Пътят ни към еврозоната открит, няма да ни удари финансово

Промяната нямало да ни се отрази на джоба
Обновена: 8 фев 2020 13:29 | 8 фев 2020 13:28, Александър Попов
360
Пътят ни към еврозоната открит, няма да ни удари финансово
Гувернаьорът на БНБ Димитър Радев и Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

Без никакви дебати депутатите приеха окончателно на второ четене тази седмица спорната поправка в чл. 29 от Закона за БНБ. Това стана чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон.

Текстът бе подкрепен с 91 гласа "за" и 36 – "против".

Според записаното в него други държави ще могат да искат промяна на валутния курс на лева към еврото. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз трябва да мине, за да приеме еврото и тя не е нова. Различното в случая с България е, че освен факта, че страната ни има валутен борд, фиксираният курс на лева към еврото е записан и в закон - в Закона за БНБ. По презумция изискванията за членство в ERM II и оттам в Банковия съюз и еврозоната са писани за държави с плаващ курс, пише Investor.bg.

Много важно уточнение е, че миналата седмица Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото.

Още по темата
На практика без промяната на чл. 29 пътят на страна към ERM II и еврозната щеше да бъде затворен. Затова беше прието и въпросното решение на НС, за да гарантира, че който и да е финансов министър или управител на БНБ, интересът на българските граждани и спестяванията им ще бъде защитен.

"С промените в Закона за БНБ синхронизирахме законодателството ни с европейкото, което е предпоставка за финализиране на преговорите за ERM II. С допълнителното решение на Народното събрание ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят този разговори имат ясен и категоричен мандат от Народното събрание какво трябва да договорят и какво могат да подпишат. Те се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни еврозоната", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в парламента.

По думите ѝ за българския гражданин нищо няма да се промени.

"Курсът лев-евро е този, който имаме в момента - 1,9583, такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде през целия ни престой на механизма, такъв ще бъде в момента, в който, дай Боже, след години приемем и еврото. Българският гражданин няма да усети по джоба си или по цените, или по каквото и да било това, което ние днес гласувахме като промяна", категорична е тя.

След ескалирането на темата финансовото министерство и БНБ пуснаха координирани прессъобщения, а през миналата седмица на годишната среща на бизнеса с правителството финансовият министър Владислав Горанов и гуверньорът на БНБ Димитър Радев лично декларираха ангажимента, че България ще влезе в ERM II и в еврозоната с този курс или въобще няма да влезе.

"Ще се откажем от Еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс лев-евро", обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Решението гарантирало, че който и да е на власт, когато ни приемат в Еврозоната, няма да се отклонява от това решение.

В интервю в края на миналата година Горанов обяви, че е напълно реалистично до края на април България да влезе в чакалнята. По думите му заради валутния борд страната няма смисъл да стои в чакалнята и един ден, но ще ѝ се наложи да спази срока преди да бъде въведено еврото, който е около 2-3 години.

Което означва, че България може да приеме еврото на 1 януари 2023 година.

ЕЦБ вече обявиха, че приветстват промените и са съгласни с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз мисля че горанов трябва да отговаря за престъпления ощетили държавата с милиони а може и милиарди да са станали през годините.
32
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските *** беснеят
31
2
 
36
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
Горанов не видял за 500млн.липси в България от лотарията .Обаче капацитет за Еврото !Ах ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
30
2
 
28
 
! Отговори
ЛУД преди 4 години
До АнонименЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ НО Е САМО В ТЯХНА ПОЛЗА
29
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стая мижава икономика само еврото ни липсва.
28
3
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Абе, каква е далаверата на управляващите с тая еврозона ?Чувам нещо, че с валутния резерв била играта ?...
27
14
 
9
 
! Отговори
агент Гоце преди 4 години
Да приемем рублата!
26
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвам на честната дума на Горанов, а не на препатилите страни от еврото.
25
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Стига сте ни забранявали да изразяваме собствено мнение, драга госпожо!Постоянно обиждате по форумите хората, които не одобряват това, което ни налагате!Трябваше да има референдум преди да вземате такива решения, защото тези ваши решения касаят доходите на хората за години напред.Разпореждате се с парите ни без да ни питате.
24
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Горанов кво му дреме че от 20000лв.Ще ВЗИМА 10000?А аз от 1000лв.ще взимам 500?Тоест, ще взимате и двата едно и също? Защо го каза това! Дразниш! Спри се!Е да де ама Горанов си вдигна заплатката така че като дойде еврото да е добре!А бабите с по 240лв. Пенсия да дуат супата !
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички на протест
22
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще ви кажа кво ще стане това е сценарий ще въведем еврото ще почне инфлация ще изтеглят едни милярди да я укротят ужким и тогава вече няма отърване квото ни кажат това ще правим
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kato slojim evroto ...v bg supermarketite i bg bankite kasierkite s burki li ste sa kato v germanskite, frenskite, italianskite, ispanskite supermarketi i banki?!
20
2
 
38
 
! Отговори
БанкерЪ преди 4 години
Така е, вас няма да ви удари.Ама на нас дупе да ни е яко с такива ***!
19
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното безумие.
18
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не влезнем, някой мноооого ще изгори.Аз харесвам българският лев и бих се радвал той да бъде стабилен.Замисляйки се обаче, дали ще плащам в златни или сребърни парици, май е все тая.Предлагам да приемем еврото, но само при условие че запазим и българският лев. Да работим с една национална и една европейска валута.
17
0
 
33
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Защото не ги управляват тикви и си имат разумни политици.Доволен ли си от отговора?
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Goranov da napravi elektricheski referendum i da pita bg narod s e-referendum, zastoto inak she mu farka glavata...ne moje iki babait da reshava za milleta...
15
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре защо държави по добре от нас не са въвели еврото и не смятат да ги въвеждат това ми е интересно
14
1
 
44
 
! Отговори
Да бе! преди 4 години
На министърчето Горанов мога да му повярвам само когато обясни смислено защо живее без пари в апартамент на олигарха Домузчиев в нарушение на няколко закона и не носи никаква отговорност за това?Но той дори не смята че трябва да обясни, камоли да си понесе отговорността!Значи - не му вярвам, а вярвам че иска да ни изпързаля!