Част от допълнителните пари за медиците на първа линия от Брюксел

Мораториум върху кредитите - популистки ход
Обновена: 23 мар 2020 07:01 | 23 мар 2020 07:00, Камелия Цветанова
63
Част от допълнителните пари за медиците на първа линия от Брюксел
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Част от разходите, свързани с изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския социален фонд“. Това обяви в интервю за БНР финансовият министър Владислав Горанов, говорейки за решението да се дават по 1000 лева допълнително на месец на медиците, борещи се с коронавируса. Пак с европари ще бъдат покрити и част от разходите за закупуване на техника и апаратура от страна на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

На въпрос за взетото от парламента решение при приемането на закона за извънредното положение за налагане на таван при ценообразуването на стоките, той посочи, че е учуден от него.

Според него тази мярка за пределните цени на стоките щяла да доведе до повече дефекти, отколкото до ефекти.

"Не смятам, че този текст, предложен от БСП, е полезен. Бих предложил след обнародването на закона за извънредното положение, ако се стигне до подобно решение, максимално бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи. Те по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. Не го харесвам този текст и не искам да действа", каза той в интервюто, което бе излъчено още преди държавният глава да обяви решението си да наложи вето върху текста.

Горанов изрази учудване, че депутатите от ГЕРБ са подкрепили текста, като предположи, че това е станало по някакви ирационални причини като запазване на кворума.

Бюджетът не може да замени икономиката, коментира още Горанов. Той призова работодателите да се замислят колко и какви работници ще освободят.

"Тази криза ще отмине и тогава, ако някой се е лишил от ценни кадри, после трудно ще възстанови бизнеса си", предупреди финансовият министър.

Според Горанов най-логично е първите, които да се възползват от възможността да получат финансиране, за да плащат заплати на служителите си, да са хотелиери и ресторантьори.

"Има грешно разбиране, че Европейската комисия ще раздава пари на държавите от ЕС. Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащия програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: "Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи, за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията". Това не са нови пари, не са допълнителни пари, които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове", категоричен беше министър Горанов.

Според него не може да се говори за мораториум върху кредитите. "Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки", предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: лекарипаригоранов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
18
 
! Отговори
- преди 4 години
Дори Борисов е по поносим от това нещо!!!
33
3
 
14
 
! Отговори
11 преди 4 години
И *** вчера такива несвързани ги дрънка. Един такъв свеж, изпъкнал кожата..Абсолютно неадекватни... Какво ли ни чака наесен
32
4
 
4
 
! Отговори
Слава на ЕС преди 4 години
Свалиха цените на газта.Свалиха цените на петрола - купуват по-евтин петрол от Залива.
31
4
 
24
 
! Отговори
334 преди 4 години
Състоянието на търговските банки? А състоянието на хората? Във Франция хората не плащат вноските си по кредитите. Българските банки са узаконени бандити, охранявани и стимулирани от нашата т.н. "държава".
30
2
 
17
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Парите за медиците ЩЕ бъдат изплащани от европарите... някога! да, ама Борисов поиска и му дадоха 3 млрд. лв. от бюджетния излишък (който после стана на дефицит с нови 3,5 млрд.) именно заради лекарите! И за изплащане част от възнагражденията на хората в неплатен отпуск! И двете се оказаха лъжа! Тогава, къде са парите?!Що се отнася до пределните цени - закон, приет в много европейски страни, кои фирми се облагодетелстват от липсата на пределни цени? Колко близки до ГЕРБ са тези фирми?
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си разпределят за усвояване една мазнинка дето е в бюджета.
28
1
 
18
 
! Отговори
15819 преди 4 години
Ние сме съърбаи вече попарата на на началното натрупване на капитали. От тогавашните спекуланти с цените и стоките се родиха днешните милионери. сега милиардери ли ще ги правим, за да настигнем американците? Който подкрепя освобождаването на цените, да ограничи дохода си до минилната заплата и да изпробва този модел върху собствения си джоб. Останалите пари от обичайния му доход да ги предостави на социалните служби за хилядите врнали се гурбетчии. Положението е извънредно и мерките също!
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанка толкова ли сте опоскалите парите че държавните болници почнаха да разчитат на частни пари консумативите и да им купуват консумативите
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по 1000 лв. - смешна работа. Засрамете се Бе!
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наем не плаща.данъци не плаща.ама 20 милиона на НАП за премии даде нали.
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владко наем не плаща, на държавна Софра седи, Защо да му пука за зъболекърите и фризьорките!!!???!!!
23
1
 
21
 
! Отговори
данъкоплатец преди 4 години
Да мине корона кризата и този ще бъде първият подгонен от тълпата... и заслужено
22
4
 
9
 
! Отговори
Хотелиер преди 4 години
Мисля, че само туризмът трябва да бъде подпомогнат. Хората с дребният бизнес да си продадат Майбасите за да изплуват, държавата не им е длъжна!!!!
21
1
 
8
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Добре де,ами бизнеса като не може да осигури на служителите си заплати по време на криза иска да ги умори в мизерия ,като вдига цените на стоките от първа необходимост !?! Какво друго да се направи ,ако някой му пука?!?
20
2
 
8
 
! Отговори
Търся преди 4 години
Герберски политработник/тирол, който не е пострадал от чернобилската радиация?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зъболекарите от коя линия са? кредитите за зъболекарските машини когато не работят?а как да работят като човек трябва да си отвори устата за да работи стоматолога.той може да е заразен.а и самият пациент може да носи вируса.кой на кого ще го предаде и кой е винонен .че зъболекарят не трябва да работи?
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владко, ама чичу ти ли ги печата та си тъй штедар? Чух че хората по селата искали пари да спасяват штъркелите ...
17
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на ГЕРБ!Адекватно реагират на сложната ситуация... Доре, че те ни управляват в този тежък момент за целия Свят.
16
2
 
24
 
! Отговори
Унуфрий преди 4 години
Че какво му пука на Горанов, той наем не плаща, заплатата върви, той няма как да фалира! Има българска поговорка: сит на гладен не вярва. А да му спрат парите и да го изгонят на улицата, друга песен ше запее и пари ше намери.
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно, че на тоя това му е работата да говори за пари, но когато се обяснява след като вожда му вчера каза друго излиза, че нещо не е наред. Май въпроса зададен от Ниновица за състоянието на държавния и фискален резерв не е напразен и за това гербавите се ослушват и не отговарят.