Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега

Причината е емблемата на организацията
Обновена: 6 дек 2019 16:15 | 6 дек 2019 16:15, Красимир Ангелов
144
Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха от институцията.  Причината е емблемата на организацията, а не името й.

Според съдебния състав представеното графично изображение засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на флага.

Още по темата
Относно името на партията съдът приема, че "използваното в настоящия случай наименование съставлява съчетание между придобилия гражданственост израз "няма такава/няма такъв" и съществителното име „държава“.

Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация – тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният".

Разгледан в светлината на отрицателното внушение, изразът "няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. Гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига използваните изрази за тази оценка да не са обидни. В настоящия случай сам по себе си изразът „няма такава/такъв“ не е обиден, а съчетанието му с „държава“ изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", отчитат в мотивите си магистратите.

"Изложените съображения мотивират съда да приеме, че наименованието на партията не следва да се разглежда като противно на добрите нрави и да е основание за отказ за регистрация. Този извод е обоснован и от разбирането, че когато съдът поставя пречка пред участието на един субект в политическия живот, това трябва да е крайна мярка – само тогава, когато императивната норма е нарушена по начин, който изключва всякакво съмнение за нарушението", пишат в мотивите си съдиите.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само този *** липсваше в политиката, сякаш другите ни са малко. Айде гид!
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бай ***" на Алеко е произведение, което продължава, за съжаление, да е актуално.Докато това е така чалгаджии и пожарникари ще ви впечатляват.Бас ловя ,че поддръжниците на въпросните "водачи" не са прочели книгата или коята и да е книга през последната една година." И магаре да ви предложат-магаре ще изберете"Алеко Констнатинов- Щастливеца.
52
12
 
10
 
! Отговори
да преди 4 години
слави ще ги размаже, страх ги е
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалгаджиите са се овълчили за 8 лева субсидия на глас.
50
2
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Ти можеш ли да мислиш въобще - че той Слави работи точно за ДПС. 90 процента от популистките щуротии които предлага, ги предлагат и тези от ДПС. И съдът не е антибългарски а напротив щом не регистрира партията на откровения българофоб и туркофил слави.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..но в крайна сметка числеността на непризнаващите нито една партия е по-голямd от симпатизантите на всяка от управляващите партии.Това е тлъстата хапка, която славчо се опитва да грабне...що ли си ми се струва, че ще се задави)))
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдът е независим от политиката, но е зависим от милиардери, вижте Украйна милиардерите пострадаха, от подобенексперимент, нашите милиардери обаче са умни и се учат от грешките на другите.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Тогава "Няма такава Тикволандия"?
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само шляпатарника Славчо не ни е управлявал.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактът, че учиндолският клоун се е взел насериозно и има толкова много съмишленици доказва,че няма такава държава.Повече от двайсет години, въпросният "флагман на народа", правеше реклама на политиците, защото ще се съгласите, че скандалът продава. Не знам как ви издържат нервите, денонощно да слушате за едни и същи хора-политици.Славчо намери друг начин да се показва по телевизора и да прави шоу и всеки с IQ по-високо от това на немска овчарка, би се отвратил от пошлите му призиви.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да няма такава държава? Има казва се Тикволандия.
43
2
 
17
 
! Отговори
Учиндолското говедо преди 4 години
Съдът е казал кратко и ясно:Няма такава партия :)))))))
42
3
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
Съд който регистрира дпс а не регистрира партията на слави се нарича антибългарски гербераски съд . В друга страна българите щяха да се вдигнат без значение от партията на която симпатизират защото тази страна все пак се казва България ,а не Турция . Ето за това нямаме държава . Щото може дпс ,а не може българска партия .Щото може тец за Доган ,а не може българска партия .
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ме интересува тоя шаламбуР?Мен ме интересува например, дали АББА са правили групов кекс? Ето това ме интересува!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както беше казал Бойко .главанаци .Опитват се да се докажат пред шефа.Бойко ще спечели всички избори докато има ЕС и НАТО .Въпросът е дали ще ги има след това дето видях в Лондон тия дни ....Леко ме съмняват вече на запад .
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За крадец не ставаш сине, ти си БУДАЛА.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно съм съгласен с решение на съда, сега обаче трябва да докажат, че законът е за всички да се премахнат имена като Герб и БСП защото за тях важи същата логика на закона.
37
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не съм почитателка на Слави, или на вижданията му за политиката (които са твърде десни за вкуса ми), обаче това решение на съда е абсурдно. Да се тълкува всяка дума и всеки цвят от логото е някаква смешка. От какво толкова ги е страх?
36
4
 
16
 
! Отговори
след преди 4 години
След грандиозната издънка на ГЕРБ за субсидията от 8 лева, въпреки, че народа каза да е един лев, тоя дългуч може и да влезе в парламента. Днес си говорихме с доста хора за субсидията и за това, че ГЕРБ спасиха БСП от фалит и трима от пет, които твърдо до сега гласуваха за ГЕРБ, казаха, че си търсят нова партия за гласуване и никога повече няма да пуснат бюлетина за Бойко..., та може и за Слави да гласуват, знам ли ги, но съм склонен да вярвам, че са отвратени от ГЕРБ от наичина покойто говореха
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигат му само излишно рейтинга.И без това е на ръба .И без това ще е пак патерица на Бойко или БСП .