"Файненшъл таймс": България с рекордни инвестиции в технологичния сектор

Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в сектора
Обновена: 6 дек 2019 19:55 | 6 дек 2019 19:55, Елка Василева
100
"Файненшъл таймс": България с рекордни инвестиции в технологичния сектор
Снимка: архив, Reuters

България, най-бедната страна в ЕС, привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише в. "Файненшъл таймс".

Изданието изтъква и своя принос с откриването през април 2019 година на технологичен център в София със 110 служители. Сред другите неотдавнашни инвеститори се нареждат Facebook и Световната банка, които отвориха офиси в българската столица, предлагайки услуги в областта на ИКТ.

България е получила рекордна сума чуждестранни инвестиции в областта на софтуерните услуги и ИКТ през 2018 година с най-малко 16 проекта на стойност 240 милиона долара, основно в София, посочва вестникът.

Чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват от 2015 година, според информация на fDi Markets и базата данни на "Файненшъл таймс", която отчита съобщенията на чуждестранни компании за инвестиции чрез създаване на филиал в съответната страна и отварянето на работни места (т. нар. инвестициии на зелено).

За петте години преди 2015-а трансграничното инвестиране към българския сектор на ИКТ се е свеждало до пет проекта годишно. Оттогава страната се е превърнала в основна цел за чуждестранни инвестиции, привличайки 30 процента от всички проекти за миналата година, сочат данните fDi Markets.

В публикацията се отбелязва, че България още от комунистическо време има традиция в ИКТ и електрониката. ИКТ секторът е отчел продажби за 3,2 милиарда долара през 2018 година, което е увеличение от 45 процента на годишна основа, според International Data Corporation. В стрaната има над 12 000 компании, от които 90 процента са в София и в тях работят 50 000 души, сочат данни на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, цитирани от "Файненшъл таймс". Около 70 процента от компаниите работят за износ, според статистика на американското министерство на търговията.

Близо половината от инвестициите "на зелено" в България от 2018 година са използвани за разширяване на съществуващи съоръжения, особено за проекти с висока добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-голям тласък на инвестициите са дали наличната квалифицирана работна сила и икономическия растеж на страната, показва анализът на fDi Markets.

България предлага високоскоростни интернет услуги, които са сред най-бързите в Европа, плосък данък от 10 процента върху корпоративните приходи и личните доходи, както и конкурентни разходи за труд и живот.

Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в ИКТ сектора - около 45 процента в началото на 2018 година, законите й улесняват издаването на лицензи за компании в сектора на информационните технологии, отбелязва още вестникът.

По-голяма част от чуждестранните инвестиции в българския технологичен сектор през последните две години идват от ЕС и САЩ, цитира изданието данни на fDi Markets.

Страната освен това е облагодетелствана от близостта си до Румъния и Сърбия, образувайки технологичен триъгълник, който е наричан Силициевата долина на Югоизточна Европа. Инвестициите към технологичния сектор в Букурещ също са нараснали пропорционално от 2015 година, пише вестникът.

Според регионалния икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие Яков Милатович България обаче има още работа за вършене в сравнение с някои държави от ЕС. България е слязла 25 места надолу в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес" за последните пет години, а други страни бележат подобрение, припомня в."Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-злобните коментари по принцип са от платени *** или нещастни емигранти,другите си гледат професията и живота,не злобеят по форуми като бесни псе..та!
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do Хахахахахахха ти си ***..от нали,започващите с 1500,2000 са по на 20 години със средно образование бе ***..от,а средната заплата в сектора е в пъти по-висока от официалната в страната.При това там няма сива икономика,кой друг сектор дава на 20 годишни начална запалта 2000лв.бе мало..умник?Много ви е яд като се напише нещо хубаво,а това най-беднатаго повтарят точно такива лай..нари като тебе да си лекуват комплексите....Мий зад..ници за 1000 евро и не лай много...
24
6
 
7
 
! Отговори
13 преди 4 години
Нямало е какво друго да пишат, затова са запълнили страницата с глупости за Територията. Едва ли някой от тях е идвал да види как в половината населени места има режим на водата, по половината пътна мрежа липсва асфалта, хората ядат салмонела и се топлят с *** на Италия в ТЕЦа и дърва и въглища в печките, а по телевизиите по цял ден въртят турски и руски сериали. Ако бяха идвали нямаше да пишат такива глупости.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хахахаххахахахха 27Точните думи бяха: Страната и хората са прекрасни, но администрацията е кошмар......Или имаме прекрасна страна България но държава (благодарение на 75 години БКП царство) - Лайннаррия!
22
6
 
28
 
! Отговори
Хахахаххахахахха преди 4 години
240 милиона.... Това са жълти стотинки в IT бизнеса. Правят се главно колцентрове, защото в БГ все още има умни хора, които са готови да работят за смешните 1500 - 2000 лева.Приятели французи отвориха офис на IT фирмата си преди две години, сега се изнасят... заедно с българчета програмисти, които си избраха. Връщат се в Западна Европа. Точните думи бяха: Страната и хората са прекрасни, но администрацията е кошмар.
21
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Русофил 13 А ние защо не бием нашите *** , а те бият нас ?
20
2
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
При Бойко е така.
19
4
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Цъфтим и вържем !Аз сигурно в някаква друга България живея ...Вече започвам да си мисля, че платени статии има не само в българските медии.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре кацаме на Марс, нали!?
17
4
 
16
 
! Отговори
Зелена инвестиция преди 4 години
Това е другият локум. Достатъчно е човек да пропътува с влак разстоянието от София до Бургас и във всеки град, пред прозореца ще вижда едно и също - индустриални зони тънещи в разруха. Е като си качил целия транспорт на тирове, ще строиш магистрали като откачен. Като си занемарил индустриалните части на градовете ще трябва да застрояваш най-плодородната и скъпа земя в Света. За Света да, ама в България - не.
16
4
 
18
 
! Отговори
ИКТ преди 4 години
Значи няма обикновени технологии, но имаме "високи" технологии. Абе умници, тук даже и болтчетата са внос. ТН ИКТ обслужват Държавните учреждения, банките и застрахователите. Високите постижения се свеждат до обработка на информационни масиви в разнообразни таблици. За равнището на сектора говори липсата на план на земята, липсата на план на транспорта, липсата на план на здравеопазването, прословутото електронно правителство, което нещо все е в сянка.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит християнски празник! Само една бегла статия за този светъл празник!
14
5
 
21
 
! Отговори
Мевляна Руми преди 4 години
Евтина пропаганда за мижави инвестиций, накрая изплюха камъчето че сме 25 места по надолу докато съседите ни растът.
13
5
 
18
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Може ли медиите да спрете вече хвалбите за така наречения "офис" на Световната банка дето толкова лентички му рязаха. Първо, в БГ Банката просто аутсорсва и наемат дузина хора да работят по техни проекти в няколко други безславни фирми, а не директно в СБ. И второ, малкото хора, които уж се наемат за СБ, са на временни договори за максимум 2 г. Голяма инвестиция и сигурност, няма що.
12
4
 
11
 
! Отговори
Final times преди 4 години
Ако ало измамите, скимирането на чужди карти, фалшивите имейли, кражбата и продажбата на лични данни и източването на чужди сметки по електронен път е развитие на информационни и комуникационни технологии, то бг е много напред.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради Тиквата е.Невиждани успехи!
10
5
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
А бе и така да е, я ми кажете тогава защо американците си бият ***, а? А? Кажете де!
9
11
 
7
 
! Отговори
До 1 - поправка преди 4 години
Не е съвсем така. Тодор Живков само е измислил компютрите "Правец", заедно с операционната система ДОС и програмния език "Бейсик".После ги е създал друг - Станко Тодоров. А ги е внедрил Андрей Луканов.
8
12
 
6
 
! Отговори
До Докер преди 4 години
Тогава интересният въпрос е какво си ТИ?Жалък и мизерен СПРЯМО другите хора в една "жалка и мизерна" държава
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите масово бягат от страната за да не търпят деспотията и мизерията направена от ДС мутрите.