Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната

Според финансисте страховете от еврото са прекалени
160
Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната
Снимка: Pixabay

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки.

По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната.

Още по темата

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2), това ще се промени", каза тя.

Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута, обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

"Влизането в ERM 2 е етап от влизането ни в еврозоната", добави в предаването "Неделя 150" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България. Той се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. Според него в създалата се паника около предстоящото влизане на България в еврозоната българите са обменяли парите си в евро, което показва доверието им в тази валута.
По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Влизането на България в еврозоната е полезно и имам много аргументи за това", категоричен беше доц. Вазов.

"Лесно е човек да се поддаде на страховете си, особено когато чувства, че не плува в свои води", коментира Цанова.

Тя посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръгляването им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Ако погледнем фактите, виждаме, че инфлацията в страните от еврозоната е по-ниска отпреди влизането им там", акцентира тя и призова да се говори много внимателно и само с факти.

Според нея дори може да се говори, че левът е подценен.

"Важно е да се знае, че България ще влезе в ERM 2 с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Според доц. Вазов министърът на финансите и гуверньорът на БНБ не трябва да говорят, а да си вършат работата.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените.
Той посочи и предимството, което ще имат търговците след влизането в ERM 2 и в еврозоната - кредитите, които ще взема, ще са със значително по-малка лихва от тази, която е в момента.

Политически действия могат да са причина за по-дълъг престой на страната ни в "чакалнята", обясни още Григорий Вазов.

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната.

"Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.

Според Илияна Цанова влизането в еврозоната е възможно най-доброто решение - и политическо, и икономическо - за държавата и премиерът Бойко Борисов не трябва да има никакво съмнение в това.
"Влизането в ERM 2 ще бъде най-голямото наследство от управлението на Бойко Борисов", категорично заключи Цанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
5
 
! Отговори
Борда преди 4 години
Националните интереси са да влезем в ЕРМ 2. Всичко друго е предателство. Пак ли последни трябва да въведем еврото.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktТака е, интересите на всички са различни. Явно е в твой интерес източването на еврофондове от фирми на дпс под чадъра на гроб да продължи.
23
3
 
5
 
! Отговори
?!?!?! преди 4 години
Старбъкс сега 4-5 лева, тогава в Еврозоната пак ще е 4-5 , но в евро плюс заплатата ти няма от 1000 лева да я направят 1000 евро работодателите, нали ...
22
5
 
3
 
! Отговори
Борда преди 4 години
Валутният борд беше въведен за да усмири комунистите , които крадяха народа и фалираха банките. Той е временна мярка и трябва в един момент да се премахне. Най -безболезнения начин е кто влезем е "чакалнята' и след това в еврозоната. Колкото повече се бавим, толкова повече се доближаваме до Аржентиския случай - когато им "гръмна " валутния борд" . А именно това искат комунистите в БСП и Путинска русия. Нека поне веднъж да сме преди Полша, Чехия и Унгария , като влезем в "чакалнята".
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАнонимен 9, казах, че можеш - ако се наложи. Де виде, да казвам, че сега се води такава... сега никъква не се води, щото гербавите на тема политика са пълни инвалиди
20
5
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
това е най-важното за гроб, националните интереси не са от значение.Според теб националните интереси са едни, според мен други. България ясно е заявила курса си на движение и той е към обединена и силна Европа, а не към твоята матюшка. Това е националният интерес! Като не ти харесва немедлено к твая мать!
19
0
 
1
 
! Отговори
До Sichtpunkt преди 4 години
Радвам се че сам си отговори на въпроса....Според теб ако на референдума се постави въпроса ребром- предпочитате ли еврото, ако падне валутния борд, да ти кажа ли какъв ще е резултатът ? 99 % в полза на еврото. Ама сега след 15 години в борд е лесно да говориш на хората колко хубав си е левът....
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunktвечено земно нема, ама както каза сам - при "ниски икономически параметри" - кога виждаш България с нещо по-различно? По таз логика мое да не е вечно, ама е неопределено
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Има ли в България просветен елит с топки който да води "независима финансова политика"? Към днешна дата няма политически субект, който да се нагърби с такава отговорност. Нямаме и независима експортна икономика, която да предполага такива акробатики. Индустрията ни е, внеси едни части, ползвай евтин ръчен труд за сглобяване и експортирай изделието като незавършен продукт на фирма поръчител.
16
3
 
3
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Зор зор да накарат хората да си мислят, че всичко е в реда на нещата... да ама не!Хората знаят що за *** и калинки ни управляват. Нямат ви никакво доверие - нормално да не ви вярват. Вървите надолу и повеждате цялата икономика с вас...Доста министри и специалисти ще полежат в зандана скоро, ми изглежда
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лихвите на банките по-ниски - ок, ама ще избиват от другаде, де си видел банка да работи на загуаба.
14
1
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
А аз да попитам, кой дава гаранции че този борд ще съществува вчено ?!Няма валутен борд по света, който да е просъществувал по-дълго. Валутният борд е временна мярка, която се прилага за държави с хиперинфлация и ниски икономически параметри. Така, че не може вечно валутен борд.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9И каква гъвкава финансова политика водиш сега бе ушанко, когато лева ти е фиксиран и си във валутен борд, с гъвкавата финансова политика на България се сложи край 1997 година, след много "гъвкавото" печатене на пари от Виденов
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunkt"директна геополитическа ориентация" е тъй, де. Кажи си на право, освен друго боко ще се врече във вярност за пореден път - това е най-важното за гроб, националните интереси не са от значение.
11
5
 
1
 
! Отговори
putin преди 4 години
Колкото по-бързо влезе България в еврозоната толкова повече ще бъде ограничено моето вличние върху комунистите в БСП/Герб. Затова съм против България да влиза в еврозоната, ако може да накарам и путинофилите да дойдат на власт начело с КорНи и да извадят България от НАТО и ЕС ще мога спокойно да се оттегля от властта.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСНА С КОМЕНТАРА, ХУБАВО ЗА ТЯХ, А ЗА НАРОДА---ПОРОБВАНЕ !!!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стига тролене беае сега напиши и какво губим - гъвкавост и възможността да водим независима финансова политика. Във времена на крика (каквито със сигурност ще дойдат), нямаме "полезен" ход. Еврозоната е затънала в дългове, които все някога трябва да се плащат т.е. с влизането ставаме солидарен съдлъжник на пари, които не сме харчили. В добавка на всичко тва, боко от години се опитва да се докопа до резерва и да го "усвои" с фирми на дпс и герп
8
2
 
4
 
! Отговори
Вечен борд ? Дали ? преди 4 години
Някои много бързо забравиха какво беше преди да се въведе валутен борд.... А аз да попитам, кой дава гаранции че този борд ще съществува вчено ?!
7
5
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материятаТова е! Искат се познания по въпроса, а не одумки на бабите от Долно уйнo.Еврото е определяне на директна геополитическа ориентация. Сега рублажиите се опитват да ни замъкнат в руското блато.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то според червените каскети е супер готино да продължаваме да си плащаме 2 пъти по-високи лихви, такси за превалутиране и всякакви други глупости, то ако отидете на ГКПП Кулата и питате там служителите трябва ли да влизаме в Шенген и те ще кажат, не щото като влеземе и ще останат без работа