Правителството иска извънредното положение да е до 13 май

Само това помагало да се спре епидемия от коронавирус
Обновена: 1 апр 2020 16:00 | 1 апр 2020 15:57, Камелия Цветанова
783
Правителството иска извънредното положение да е до 13 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение, което влезе в сила от13 март да бъде удължено до 13 май. Това ще предложи кабинетът на парламента.

Още по темата

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, посочват от правителствената пресслужба.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна.

Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, мотивират се още от МС.

От кабинета напомнят, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


783
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя почна да се олива. Карантина се обявява поетапно. Да обяви следващите две три седмици докато се следи как се развива положението и после да решават пак. Така правят в "белите" държави. Има разлика межуд това да кажеш докога евентуално ще се наложи да е затегнат режима и направо да почнеш да обявяваш мерки без оглед на ситуацията. Нали положението трябва да подскаже дали има нужда от още карантина?
421
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма основателна причина да продължи погазването на човешките права и свободи чрез репресивни мерки които бг управляващите механично преписват от други държави с много повече заразени и то ги прилагат злонамерено частично, и избират само което е вполза на тяхното обогатяване чрез ограбване на бг народ в особено големи размери с незасъответни глоби както беше неправилно исъкането да не се минава през парковете което е добро за задрвето а не минаването по укиците, както и глоби като западни запати
420
2
 
23
 
! Отговори
Сериозно преди 4 години
Не му се връзвайте.... До утре е променил мнението си!
419
1
 
20
 
! Отговори
Удължете преди 4 години
Го до живот на царя слънце.
418
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората останаха без пари а тези до 13-ти май ще ги държат в извънредно положение.За момента положението е добре.Има болни но то няма как да станат 0 освен ако поне година не сме под карантина.
417
1
 
47
 
! Отговори
123 преди 4 години
Надявам се туй да е първоаприлска!? Досега на 10 000 един заболял 2 месеца карантина!? Ми закривайте държавата направо, дургарке и дургаре!
416
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е нормално,да извадят статистика за 2018,колко са били болни от бронхит или плевмония и колко са починалите ,ще се окаже че са хиляди
415
0
 
10
 
! Отговори
Поздрави преди 4 години
Поздравявам всички с Ленинград- СИЗОнная....търсете в тубата тематично е
414
0
 
30
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Правителството само иска, а не дава нищо. То така са си научени тези от него, както и министър председателя. Иска, но никой не му дава !
413
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ние сме в извънредно положение откакто пое власта некадърнико Борисов. Ще потърмим още малко да грабнем сопите да ви строшим празните кратуни.
412
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама моля ви се как само до май!? Дайте направо до Коледа за да настане и канибализъм! Заради китайската настинка с 10-тина починали ще закрием държавата ли?
411
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерал Годжи, накрая ще бъде разследван за превишаване на правомоията. За съжаление, няма да го осъдят, защото гарван, гарвану, око не вади. Бойко *** също.
410
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте държавата да фалира. Явно това е целта. Ние сме малка и бедна държава и няма как да издържам с години на това положение.
409
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е тръгнало вместо Виденова зима ще има Бойкова пролет съвсем скоро.
408
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като предлагат това, да измислят как да осигурят населението с доходи както се прави в чужбина. Не може да не работят хората, а тия *** да не осигурят пари.
407
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като гласуват десетте милиарда заем ще видите как "строителството" на "нова" България ще продължи с пълни сили.Асансьор до асансьора, тераса до тераса, асфалт до асфалта, водопровод до водопровода....
406
0
 
19
 
! Отговори
никакво преди 4 години
правителство. тоя от снимката иска и го налага. но няма как другояче. до 13 януари2021 година ще е най - точно.
405
0
 
23
 
! Отговори
Да живей туризма преди 4 години
Споко шезлонга и чадъра ще са безплатни тази година- днес Ангелкова обеща.
404
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13 май, после 13 юни, тестване - нулево, дезинфвкция - нулева. Я за по-сигурно да е до 13 декември, а?
403
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На вън времето е коледно на 1 април! а на коледа и нова година нямаше една прашинка сняг ама нека сега вали нали господата ни слагат под карантина ще си карам коледа а не велигден имаме още едно прасе мисля да го заколя. тамън ще карам коледа през Април. като гледам на вън каква красива снежна прикаска е и ми иде да запаля камината да си сипа малко винце и да аи испека малко шишчета