Решено! Нарушаваш карантината за COVID-19 - затвор до 3 години

Наказанието предвижда още и глоба от 10 000 до 50 000 лева
Обновена: 13 мар 2020 17:37 | 13 мар 2020 17:35, Камелия Цветанова
274
Решено! Нарушаваш карантината за COVID-19 - затвор до 3 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха спешно промени в Наказателния кодекс заради нарушаването на карантината от някои хора поставени под нея заради коронавируса.

Наказанието вече ще е до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. глоба за всеки, които по време на разпространението на COVID-19 наруши карантината.

Още по темата

Поправката е в чл.355 в Наказателния кодекс, който досега предвиждаше, че ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смърт ни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или поправителен труд.

Депутате промениха и алинея 1, която сега предвиждаше, че който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на за разителна болест по хората, се наказва с поправителен труд или с глоба до три хиляди лева.

Наказанието за това вече е  лишава от свобода до 3 г. и санкции от 1000 до 10 хил. лв.

Председателят на правната комисия Анна Александрова, която е депутат от ГЕРБ  обясни, че с увеличените санкции всички хора, включително тези които са заразени, ще спазват нормативната база.

"Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза", настоя тя.

По време на дебатите за промени в НК депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че вместо да работи здравната система, хората се подлагат на наказания.

Според него увеличаването на санкциите е форма на злоупотреба.

Съпартиецът му Валери Жаблянов също разкритикува предложението и коментира, че днешният ден е паметен за НС не само, защото сутринта депутатите взеха решение за въвеждане на извънредно положения, ами и за начина, по който променят закони с екстремни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
3
 
15
 
! Отговори
серсеми преди 4 години
Какъв вирус ви гони бе предатели,нагъзихте се на световната конспирация да подбият икономиките на държавите.да *** дано
164
3
 
6
 
! Отговори
куровир ус преди 4 години
Затворите дезинфектират ли ги?Ако ги....предпочитам да заразя няколко на които съм им дигнал мерника и да ме затварят там на сигурно!
163
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще накажат виновните за ктб?
162
2
 
3
 
! Отговори
предстоящо преди 4 години
Предполага се , че Тръмп по-късно в обръщението си , ще обяви извънредно положение в САЩ . Така ще имат достъп до 40 млрд . долара за борба с коронавируса
161
4
 
9
 
! Отговори
mn преди 4 години
Напротив - удачна е мярката. Разболяваш се, нарушваш карантината, вместо да си стоиш у дома, заразяваш 20-25 човека, те до дни заразяват 100-150 и това в оптимистичен вариант, от тези заразени умират 5-6 души. Ами това си е вид непредумишлено убийство, само щото на теб ти писнало да си стоиш вкъщи.
160
5
 
18
 
! Отговори
Ужас бг преди 4 години
Всъщност с това извънредно положение се простреляхме в крака и сами ще си навлечем икономическа катастрофа. Далеч по удачно беше просто да затворим границите, както направиха САЩ, Чехия и други по мислещи от нас.
159
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Решено! Нарушаваш карантината за COVID-19 - затвор до 3 години"-Съда в България от много много години не осъдил никой , така че и това не е вярно!
158
3
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Те за предумишлено убийство не дават такава присъда.Леле за смях сме. Това ли измислихте за 5те минути в тоалетната бе господа депутати?Те хората за такава присъда ще се самоубият в затвора. А за паричната, 90% от хората не са виждали толкова пари а вие ще ги глобявате.Позор сте,!
157
3
 
21
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Каква карантина бе? Децата са навън площадките пръщят, алкохолиците са пред блока жулят анти коронавирус напитки
156
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф. С. В.Така е за христиqните! Затова е и жалко, че за пират литургиите! За истинския христия ин няма значение! Ако е решено, че ще умира, няма защо да се крие!
155
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
Поредно доказателство.Че тази държава представлявана от тези " чиновници" Начело с Тиквун.Нищо добро не могат да измислят! Че Те открито казват че " държавата" Не поема разходи за " болни"! Остава и " декларации" Да искат да подпишем.Че няма да искаме мед помощ Като " здравно осигурени граждани на тази държава?!
154
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де ата индиго защитени ли са от вируса?
153
2
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Последните данни за коронавируса сочат че е ПОЛЕЗЕН!!! ---със него сте на една ръка разстояние от Господ !!! Ай Честиту!!!
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще искат и да одържевяват...
151
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо кацат самолети от Италия?
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уффф, дано падне малко, да си отдъхнеме...
149
2
 
2
 
! Отговори
Аз знам друго преди 4 години
Има едни двама *** дето чуха думите : Good Luck преди малко!
148
8
 
7
 
! Отговори
Някоя преди 4 години
До 98 АнонименДа, в Русия няма болни по официални данни, защото всеки, който се е разболял и иде на лекар, бива арестуван. Това го знам от моя позната рускиня. Хората се страхуват, защото ги грози 5 год. затвор, понеже са се осмелили да пътуват до някъде и са хванали вируса. Така ще стане скоро и в България. Честито на всички!
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ще спрат ли да работят или за тях не важи? Не че нещо, но само в София има 200+ обяви. Още един куп анонимни бръмчалки... По 4-5-*** на ден...
146
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не кой го има, ама не е хванат, да оди да кашля пред парламента... Гееехеее. Че ако са махнат тея рай ще е...