Борисов от Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

Последователно подкрепяме страните от региона по пътя им към ЕС
Обновена: 21 яну 2020 11:04 | 21 яну 2020 11:04, Александър Попов
170
Борисов от Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС
Снимка: Правителствена служба

"България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС", заяяви Бойко Борисов по време на изказването си в панела "Диалог за дипломацията на Западните Балкани" в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. 

"Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона. 

Той припомни, че България, съвместно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 г. домакинства Берлинския процес и добави, че страната ни е поела този отговорен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

"Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование", подчерта премиерът. 

Той уточни, че един от основните проекти, които следва да бъдат реализирани, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8. Той има ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

"Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани  е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС", акцентира Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Бойко БорисовДавос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12И съсипник на България!!!
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, може на Западните Балкани бъдещето да е в скапаното ес-че, НО БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ИЗВЪН НЕГО!!!! Ако не се осъзнаем (като ингилизите), след 10-15 години НЯМА ДА ИМА ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ!!!
9
1
 
31
 
! Отговори
Изяж богаташа преди 4 години
Ние сме най-бедните и умиращи ,къде е тръгнал да оправя другите!Тъпо,смешно и жалко е!
8
2
 
30
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 4 години
Еврейски слуга !Вие какво очаквате ?!Смениха просто, комисари с еврокомисари.
7
0
 
30
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Захапа ги тези Западни Балкани и това е.Като развалена грамофонна плоча е, повтаря едно и също до втръсване...
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооо Боко! Изтърка ли им гръбчетата на твоити приятелчета икономистите? А сервира ли им кафе и бисквитки?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А твоето бъдеще къде е?
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изречение го казва пак под диктовката на господарите си. Всичко му е лъжи и клишета, които дрънка като папагал постоянно иначе ще го свалят от власт.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятен мъдрец и визионер!Да му се ненадяваш!
2
2
 
36
 
! Отговори
БАЙ Х*О*Й* преди 4 години
Е няма такава наглост - да оставиш народа си без вода , с най- ниски пенсии и заплати - и да казваш как помагаш на други , които са по-добре между другото !
1
3
 
37
 
! Отговори
Бостан преди 4 години
Западните Балкани са ми през барабана. А нещо за бъдещето на България няма ли да направиш нещо бе, ***?