ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии в следващия парламент

Сред тях е неучредената политически сила на шоумена Слави Трифонов
456
ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии  в следващия парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Това отчита февруарското представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.
Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния “бонус” на победителя от вота, но този ефект вече е консумира.

Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия. Електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание.

Това са ГЕРБ (20,3%), БСП (18,1%), партията на Слави Трифонов (7,1%), която все още не е регистрирана, ДПС (6,7%) и “Демократична България” (4%).

ВМРО остава с 2,6% подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Красимир Каракачанов в следващия парламент.

Лек спад на положителните оценки за работата на парламента (20%) и запазване на нивата на доверие към правителството (28%), сочат още данните от проучването.

В оценката за работата на президента се отчита лека ерозия, без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа.

Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили.

Проучването отчита подобряване на оценката за работата на прокуратурата в сравнение с ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.

Съществен спад на положителните оценки има за работата на омбудсмана. Дължи се на това, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишното. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана, нараства с 15% през февруари в сравнение с май 2019 г., а положителните оценки намаляват от 65 на 40%.

При армията, полицията, Българската народна банка и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата им се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
20
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
Всички са против ГЕРБ, всеки ги напада, те са сбор от неможачи, но като дойдат избори пак пускат тях, за да не дойдат уж по-лошите. Този феномен се забелязва в Полша, Латвия, Хърватия, Сърбия, Нидерландия и още много. Рядко обществата в Европа търсят свобода и порив на развитие. Просто ЕС и периферията около съюза е станал блато с крякащи жаби, които като дойдат щъркелите се потапят дълбоко. България 513 години робство, 46 години СССР и още 30 СССР с Турски стил. Българите са повредена нация...
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направо да обявят официално еднопартийния модел и както едно време... какво се лъжем с тия избори само?!?
19
1
 
35
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Ами как няма да е първа сила ,като тиквата е впрегнал 400 хилядната администрация , и ги плаши ,че ако не е той ,другите ще ги ще ги порят в тецовете !!
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дългия се коалира с приятелката си Нинова и ГЕРБ отиват на бунището!Свършено е с Тиквата!
17
1
 
20
 
! Отговори
- преди 4 години
Първа сила......млада кръв......обратна тяга......смях в града и на село!!!
16
2
 
1
 
! Отговори
ТЪП преди 4 години
УМЕН, и за моите.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом са първа сила какво ги спира да излязат на предсрочни избори? Твърде много скандали и провали в секторни политики се натрупаха. Не е зле да си изчистят имиджа!
14
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка една от тези партии е срам за България!
13
3
 
22
 
! Отговори
Василев преди 4 години
На едно четири членно семейство на ден са нужни 200 литра вода да води нормален живот, всеки да се къпе, да с.е.ре, да пи.кае,да се мие ,да пие ,да се пере, да яде, да си чисти!!!Хората в Перник нямат вода!Агент Уейн Брашоув!ЦРУ!!!
12
33
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Bиeнето на червените неудачници е музика за моите уши!
11
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С гласовете на ромските махали и държавните хрантутници, нищо чудно Герб да са първи. За съжаление.
10
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера цял свят ви каза че в Тиквария няма свобода на словото ама вие продължавате в същия дух на лъжи!
9
24
 
6
 
! Отговори
до 9тиидиотчервен преди 4 години
хубаво си спомни като ви гонотряскат на изборите червен каскет какво ще говориш и как ще се пениш
8
7
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха!МуухахА!ГРОБ първа сила! Стига с тез манипулации ве!Съдейки по коментарите из сайтовете не си ли правите извода ,че цял народ мрази Шайката!
7
15
 
4
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До 1,Напротив знае се. Иска точките, които не бяха изпълнени от референдума да влязат в сила. Засега това е мотивацията му да влезе в парламента. :)
6
2
 
58
 
! Отговори
Вервайте ми преди 4 години
Нещо много отрано започна промивачката на мозъци с активното участие на неподкупните медии ?!
5
4
 
42
 
! Отговори
Икомов преди 4 години
ГеШЕФ ако найстина иска да покаже воля за борба с корупцията и че не е назначен именно от корумпираните трябва да започне от министрите от списъка.Всичко останало до момента е само орех в очите на народа и харчене на държавни средства за предизборна агитация.
4
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави нали щеше да управлява. До изборите ще падне под 4%, грандиозен провал както телевизията.
3
6
 
67
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
2
8
 
31
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Хората в Перник нямат вода!!!Агент Крис Ръскин!ЦРУ!!!