е отзован. Нашите се справят чудесно с дестабилизацията , какви ти шпиони какви 5 лева
18
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цацата и Прасчо се откупиха пред Чичо Сам.Набараха слабото място на янките(бой по рашките) и сега са свободни да правят каквото си искат с раята в Бг.
17
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То много шпиони имало тука. Само не знам какво шпионират, сигурно бурканите в мазетата и ракията в джибрите :)
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли що ги викаа у САЩско?А сега разбрахте ли , как наШте са намислИли да замажат палажението?
15
13
 
21
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Руският шпионин се добрал до цената на хвърчилата и тайните им чертежи, от които ще се сглобяват след като се построи новия завод в Каролина след 10 години. Путин бил особено уплашен от 8-те суперсамолета на България и получил микро-инфаркт, а 200 бойни пилоти от руските ВВС подали рапорт за уволнение.
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то не е трудно точно в рушкото пасолство да откриеш шпионин!!!Бъркаш с ръка на сляпо и първото, което докопаш (дори и кучето пазач) е шпионин там!
13
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чамадан, вокзал и го товарете на трена за Москва
12
6
 
22
 
! Отговори
Пак ли преди 4 години
Да натикат в затвора българските му помагачи - родоотстъпници.
11
1
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
И ся к'во? Ше има ли втора серия или да си превключим на турския сериал?Какво ни съобщиха? Нещо като нищо!Не виждам публични арести, оковани с белезници, натръшкани по корем пред Народното Събрание, като Иванчева поне!Хайде, руснакът бил с имунитет.Ама нали е купувал информация, някой е взел пари (уж), пък накрая - нищо! БАЛОН! Пук!Уф, поне да бяха изгонили дипломата. Сега очаквам Бойко да му връчи орден "Стара Планина"!
10
20
 
19
 
! Отговори
Сотир Цацаров преди 4 години
това жалко плъхче на служба при Сорос дето арестува професори за това че са се осмелили да кажат истината - че България е протекторат на САЩясно защо западните ни "приятели" обявиха че съдебната ни система се е "реформирала" ... демек вече е на пълно подчинение на САЩ
9
6
 
22
 
! Отговори
яверт преди 4 години
Само един ли открихте? Те са десетки , да не кажа стотици. На територията на Бг има цял щаб на ФСБ от където се ръководят шпионски операции на балканите.
8
10
 
16
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
*** разбира се, че ще шпионират направо са изпаднали в несвяст. Какви ли ще да са тези фЪ-16 дето ги платихме скъпо и прескъпо, а завода дето ще ги произведе го нЕма на чертеж още.
7
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХА ХА ХА, ПАК ЛИ БЕ, ПАК ЛИ РУСИЯ И ПУТИН СА ВИ ВИНОВНИ, СПРЕТЕ СЕ БЕ гробари, СТАНАХТЕ ЗА СМЯХ И НА ДЕЦАТА ВЕЧЕ !!!
6
23
 
31
 
! Отговори
Българин преди 4 години
А на САЩ шпиони не им трябват, защото сме готови само да ни свирнат и да си дадем цялата държава и народ като пушечно месо срещу братския руски народ.
5
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали е против Русия - веднага е фалшива новина :) Защо се чувствате длъжни да скачате като първи адвокати да защитавате чужда държава?
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен да размитат , чекистите друго не могат
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееее, трябваше нашата прокуратура да арестува и задържи дипломата, че да се прочуем навеки. Нищо, в следващият е надеждата. Гешев - радост!
2
15
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Съгласна - фалшива новина.Руснаците размитат за нас.
1
20
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Това е фалшива новина ...