България и САЩ - съюзници, стратегически партньори

Борисов обсъди с Матю Палмър интеграцията на Западните Балкани
210
България и САЩ - съюзници, стратегически партньори
Снимка: МС

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни. 

"Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО.  А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни", каза още премиерът Борисов пред заместник помощник държавния секретар на САЩ.

В хода на разговора бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. Бе отбелязана също ключовата роля на приетата тогава Рамка за стратегическо партньорство, издигнала двустранните отношения на качествено ново равнище, потвърждение за което бе провеждането на Стратегическия диалог България-САЩ през януари в София.

Друг акцент на срещата бе допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е  нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г.

"От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика", добави Борисов. По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени.

Премиерът Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

"Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона", посочи министър-председателят. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

"НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона", подчерта още премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
12
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
До значи да плащатПишеш клишета и глупости защо саш плаша за базата си дори в Косово а у нас не,и това че ни пазят от някого е лъжа тези бази ни правят мишени и са опасни за България.
117
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕвроАзиатската кочинаРоссия се скараха и с Беларус. И те ли са фашисти?
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не думай. ШЕФА и подчинения партньори?
115
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия окончателно се отказват от руските самолети и хеликоптери. Локхийд са в доста напреднала фаза за продажбата на 114 Ф-21 (модификация на Ф16 специално за Индия). МиГ-35 се провали когато по време на изпитателни полети в Индия се оказа че двигателите му не могат да запалят на летища над 4000 м надморска височина. Гвоздея на програмата удари когато един МиГ-35 загуби част от обшивката си по време на полет.
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако московците са похвалили Бойко за Фъ 16ките, то ще е за ради отличното познаване на Фъките, както на голямите положителни параметри така и на слабите конструктивни.В подобни срещи много липсват Плевнев и Цецев, Единият с усмивката на току що информиран че новият му гоголетник е от ланския сняг, а другият с миризмата на потни маратонки
113
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радара на Ф16 Блок70 открива танк на 180 км. Дори и Путин похвали Бойко за Ф16- ките по време на срещата им в Истанбул.
112
12
 
9
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Я петолъчниците дето споменават F-16 да ми отговорят защо Индонезия се отказа да купува най-модерните руски самовари СУ-35 и се спря на F-35, заявявайки, че за парите които искат руснаците за самальотите им 4-то поколение, ще купят американски 5-то!
111
7
 
10
 
! Отговори
сиромах човек преди 4 години
Дано не ни накарат да им плащаме за базите. За 10г. напред. С това "стратегическо партньорство и съюзничество".
110
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем за Съдебната ни Система, че е със Патерици ...,но сме до колкото зная СУВЕРЕНА , а НЕ 51-ви Щат на САЩ за да има това нагло вмешателство ...!!!!!! ?????? .Дори навремето СССР не си позволяваха такава волност ....! Но Зная, много Империй са Ни газили и нито една Не е останала, но Нашата България е Феникс !!!
109
2
 
3
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До Тодар ПравешкиКажи сега и за "Мариците" !
108
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четейки коментарите по статията имам чувството, че до 2-3 поколения ще изчезне държавата България. България е на път да стане географско понятие като Мизия, Тракия и т.н. Хора, опомнете се и престанете да копаете още по-дълбоко в дупката в която се намирате!
107
4
 
14
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До АнонименБойко преръща ли го този или само го целува? Тези американци само баламосват Винету и той е готов да се разплаче от радост! Така ще ни опоскат тези нови "братушки" че нищо няма да остане в Бг!
106
9
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До бравоХахаха За КТБ не говори, че пасольството ще ти дърпа ушите, оти беше собственост на ГРУ!По времето на най-справедливия строй, изнасяхме продукцията си за братския СССР под себестойноста и! Една "Стюардеса" я продавахме на "братушките" за 25 ст., а ни струваше 40 ст. да я продадем! Урана пък направо им го подарявахме! За разлика от "братушките", американците си плащат!
105
3
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До значи да плащатДа те пазят от кого?! От Турция? По силата на чл.5 на НАТО твоите приятели от САЩ не могат да те "пазят" от Турция. От Русия? Русия да знаеш по цял ден чертае планове как да анексира България и 2-та милиона "и! Но, ако реши да го прави, тази смешна американска база ще я спре!
104
1
 
0
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До Анонимен
103
4
 
16
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Какво значи да си съюзник,стратегически партньор на САЩ-четете Харолд Пинтър,нобелов лауерат!В София при връчване на титлата Доктор Хонориз Кауза в СУ даде интервю.На въпрос как би резюмирал философията на американеца каза следното-ТЯ СЕ СВЕЖДА ДОТОВА,ЦЕЛУНИ МИ *** ИЛИ ЩЕ ТИ РАЗБИЯ МУТРАТА!КРАТКО И ЯСНО!В БЪЛГАРИЯ ГЛУТНИЦА *** СА ЗЯЙНАЛИ,ГОТОВИ ДА СЪТВОРЯТ ВСЯКАКВИ МУЗИКАЛНИ ФОРМИ НА ЯНКИТЕ!МИСЛЕТЕ *** АКО ИМА С КАКВО!
102
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105Ще ви се "братския Съветски съюз" пак да се домъкне тука,а вие да припадате от умиление и възторг пред "братушките"?Пък ако може и малко партиини секретари да докарат,и някое и друго текезе?Няма лошо,мечтайте си!
101
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън на всички кравари и техни *** от България!
100
3
 
29
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
"По-лошо от война с англосаксонците е само "приятелството" с тях" - Бисмарк.Ние, българите, знаем това най-добре - от бомбардировките им през ВСВ се възстановихме бързо, но днес, след 30г. стратегическо "партньорство", "съюзничество"... сме на път да изчезнем като народ и държава.
99
8
 
10
 
! Отговори
значи да плащат преди 4 години
До ИстинатаИмаш ли армия!?Ама истинска,а не ония тумбаци,дето драпат за пенсия!ВВС имаш ли?ВМС имаш ли?А танкове и ракети!?Какво изобщо имаш за да те пази!?Даваш терен на САЩ да докарат войски,и това ти е малко,така ли!?Дето те пазят трябва и да си плащат,така ли!?Баси малоумието!