БСП готви алтернативни икономически и социални мерки

Левицата все пак одобрява част от тези на правителството
229
БСП готви алтернативни икономически и социални мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата готви алтернативни икономически и социални мерки, въпреки че подкрепя част от тези, които правителството предложи.

Според Румен Гечев обаче БСП има сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени.

„Нямаме никаква гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия“, отсече той.

Още по темата
Гечев смята, че е добре, че властта излиза с пакет от мерки макар и късно.

Левицата одобрява някои конкретни стъпки, които са предприети от правителството, като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в здравната система, полицията и армията.

„Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и извън него. Също така подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика. Съответно 60 % работна заплата за сметка на държавата и 40 % за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството по принцип подкрепяме. Те са в правилна посока и са свързани с европейската практика", посочи Гечев, цитиран от „Фокус“.

Според него обаче буди недоумение как правителството  съобщава, че са заделени 4.5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда.

„Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2.270 млрд. лв., а не 4.5 млрд. лв. От тези 2.270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това не само, че тази сума е под 2 млрд., но от там има едни странни изчисления на премиера и българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика. Не е показано как точно са изчислили. Може би имат предвид, че увеличението на капитала на Българската банка за развитие ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от Централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити ще бъде 2.5 млрд.“, каза социалистът.

Той смята, че Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми, а предоставяла значителна част от кредитите на крупни български бизнесмени.

По думите му става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
32
 
! Отговори
Позитановид-19 преди 4 години
Смъртността на коронавируса е нищо в сравнение с унищожителната и разрушителна сила на БСП/БКП. Забранете тази антинародна шaйкa!
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВФ им каза да закриват.
52
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП не пее в хора!
51
1
 
16
 
! Отговори
Едно след друго преди 4 години
Дайте първо да видим сегашните мерки и заделени средства въобще до кой и къде ще стигнат и чак тогава да се прецени има ли нужда от още допълнителни. Вече има големи дружества, които намалиха заплатите драстично и са на ръба без обороти. Лятото всички чакат на двете черноморски летища. А сега като нямат полети? Те от къде да си изхранват служителите? Мерки? Средства? Има бизнеси които са влагали много в бюджета и са допринасящи за общото благо. Сега е разумно да им се помогне.
50
1
 
31
 
! Отговори
akud преди 4 години
БСП вие не сте Алтернатива на нищо, дори дъска ЗАкочина не става от ВАС
49
1
 
31
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Забравили са да заделят едни сто милиона за БСП. Ако сме е докарали до там,че Гечев да реши как ще оправим държавата,значи пак ни чака глад и мизерия. Неговата компетентност е видяхме на живо само преди години.Добре се беше покрил няколко години ,че белким го позабравим, ама нали е гйонсурат и пак се появи.
48
2
 
27
 
! Отговори
Убеден съм преди 4 години
БСП готви алтернативни икономически и социални мерки...Президентът, ще ни осведоми...
47
1
 
25
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
И как ще ги приложат тези мерки без правителство.
46
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП в Сибир!Шайка продажници
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тези мерки сигурно ще дарят пари за да ги финансират може би?
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНе лъжи защото сега 1 долар е 1900 виденови лева, а 1 евро е 1960 лева при 100 пъти по-високи цени от Виденов.
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека готвят бе за кво са там. Нека всички седнат и измислят по нещо и да се вземе най-доброто от това което излезе като мерки.
42
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По един камък на шията и на шлеповете в дунав за цялото бсп
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Гечев стана калинка на ГЕРБ като Гешев. За пари са готови да се продадат на ГЕРБ и ОП.
40
14
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Конкретните мерки са:1. Пенсионерите под карантина. Никакво излизане. Държавата се грижи за тях с пари, храна и лекарства по домовете.2. Всички останали обратно на работа. Изкарваме тази глупава настинка и добиваме стаден имунитет докато икономиката си върви.В края на краищата сигурно това ще стане, но не и преди да са скапали икономиката напълно.
39
4
 
29
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Когато отмине вирусната криза, хората от БСП начело с президента и Хойнелия трябва да бъдат изправени пред народен съд заради политиката им на саботаж на действията на оперативния кризисен щаб!
38
2
 
38
 
! Отговори
Анабел преди 4 години
Човекът, който забърка най-голямата икономическа криза в новата история на България, сега пише кризисни мерки и дава акъл как да се справим с кризата. Не, мерси.
37
10
 
4
 
! Отговори
Краснъй Самалиот преди 4 години
Вижте. БСП има същата мисъл в главата като Радан Кънев и ДСБ, Румен Радев също мисли. Съюз на алтернативните мерки трябва да се създаде. Защото само съюзени прогресивните мисли в главите ще преминат към други части на тялото.
36
3
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
............Според Румен Гечев..................Хаахахахааааааа, до тук! Знаем го Р.Гечев дето магазините празни, сметките в банката празни................... Накрая се скри в ЮАР от народната любов.
35
13
 
4
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
Тези, за разлика от патриотите, поне имат икономисти. Не, че много помагат де.... Видно от учениците на тези същите икономисти, които понастоящем се правят на министри-разбирачи.И защо не направиха всичко възможно мерките им да станат закон когато можеше, а не сега да се кърпи? Кворума ли пазеха и те? И за какво ни е изобщо ББР, като развива само някои хора, които вече развиха една банка така, че никой не може да я завие? Или, може би, някои хора просто трябва да полузават големи заплати?