Пленумът на БСП – белязан от напрежение. Оставката на Нинова не бе дискутирана

С голямо мнозинство бе приет доклада "Добрев"
Обновена: 17 ное 2019 20:08 | 17 ное 2019 19:55, Нели Христова
80
Пленумът на БСП – белязан от напрежение. Оставката на Нинова не бе дискутирана
Снимка: Булфото

По време на седемчасовата дискусия на днешния пленум не беше дискутирана оставката ми, коментира пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

По повод поисканата й от вътрешната опозиция в партията оставка пред медиите Нинова коментира: "Искаха я пред вас, вътре не я поискаха". Тя посочи, че Емил Райнов е представил алтернативния доклад за резултатите от местните избори и е изчел, че искат оставката й, но по време на седемчасовата дискусия този въпрос не е бил дискутиран. Напротив - имаше изказвания, че в момента няма нужда от оставка на председателя и на Изпълнителното бюро, дабави Нинова.

В навечерието на заседанието на Националния съвет на БСП беше разпространено писмо, подписано от 50 социалисти, с алтернативен анализ на резултатите от местния вот и с искане на оставки на ръководството на БСП. Част от това писмо са фалшиви новини, мъртви души и заклинания, коментира Корнелия Нинова.

Категорично не приемам аргумента за разцепление и за разединение в партията. Щях да го приема и страшно да се разтревожа, ако зад тези 50 подписа, макар че се оказаха 21 - те вътре си го обявиха, стояха 21 или 50 партийни организации. Това щеше да е катастрофа за партията, коментира Нинова. Тя посочи, че са направили проверка и се е оказало, че в нито една от организациите на тези членове на Националния съвет не е приемано такова решение и те не са опълномощавани да го изразяват от името на своите структури.

Лидерът на БСП съобщи, че Националният съвет на партията е приел днес доклада на Националния предизборен център и на Изпълнителното бюро за резултатите от местните избори. Оценката е добро представяне, но не достатъчно, имахме повече възможности, коментира тя. Приехме решение да стартираме отчетно-изборната кампания, която да започне от 1 декември и да приключи през май догодина и през април преди конгреса да имаме и пряк избор на председател, добави Нинова.

 

 

С голямо мнозинство бе приет доклада на зам.-шефа на партията и председател на предизборния щаб Кирил Добрев. Той е бил подкрепен от 86 от членовете на Националния съвет, а 20 са гласували "против", съобщават от 24 часа.

След изчитането на доклада опозицията е влязла в атака и с искания за оставки. Тя изготви и свой алтернативен доклад, който обаче е бил отхвърлен с мнозинство от пленума. Първоначално се твърдеше, че е подписан от 50 души, но пред пленума Емил Райнов обяснил, че е подписан само от 21, а другите го подкрепяли. Той представил опозиционния анализ и обявил, че с това ръководство БСП е обречена да губи.

В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството на БСП, заявил новоизбраният кмет Пенчо Милков и призовал и Националният съвет да покаже единение.

Най-бурно аплодирана била обаче Румяна Друмева от Казанлък. Тя обвинила Пирински, Миков и Станишев, че през последните години не са стъпили в местния партиен клуб, а ходели в Казанлък за срещи само с подбрани хора. Тя цитирала цифри, че през 2015 г. БСП е имала 4600 гласа за кмет, а сега е взела 8310. Няма да ви позволя да унижавате партийна организацията в Казанлък и резултатите, които постигнахме, заявила Друмева и поискала прочистване в партията. За трети път уж член на БСП, подкрепян от Миков, Пирински и Станишев, се явява отново, за трети път като общински съветник от друга листа, дала пример тя.

Не опозицията руши единството, контрирал обаче Георги Пирински. "Аз от 2017 г. - и писмено, и на заседанията на Националния съвет, съм оспорвал тези разделителни идеи на ръководството, които запушват демократичното начало в партията, обяснил той. Като подмяна, а не обновление с нови лица", определил Пирински политиката на "Позитано" 20.

В отговор скочил младежкият лидер на БСП Николай Бериевски. "Ние cме промянaтa нa БCП. Вcички cме членове нa пaртиятa. Може би Пирински не познaвa млaдите хорa в БСП", заявил той. Не само, че БСП успя да събуди активните и млади хора, а вече повече от 3 г. се работи към реално обновяване на лицата в партията, за което свидетелства съставът на парламентарната група, листата ни за ЕП и кандидатите за кметове и общински съветници, обяснил той и благодарил на младежката организация, че се е включила активно в кампанията. В 156 общини в съветническите листи били включени хора до 35 г., до тази възраст били общо 530 кандидати за съветници. А кандидати за кметове и кметски наместници до 35 г. имало в 21 общини. Това не само е резултат от политиката, която провеждаме от 3 г. насам, но и узряването на местните организации и желанието да включват все повече млади хора, отчел още Бериевски.

Критики отправил и Янаки Стоилов. "Ръководството все повече разчита на външни хора", упрекнал той. И предупредил, че в следващите месеци противоречията в партията ще се изострят, ще има тежки разделения и разцепления. Влиянието на БСП отслабва и не й дава възможност влияе сериозно и в местната власт, заявил Стоилов и поискал промени в устава и идейна дискусия.

БСП излъчва двусмисленост, с кого се бори тя, попитал Валери Жаблянов. Според него обновлението в партията довело до разцепление.

"Година и половина говорим за предсрочни избори, отказахме ли се от тях, местните избори доближават ли ни до тях или не", попитал пък президентът на ПЕС Сергей Станишев. Според него спорът не бил за конкретните резултати, а за политическите последици от тези избори. "Защо за последните 3 г. БСП не е припозната за алтернатива", той обясни, че най-тревожни за него са мненията на експерти от вечерта на изборите, че БСП вече средна сила.

Станишев упрекнал ръководството, че за местните избори нямало национална кампания, а се водили "265 пехливански войни", червените кандидати останали без гръб и рамо.

Днес е началото на голямата дискусия за образа на БСП, единството е основна отговорност на ръководството, заявил още Станишев. И попитал как БСП ще бори ГЕРБ, като прилага "техните похвати вътре в партията". И обвинил ръководството, че партията се превръща в авторитарна. Говорим си със злоба и омраза, което е голяма опасност, предупредил той.

ПЕС винаги се е ангажирала с кампаниите на БСП, когато е поискана подкрепа, обясни президентът на левите в Европа. И дал пример с президентските избори през 2016 г., когато са проведени две обучения на червени активисти. Сега не беше поискана подкрепа, но аз участвах в кампанията и подкрепих нашите кандидати, включително с международна подкрепа, обяснил той.

Можете ли да ми дадете поне един пример за това, че БСП става авторитарна партия, попитала директно соцлидерката Корнелия Нинова. "Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам кой орган реши за целувката с Местан на Орлов мост?", контрирала тя.

"Вие работите непрекъснато върху образа на БСП, но на мен ми се иска да се изясните по образа на ГЕРБ. Кога сте прав? Когато говорите за машината ГЕРБ или за държавника Борисов? От вашите еквилибристики нашите съграждани оставят озадачени", попитала го пък Весела Лечева. И обвинила Станишев, че като председател на ПЕС сигурно не забелязва, че от влизането ни в ЕС България е все по-далече от европейските си партньори не само като жизнен стандарт на своите граждани, а и като функциониращ демократичен модел.

Христо Проданов пък отговорил на твърдението на Станишев, че е бил отблъскван от ръководството в предизборната кампания. Той разказал, че е предложил Станишев да се включи в софийската кампания и да подкрепи кандидата на БСП за кмет. "И знаете ли с какво учудване останах, след като същите хора, които 4 месеца по-рано в тази зала късаха ризите, че ако не сте водач на листата, ще провалим европейските избори, сега смятаха, че не е много правилно да ви каним в кампанията, за да не се дават разнопосочни сигнали", разказал той.

Не липсваха удари под кръста и преди, и по време, и след изборите. Ако това се задълбочи, то ще ни погуби, критикувал другарите си лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. Според него в трябвало да се търси съгласие, а не съглашателство. Чистки и прочиствания не ни прилягат, предупредил Паргов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 57 Що , па Нинова колко стаж има ?Всички на големи постове в БСП се хранят от партията.Един пирон не са забили , а са милионери.
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе тоя сер гейчо да не е брад на роската
69
0
 
2
 
! Отговори
Позитано 20 преди 4 години
Да си смееш ли , или да плачеш ? Кой ще ти каже ? Типично по комунистически.Къде е страха ? При ГЕРБ или БСП ?
68
5
 
5
 
! Отговори
пешо преди 4 години
Всяко управление на комунисти в новата ни история е белязано от фалит или тежки икономически последици за страната. Тия трябва със закон да ги забранят.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СоцПалячовци!
66
2
 
8
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
65
8
 
10
 
! Отговори
ясно като бял ден преди 4 години
малкото герб в действие ! Бойко разбра ,че Нинова ще го свали от власт и активира своите в бсп .Вече Няма бсп,ндсв,сдс,вмро,нфсб - всичко е Бойко и който не е с него е аут на всяка цена и с всякакви средства !
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роден в Украйна,баща му в Щука,Македония...
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП са удобни за ГЕРП,защото са си аркадаши.Това ако е опозиция-здраве му кажи.Формални,но лоялни.При такива издънки на управляващите....
62
5
 
10
 
! Отговори
π ••Наблюда преди 4 години
Не , че нещо ама .... пак загубихте изборите.Изводите си ги правете вие.
61
6
 
17
 
! Отговори
БСП-жалки преди 4 години
Най-големият проблем в България са такива *** от Бсп като ***, К.Добрев, Станишев, В.Лечева, Гоце, Р.Петков, Г.Кадиев и още много други знайни и незнайни комунистически талаш, които винаги са кандидати за власт и силно замърсяват атмосферата в България.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
леле Станишчо къф е одъртял малиии, те там всичките са *** пенсиите, вече правнуците на комунистите идват на власт а
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата заблуда за бедният българин е че се е самоопределил за комунист-социалист понеже е беден,така ни учеше Партията едно време.Но в комунистическите трудове на Енгелс,Маркс и Ленин пише че комунистите са едва 3% а останалите 7% до 9% ,са станали членове на Партията заради облаги предлагайки своето ,,отказване от лоялност'' към Родината душейки и мърсувайки около трудовите хора. Комунистите са 3% плюс 7-9 процента продажници от работническата класа,и останалите 90% са ,,парии'',бедните
58
3
 
3
 
! Отговори
Борисов чакал преди 4 години
в малка стаичка до пленарната зала за да му предкажат бъдещето, дали ще е премиер или бияч в някоя ДС мутрашка структура, на пожарникар кучкарят му било му все едно, патрийният билет още му топли джоба на сетрето. До него нервно пристъпвали Каракачанов и Сидеров, а амет Доган дори не благоволи да посети свърталището на БСП (комунисти), Путин му бил казал да гради още сараи по Черноморието, скоро червените барети щели да дебаркират за постоянно и ще ги ползуват за команден център. Вечна дружба!
57
0
 
27
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Този Добрев ще остане в историята с триста хиляди марки ,краден джип и той зад волана.
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дръжте си я!докато почне да се напикава като живков и драгойчева!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Така е.Пропуснал е бухалковата работа.
54
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно няма нормални хора в тази партия щом още са там!
53
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Серигей колко дена трудов стаж имате ? Май само у парламонти и в разни кабинетчета ! Пълен въздухар !
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако предположим, че има читави хора в преименуваното БКП, какво биха търсили точно в тази исторически компрометирана Партия, освен желанието замажат и реабилитират престъпленията й. Ами човек който върши нещо такова аз бих го нарекъл Престъпник или поне съучастник в престъплдния. А престъпленията на БКП са милиони, като покосени човешки съдби и мечти, десетките хиляди убийства настрана! И да членуваш или гласуваш в тази Партия!? Това си е тотална повреда в ценностната система! Тотал щета!