ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии в следващия парламент

Сред тях е неучредената политически сила на шоумена Слави Трифонов
456
ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии  в следващия парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Това отчита февруарското представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.
Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния “бонус” на победителя от вота, но този ефект вече е консумира.

Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия. Електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание.

Това са ГЕРБ (20,3%), БСП (18,1%), партията на Слави Трифонов (7,1%), която все още не е регистрирана, ДПС (6,7%) и “Демократична България” (4%).

ВМРО остава с 2,6% подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Красимир Каракачанов в следващия парламент.

Лек спад на положителните оценки за работата на парламента (20%) и запазване на нивата на доверие към правителството (28%), сочат още данните от проучването.

В оценката за работата на президента се отчита лека ерозия, без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа.

Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили.

Проучването отчита подобряване на оценката за работата на прокуратурата в сравнение с ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.

Съществен спад на положителните оценки има за работата на омбудсмана. Дължи се на това, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишното. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана, нараства с 15% през февруари в сравнение с май 2019 г., а положителните оценки намаляват от 65 на 40%.

При армията, полицията, Българската народна банка и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата им се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
13
 
12
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Всеки достатъчно умен българин, който живее в България вижда, че нищата са по-добре от преди и заслугата за това е основно на ГЕРБ. А какво казват завистливи и гадни червени канарчетата е ясно.
340
10
 
12
 
! Отговори
канарче преди 4 години
Всеки който живее в България вижда,че това е отново една добре платена стъкмистика
339
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е стига де наливаме от пусто в празно наистина ли е така къде е партията на интелектуалците в тази държава още я няма
338
10
 
12
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
БКП е отново първа политическа сила!!!!!
337
6
 
14
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Агенция "Тренд" ?Че кога е дала точни изследвания и прогнози тия герберски ***!
336
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах си аз да не са ,насред обкръжаващата ги опозиция.....
335
5
 
11
 
! Отговори
Първа сила??? преди 4 години
Къде видяхте тази прогноза? Да не би да е нещо къде Ванга е казала и зле сте го изтълкували?!
334
5
 
18
 
! Отговори
Работен преди 4 години
Парламент без партии.Стига вече партии грабливи.
333
3
 
3
 
! Отговори
Personology преди 4 години
Психологически е налице:А. Колективна(парламентарна) невроза. 1) Борисв-Радев; 2) Комунизъм-Демократизъм; 3) ГЕРБ-БСП;Б.Тип на ръководство. Политици "УПРАВЛЯВАЩ"-ТИП по Алфред Адлер;В. Стил на общуване. 1) МОНОЛОГИЧЕН - авторитарно-манипулативен.Г. ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ (С ПСИХО-ДЕПУТАТИ КЛИЕНТИ) ИМА НУЖДА ОТ СПЕШНА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ОЦЕНКА И ТЕРАПИЯ...
332
2
 
13
 
! Отговори
Я преди 4 години
БГ политиците са такива, каквито ги виждаме , защото само истински гьон може да понесе "ухажването" едновременно от Москва , Брюксел и Вашингтон ! Пълнят гушата, защото друго не им се позволява , а електората де ли се напъва да гласува и коментира ... Кошмарна е цялата тази история и е време да и се сложи край - на всяка цена ...
331
2
 
10
 
! Отговори
До любителите преди 4 години
На партии който иска да членува в партия да се запише в нея и да си плаща членския внос.Стига вече смукане от държавата.
330
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хитър ход на герб. Партията на слави ще дърпа лласове от другите партии и после ще направи коалиция с герб.
329
3
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Анонимен 341......КАКВИ 6 % бе ???? ДБ тръгва със " ЛЕТЯЩ СТАРТ " - 300 000 + гласа . А ДБ + ВМРО + НФСБ + БЗНС / Ненчев / взимат властта .......и ПРЕХОДА СВЪРШВА !
328
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес Борисов е казал, че няма да влизаме в чакалнята на еврозоната , докато няма пълен консенсус - това означава никога ! Може да е послушал Стив Ханке ?!Герб има само един шанс да спечели пак избори - влизане в чакалнята , иначе на хората просто ще им се изчака чакалото вече и ще гласуват за Слави и тем подобни недоразумения !
327
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно Демократична България вече са с поне 6%, понеже на всички избори им занижаваха яко предварителните прогнозни резултати. Щом сега им дават 4%, вероятно са поне 5.5%. И преди еврозборит така стана, пък те накрая за малко да вкарат двама евродепутати с около 6% от гласовете.
326
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСС който толкова го хвалеха руските предатели оня ден, все пак е започнал днес ДИСЦИПЛИНАРНА ПРОЦЕДУРА срещу руския " съдия" Миталов или както се казва там! Ся кво бе другари, май доказателства за престъпление по служба все пак има!
325
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бсп няма да спечелят избори докато са рупор на русия и следват руските интереси на 100%! Но ако стане наистина социалистическа партия, тогава къде ще се денат руските агенти, червените приватизационни милионери, некадърните ченгета от бившата Дс? Още повече ако се отрекат от еничарството си, ще загубят гласовете на лунатиците русофили- жертва на бруталната Бкп/ RU пропаганда, която дори на челото на президента им стои като дамгосан сърп и чук! Няма мърдане и ще досаждат докато не изпукат
324
12
 
8
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Интересно ми е кой е в състояние да оправи абсолютната разруха и да спаси държавата от колапс след шайката. Катастрофата е неизбежна, най-добре шайката да вземе още един мандат та поне да се случи при тях и да си платят за гяволъка.
323
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдееее,вече започнаха да ви облъчват.
322
3
 
15
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Какво стана с Волен Сидеров? ЧовекЪт да не е ял пак бой някъде? Притесних се за него. Забавен ми е. Искам да протестира срещу нещо.