Горанов: Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета

Рано е да се каже колко ще е дефицитът в бюджета
Обновена: 19 мар 2020 21:18 | 19 мар 2020 21:15,
57
Горанов: Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът може да повлияе на икономиката ни, а ще се наложи и вероятно актуализация на бюджета. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по bTV.

Още по темата

По думите му е рано да се каже колко ще е дефицитът в бюджета и как ще се харчат парите в бъдеще, защото сме само в третия ден след кризата.

Три смъртни случая заради заразата и 107 положителни проби за COVID-19 има у нас.

"Очакваме загуби за приходната част на бюджета - около 3 млрд. лева дефицит, ако добавим допълнителни разходи, които неминуемо ще се наложат – вероятно сумата ще набъбне. Искам да ви убедя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси", каза Горанов.

Първи приоритет ще е здравната система
– първата линия на борба с болестта е това. Второ – гарантиране дейността на службите за сигурност така че те да могат да помагат за различните мерки, които ни предлагат докторите в борбата с вируса до средата на април, обясни финансовият министър.

Трябва да продължим, макар и с по-лимитиран състав, да работи държавната администрация, икономиката трябва да продължи да работи, каза още Горанов.

Кои са най-засегнатите сектори на икономиката?

Финансовият министър призна, че най-засегнатите сектори у нас след извънредното положение, са туризмът, ресторантьорството и всички бизнеси, свързани с с крайно потребление на физически лица.

Той обясни, че не трябва с лека ръка да се освобождават от служителите си в тези сектори, защото има едно ядро, което е силата на всеки един от тях, Именно тук държавата предлага обезщетения за засегнатите от мерките фирми, обясни Горанов.

Освен тези засегнати бизнеси, след като мине кризата, ще се види и бизнесити, свързани с веригите за доставки и тези свързани с експорт, дали ще имат последици, заяви финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Борисов не иска да подава оставка и все по-ясно се вижда, че хората няма да си стоят по къщята;))) Колкото и да ги призовават разни с хаштагове;))) в Суратя...Защо? Защото гладен вкъщи се не стои;)))
28
3
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
По неофициални данни доктор БМБ има към 4 милиарда в офшорни банки.Той ще помогне на българския народ да се изправи и вземе дебелите тояги
27
5
 
17
 
! Отговори
Хайдрих преди 4 години
За Боко вируса дойде като месия спасител. За цялата мизерия и липси в държавата ще бъде виновен ония де пекъл прилепи.
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко ГЕРБ не бяха купили Ф16, БСП(Радев) щяха да купят Грипените и пак щяха да отидат парите за ненужни оръжия и самолети,трябва да спрем да даваме пари за оръжие, защото нямаме НИКАКВА полза от него,а само затъваме с дългове и бедност!Вместо да ги дадам за строеж на заводи и производство,за бедните,за наука,за хубави социални жилища или за строеж на евтини жилища за населението,за домове за деца и възрастни,ние ги даваме за безсмислени оръжия!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20 Ще ги плащат герберите. Ето първия желаещ да плаща ти е сложил минус. А може и да е някой сороскигендар
24
3
 
15
 
! Отговори
питам преди 4 години
А ТОЗ ЗАЩО Е ОЩЕ НА СВОБОДА ! ЗАЩО СПИ ГЕШЕВ !
23
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гората какво ще правим тези които останахме без работа а заплатите са на свършване. След една седмица децата ми няма да имат Хляб. Заплата няма спестявания няма. Винкела ли да хващам или да дойда при теб да ми дадеш безвъзмезден заем. Мислиш ли че ще си живуркате както досега спокойно и богато. Май спокойните ви дни свършиха както и управлението ви.Като излезем по площадите 1 милион мислите ли че ще оцелеете. Знаеш ли къдее бомбо убежището на бай Тошо ако не го знаеш ще ти го покажа.
22
3
 
17
 
! Отговори
Късметлии преди 4 години
Намериха начин да си оправдаят кражбите и некадърието.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов как си ? Премести ли те Домусчиев в ново жилище?
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"като мине кризата... ще се види..."Какво да са гледа, 4-ти ден, а вече хората изпитват затруднения. Малкия и средния бизнес е не само на загуба, ами и пред фалит. Хората са наплашени и си седят вкъщи, иначе банки и бензионостанции работят.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ купи самолети Ф16,сега кой ще плаща сметките за стадиони и спортни зали?Нема икономика няма пазар и какво следва фалит ще гоним Божков и Василев да върнат парите.Костов,М.Велчев и др.НЕ.
18
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТези които искат да свалят ГЕРБ са най-големите и мощни олигарси,при това не служат на България,а работят срещу България,нещо повече - заканили са се да унищожат България!Ще го разберете ,но ще е късно!
17
1
 
10
 
! Отговори
Дойчо преди 4 години
Немците проплакаха вече за липсващите работници на полето...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми искай от Божков и Ковачки пари!Като дават - защо дават,когато нямат и не дават - защо не дават,ааааа,няма угодия за вас!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По моята сметка са 30 милиарда дефицит от короната, пък да видим.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мундьо, сега както се прибират всички наши слуги от ЕС, както перото от туризъм го отписахме с какво ще го пълниш тоя бюджет? Кажи на хората както си е. България е на 2-3 крачки от фалита.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв дефицит за една седмица бре? - Никакъв дефицит няма. Хората щурмуваха магазините. Изхарчиха много пари. Търговията и спекулата са в разцвет, а тоя ни говори за дефицит. Поредните лъжи!
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво ,Горанов! Трябва да правиш като бай Ердоган - да защитиш слабите хора и бизнеса!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов ти си за затвора.
10
4
 
9
 
! Отговори
Да така е преди 4 години
Депутатите и държавните служители с 60% от заплатите, за да има за тези който им ги изкарват и остават без работа.Трябва да сме солидарни все пак.