ВиК холдинг ще обедини дружествата в страната

Капиталът на дружеството ще бъде 1 млрд. лева
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

ВиК холдинг ще обедини дружествата в страната. Решението на правителството от днес беше обявено в началото на заседанието от премиера Бойко Борисов. Това бе мярка, поискана от него след водната криза в Перник.
Още по темата
Български ВиК холдинг ЕАД София ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева.

До следващата сряда Борисов поиска от министрите анализ на вноса и износа на боклук. По думите му има евродирективи, но е необходим временен мораториум, за да се гарантира, че написаното по документи, отговаря на това, което влиза в страната.

Борисов поиска и анализ на всички ВЕЦ-ове, които балансират енергийната система. На първо място е питейната вода, на второ производството на ток. Много е важно за енергетиката, но не може за сметка на питейната вода да става, настоя премиерът.

Във връзка с водната криза той посочи, че е имало градове които умишлено не искали да се включат в проектите, а в Перник водният цикъл трябвало много отдавна да бъде завършен.

Бъдещият холдинг ще е принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в капитала. Правата на държавата в него ще се упражняват от регионалния министър. Холдингът ще има двустепенна система на управление - Управителен съвет с трима членове (избирани от Надзорния съвет) и Надзорен съвет с петима (избирани от министъра на регионалното развитие).

Икономическото министерство подкрепи идеята за създаване на холдинг. Министър Емил Караниколов заяви, че от видяното в Перник това ще е начинът за по-добро управление. "Трябва да мислим по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България", заяви той.

Новоизбраният екоминистър Емил Димитров заяви, че има налични европари за подобряване на системата, които обаче не се усвояват. За Перник те били над 104 млн. лв., а срокът за усвояването им изтича през 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да концесионират и само да следят, и да се намали държавно участие,те правят точно обратното.Пълна лудостттттттттттттттттттттттттттттттттттттт.
20
0
 
16
 
! Отговори
Лелееее.. преди 4 години
НЕМА ЛИ КОЙ ДА КУПИ ТИЯ ВИК, БЕ.... ХАХАХААА....ДИРЕКТОРИТЕ ИМ НАПРАВИХА МИЛИОНИ ОТ ВОДАТА, БЕ..!МОНТАНСКИЯ, ВЕЧЕ ИМА 3-АПАРТАМЕНТА И 4-5-ВИЛНИ МЕСТА!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аййййййййййййй,кво краденье че падаааа,ауу.Поредната безумна идея на Б>Б>
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като здравната каса?
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още една паралелна структура за далавери и точене на пари и за хрантутници.
16
0
 
15
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Както "оправихте" енергетиката като направихте холдинг, така ще "оправите" и Холдинг ВиК. Ако се обединението в холдинги върши работа, обединете в холдинг и болниците, очилищата, правосъдието, полицията и т.н., че да се оправят тия служби. Аман от "Видимите ви резултати".
15
0
 
21
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
Новият холдинг ще напълни ли язовир "Студена" ?!Или ще напълни нечии сметки и джобове ?!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавно, ама да не го изкупи някоя Гинка на безценица после?!? много се напъват да правят монополни дружества Лойко и Дебелян...
13
0
 
14
 
! Отговори
мак преди 4 години
Ще стане нов мастодонт, с управа и безброй нищонеправещи чиновници по кабинетите. За заплатите ще замълча.
12
3
 
4
 
! Отговори
АБЕ, ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 4 години
Я, ТИЯ ВИК ГИ ПРИВАТИЗИРАЙТЕ И ДА СВЪРШВАМЕ С СОЦ-ЗАЛЪГАЛКИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ШАРАНИ!ЩО Е СОЦ.... ВСЕ Е ЛА"" НО.....!!!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ губи позиии и е необходимо да се попълнят оределите редици на подкрепящите го. Какво по-сигурно от нова армия калинки на държавна хранилка. Сега държавен ВИК холдинг, утре ще измислят нещо друго. За десетгодишното управление на Борисов тунеядците се нароиха стократно. Пък нали и на главният гербер му трябват бушони при всеки негов провал. Ама не луд този, който яде зелника, а тези които му го дават
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НяКОЙ ще вземе водата на България !Гарантирано от ГЕРБ !
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некадърни до отчаяние. Късметлии са, че не управляват в Гърция или Румъния. Раята блее.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак нова излишна структура за крадене, която да подслони некадърните гербави калинки с тлъсти заплати.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак нова бюрокращина, пак нови държавни служители, пак заплати, бонуси, схеми и кражби....
6
0
 
18
 
! Отговори
аборигени преди 4 години
Кметовете няма да могат да протестират, защото дружеството ще е държавно.- Чужд инвеститор ще обяви, че е готов да вложи необходимото, но ще иска и дългогодишна концесия върху изворите и водоизточниците. За да не остане съмнение в необходимостта от бърза приватизация, тук-там ще гръмнат още няколко водни кризи като пернишката.По този сценарии са превзети изворите и водоизточниците на много африкански държави. Примерите са безчет!
5
0
 
20
 
! Отговори
честито преди 4 години
Африканският сценарий за водата на България- Щял да обединява всички ВиК дружества в едно - държавно.- След това ще се оплаче, че не може да го управлява, защото държавата била лош стопанин.- После ще излезе, че трябват милиарди инвестиции, каквито бюджетът няма.- Световната банка ще даде пари за закърпване на течовете, но ще иска дружеството да бъде приватизирано.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали държавата беше лош стопанин ?Защо раздържавихте всичко, а сега всичко ще става пак държавно?!??
3
0
 
19
 
! Отговори
Пипируда преди 4 години
ВиК холдинг ще бъде основен спонсор на "като2капки вода", а В.Маринов ще изнася дълъг и потен концерт на язовира в Перник, а дупките по останалите язовири ще се запушват с италиански *** от италиански вуду лази, за мнооооого пари.Това са в общи линии, мерките на правителството за справяне с водна криза.
2
0
 
19
 
! Отговори
роб преди 4 години
Това ли е новата схема за крадене?