Неразказани истории – III част: Краят на комунизма

През 1988 г. Тодор Живков за първи път прави опит да подаде оставка
11 ное 2019 17:30, Анисия Иванова
62

На 9 ноември 1989 година рухва символът на Студената война – Берлинската стена. В продължение на 28 години тя разделя милиони, които живеят в два свята – тоталитаризъм и демокрация.

В същия ден в София до късно заседава Политбюрото на БКП. Висшият партиен ешалон приема оставката на Тодор Живков, но решението е оповестено на следващия ден – 10 ноември пред Пленума на партията.

Историците разказват, че точно година по-рано - през 1988 г., Живков за първи път прави опит да подаде оставка пред Политбюро с мотивите, че е много възрастен и болен и трябва по-млад човек да застане на неговото място като ръководител на държавата.

"Разбира се всички онези, които съставляват част от неговото обкръжение дълги години назад във времето, са наясно, че това е тактически ход от негова страна. Рутинно действие, което цели да провери температурата вътре в Политбюро казано на политически жаргон", обясни председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев пред Bulgaria ON AIR.

На 10 ноември 1989 година пред Пленума на БКП Тодор Живков говори повече от час, без да има нищо написано пред себе си. Обяснява как вижда развитието на държавата, предлага да се направи анализ на грешките и да се начертае какво трябва да се направи в държавата и в партията.

Първоначално присъстващите не разбират, че това е прощалното слово на генералния секретар и държавен ръководител. Няколко часа по-късно е приета неговата оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
0
 
! Отговори
PAOLO MALDINI преди 4 години
ТОЗИ ЩАМ СИ ИМА ОРИГИНАЛНОТО И НАУЧНО ГРЪЦКО ИМЕ , КОЕТО ИМЕ И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА -- СТРЕПТОКОККОС БАКИЛЛУС ++ЛАКТОБАКИЛЛУС ТЕРМОФИЛЛОС !!LAKTO , LAKTA = МЛЯКО на Гръцки език ( и другата дума също -- Галлактас , Галла , ГаЛлакта )
56
1
 
2
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До НакраткоВсъщност е интерестно, защото ние българите сме го употребявали от стотици години, но чак през 80-те го разпространяваме по света.Причините че Горбачов не харесва Живков и нашия предприема турне в Япония и Китай, когато предлага нашето кисело мляко, те остават изненадани и доволни.Иначе, после на всички им е ясно, по целия свят вече има кисело мляко.
55
1
 
2
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До ДанковИ така да е ,то тоя бацил пак не е открит по времето на соца.Значи и това не са открили.Въпреки че Стамен Григоров е открил бацила които превръща прясното мляко в кисело и е било е известно на запад но до 1944 година.Бацила на се е казвал така после го прекръстват както си и измислат че Джон Атанасов е измислил компютъра.
54
5
 
0
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До PAOLO MALDINIКогато казваш кисело мляко, това е българско вкиснало мляко.Така го знаят в Япония, тъй като бай Тошо през 80-те им го предложи.Това че си неук, не те прави нещо във живота, по добре се скрии някаде.
53
3
 
3
 
! Отговори
PAOLO MALDINI преди 4 години
Това за бацилус булгарикус, ИМА 2 ОГРОМНИ МИТА.ПЪРВО ЧЕ БИЛ УНИКАЛЕН , И ВТОРОТО--ЧЕ БИЛ ОТКРИТ 1908 Г. ОТ НЕКАКЪВ БЪЛГАРСКИ ХИМИК В ШВЕЙЦАРИЯ .ТОЗИ ЩАМ е важен само за КИСЕЛОТО МЛЯКО . НИТО Е ВАЖЕН СА СИРЕНАТА , НИТО ЗА КАШКАВАЛА , НИТО ЗА ПРЯСНОТО МЛЯКО .А КОГАТО ИТАЛИАНЦИ И ГЪРЦИ СА ПРАВИЛИ СИРЕНЕ И МЛЯКО като например -- италианските сирена ПАРМАЛАТ, ПРОШУТО , КАЧО КАВАЛЛО , и ДРЕВНИТЕ ГРЪЦКИ СИРЕНА от остров ИТАКА НА ОДИСЕАС . И МЛЯКОТО ОТ КРАВАТА АМАЛТЕЯ , С КОЯТО Е ХРАНЕН ХЕРКУЛЕС !
52
4
 
2
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До НакраткоЩе ти го изасня просто....В никоя част на света не вирее този бацил булгарикус, освен в Родопите и в Грузия но там е в планинските райони(само на места)Това че сме им дали бацила да го отглрждат в лаборатория струва пари.Естествено ние сме им го дали ей така, щото сме големите бизнесмени.
51
3
 
4
 
! Отговори
дърт преди 4 години
може ли (л)аФторката да ми обясни как настъпва края на нещо, което никога и никъде не е съществувало?
50
4
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
До НакраткоМи не си прав. Сиренето ни е известно по света. Пазаруват го хората.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подуяне и Тире са проспериращи бизнес проекти.
48
9
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Имате си тиквата на мястото на Живков. Бодигардът му го замени. Точно тази тиква му направи преврат. Сега разбрахте ли за какво иде реч? Чатнахте ли? Бойко Борисов свали от власт Тодор Живков през 89-та година, за да пробие в политиката и да направи собствена партия. Това не стана веднага, но с времето тиквата спечели доверие и направи партя. В началото започна от главен секретар на МВР. Полицейските му качества са ясни на всички. Става само за охранинтел, полицай и пожарникар.
47
8
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До ДанковСпоред мен и с бацила е малко прекспонирана темата.Как така тоя бацил го има в България и кадето е границата със Сърбия ,Турция, Македония и Гърция и изведнъж изчезва.Пак няма логика.Всъщност българското сирене и кисело мляко освен в Япония на друго място не е известно.Навсякъде е известно гръцкото сирене и кисело мляко.
46
2
 
2
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До НакраткоКиселото мляко си е една от единствените марки за БГ, друг е въпроса че лесно си продадохме бацила който вирее само в нашите земи и някои части на Грузия.
45
0
 
3
 
! Отговори
аскет с каскет преди 4 години
" Недоизмислени лъжи " - III част.Тоз доцент чак сега ли се сети ? Досега в амнезия ли беше изпаднал ?
44
13
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До ФактиКакво си изнасял бе .Почти всичко се изнасяше за СССР.Едно колело не можехте да направите без да го изкопирате от лошия запад.България и сега плаща на Швеицария по 40 милиона на година да унищожава пестицидите коойто са останали от химическите ви заводи,забранени в Европа то 40 години.Едно село с чиста и *** вода не напраихте за 45 години.Със зор направихте 64 пречиствателни станциии в цяла БЪлгрия.Една магистрана не можахте да направите.Направихте сума ти химически заводи,отрови.
43
13
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До ФактиАбе аиде стига с тия глупости.Няма такова нещо като безплатно.Още ви плащаме и дълговете и пенсиите.Отровихте държавата с уранови мини и с нищо не ставащи големи безмислени предприятия.България е била известна ,къде е била известна бе .В Европа не знаеха къде се намира. 1988 година БВП на България е 8 милиарда долара или по 1000 долара на човек за година.Аиииии с....ктер бе.
42
4
 
18
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Изял съм си буквите, исках да кажа че с благословията на САЩ, първо влязохме в НАТО и естествено пак с тяхната благословия влязохме в ЕС.Това се дължи единствено на факта че имаме значимо географско местоположение, на нищо друго.
41
4
 
8
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До До 40Просто трябва да се научат мен, че нямаме друга родина.Сега си мислят че НАТО ще ни закриля, каква е гаранцията че САЩ изведнъж се отметнат от задълженията си.Ние сме приети първо в НАТО и после с благословията на САЩ, единствено заради стратегическото положение на страната ни.Всичко друго е врели некипели.
40
14
 
14
 
! Отговори
ДО ФАКТИ 34 преди 4 години
За кое време говориш бе другарю?Каква ,,съвременна индиструализация?Работеше се на планирана загуба,уродливаикономика на дефицит и дотацииДо края на 70те горе-долу биваше но отт 80те нататък всичко тръгна главоломно надолу с режим на ток,бензин,дефицит на стоки.Градивните елементи за първобитната ни електр/Правец16 -копие на IBM / се купуваха от запад но след невъзможноста да си ги плащаме и лошото им качество и в соц.лагера не ги искаха.И диктатора сам каза,СоциализЪма е едно ,НЕДОНОСЧЕ" и ....
39
2
 
18
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Повечето българи са материалисти и зверове. дай им власт да видиш че няма да са по различни от Живков, Борисов и други душмани. Само на приказки са различни
38
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тяЗа 30 години във властта не открадна и един лев. Умря в страшна бедност, даже бяха констатрали при смъртта му, че е с кърпени чорапи. Беше повърхностен в разсъжденията си, но никога не предаде интереса на "нашето мило отчество".