Радев: Ограничаването на COVID-19 иска информация в реално време

Дълго задържане на ограниченията можело да има разрушителни последствия
Обновена: 27 мар 2020 19:28 | 27 мар 2020 19:16, Красимир Ангелов
203
Радев: Ограничаването на COVID-19 иска информация в реално време
Снимка: Президентство

Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения и нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани.

Още по темата
От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата, съобщават от правителствената информационна служба.

Президентът отбеляза, че представителите на най-бързо прогресиращия сектор у нас – информационните и комуникационните технологии, са реагирали на кризата не с паника, а с предложения и идеи за нейното по-бързо овладяване и преодоляване. Колкото по-често се говори, че в настоящата ситуация сме били във война, толкова по-често трябва да се и напомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефективното управление, заяви президентът Радев.

Той припомни думите на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, че "не можеш да се бориш с огън със завързани очи".
 
По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот.

"Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус", посочи Румен Радев.
 
От компанията обясниха, че програмата е базирана на практики, използвани от други страни.

Програмата предвижда въвеждане на информация както от здравните власти, така и от гражданите. Органите за оперативно управление могат да предоставят данни за лечебни заведения, леглова база, зона под карантина. Гражданите на абсолютно доброволен принцип и с гарантирана анонимност могат да въвеждат здравния си статус и да получават известия за инфектирани зони или комуникация с установен с коронавирус пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
1
 
! Отговори
teo преди 4 години
До АнонименРумен Радев не е некадърник, А ПРЕСТЪПНИК, ДОСТОЕН ЗА ЗАТВОРА!!!
176
1
 
1
 
! Отговори
teo преди 4 години
До Шаши Явно ти си се ШАШРДИСАЛ, след като защитаваш НАЙ-РАЗЕДИНЯВАЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ . В учебниците ще пише България е имала НАЙ-ЛОШИЯ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ, който не служеше на държавата, а на БКП и ПУтин, които разрушаваха България!!! В учебниците ще пише, че правителството на Бойко Борисов взе навреме мерки и не допусна ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ДА УМРАТ ОТ КОВИД-19!!! Българино ????
175
1
 
2
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Събрал ИТ компании за мониторинг в реално време...Лаладжийски номера! Какво реално време като една проба от Пловдив се обработва в Стар Загора за 4 дена. Реална ви е само тъпотията.
174
9
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
И, какво лошо ви каза, че не разбирам? За IT сектора ли, за какво?Каквото и да приказвате-прав е. Отделно, че Б.Б. и генерала ще влязат в историята-като причинителите на Nта национална катастрофа. Това ще пише в учебниците.
173
3
 
6
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Как ще стане това, господин президент, след като вие наложихте вето върху забраната за разпространение на лъжливи данни?
172
3
 
14
 
! Отговори
Кольо преди 4 години
Заеленият потник няма правото да се изказва въобше по темата, тъй като неговият щам е кремълски. На трети март от Шипкя си подписа молбата за уволнение от българския народ.
171
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
д-р.Радеф ти си единствения който не знае за какво получава заплата!!!!
170
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен неадекватник
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, не знам за какво "зовеш" , ама ако ти се разболееш за теб ще има Апарат и Лечение ,че и за деса ,за *** и баща ти - Нали ?А за Робето ??? ................ полето в бакърена
168
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Няма ли кой да му каже, че е напълно излишен, т.е., ненужен, защото той очевидно не разбира?
167
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не млъкна !
166
3
 
14
 
! Отговори
пиянде мистик преди 4 години
"Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време."Това е толкова безумен нонсенс, че само един *** дето мисли с фуражката си може да измисли. Абе, м0рук, а като регистрират и после правят по 5 брифинга на ден и изнасят статистиката колко нови има и какво се случва, това не е ли навременна информация в реално време? Лелеее, ужас
165
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Ковид 19 ли става въпрос или за Софийския вирус че вече се обърках...
164
5
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 4 години
ЕПИДЕМИЯ НЕ СЕ ОВЛАДЯВА ТАКА! ТАКА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА КОНТРОЛИРАНО!Пълни дивотии и глупости сеят и двамата .. и президента и премиера и всички клоуни под тях! Изпозлват термини без да влагат смисъл, звучат готино, ама до там... нищо на практика! Да Дончо прави си! По мирно време всеки е велик, по време на криза се доказва това величие!Е доказахте колко сте зле, всичките!
163
5
 
18
 
! Отговори
Дончо преди 4 години
Възмутен съм от този ... да го нарека "РЪБ" или Тиква просата. Целия свят е в паника и не знае, кой път да поеме, само този МУРУК *** търси политически дивиденти. И не ...никога не съм гласувал за ГЕРБ, смятах президента за "читав" политик...е не е. F OFF.
162
1
 
8
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Обществото ни няма да прогресира , ако някаква мисирка от "Подкрепа" , чиято експертност е събиране на комсомолски членски внос, може да се изцепва с "мъдри съвети" колко милиарда трябва да вземем заем и кога !!! От такива *** сме изпадали в национални катастрофи , а днес пак надигат крясъци за нова катастрофа ! ( сякаш вируса ни е малко зло ).
161
7
 
23
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Наглост е хора като Радеф да дават мнение кой, кога , колко и къде ще има икономически спад ! Защо ? Защото не може една фуражка, която има икономически познания колкото една кокошка , да дава акъл на доказали се специалисти-икономисти ! Все едно Румен Гечев да дава акъл !!!
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Вижте как се крадат пари от ГЕРБ покрай вирусаПресконференция на БСПНа пресконференция показват как бсп крадат пари от ГЕРБ?!
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИскаме БСП,АБВ да се върне на власт!що бе много ли огладняхте?
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 2Абе стига си писал глупости,къде ги видя тези китайци в България?по Каскет-ТВ на другарите :)