Кабинетът готви нова мярка за 170 млн. лв, фокусът - фирмите с потенциал

Парите ще бъдат насочени към средните предприятия
Обновена: 2 май 2020 20:48 | 2 май 2020 20:45, Александър Попов
79
Кабинетът готви нова мярка за 170 млн. лв, фокусът - фирмите с потенциал
Снимка: БГНЕС

Държавата работи над нова мярка за безвъзмездно финансиране, която ще цели да подпомогне средните предприятия, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"В момента се работи по още една мярка за около 170 млн. лв. – отново за безвъзмездно финансиране. Тя ще е фокусирана върху средните предприятия. Но там трябва да бъдем много по-целенасочени, защото няма как да си позволим да дадем на всички. Ще се подпомагат фирмите, които имат потенциал. Не е справедливо да се подкрепят такива без потенциал, защото това се прави с парите на данъкоплатците", каза Дончев пред Нова тв.

Той припомни, че държавата вече отдели 173 млн. лв. за помощ за малки и средни предприятия. От нея щели да се възползват 15 000 – 20 000 компании. Всяка от тях ще получи между 3000 и 10 000 лв.

Още по темата
"Голяма част от мерките, които държавата взема за преодоляване на кризата, са безвъзмездни. Всъщност те са на по-голяма стойност от онези, за които ще се връщат пари", допълни вицепремиерът.

Дончев каза още, че разходът за мярката 60/40 ще бъде около 1,5 млрд. лв., а при нужда тя ще бъде усъвършенствана или удължена.

Той коментира и словесните престрелки между Борисов и Радев.

"Факт е, че такова разединение не забелязах никъде в Европа – по отношение на тежките решения, особено касаещите живота и здравето на хората", итическата глухота. Ако загубиш слуха си в политиката, не те чака нищо добро", коментира вицепремиерът.

Той призна, че звучи разумно предложението на държавния глава офшорните фирми да не могат да се възползват от каквито и да било мерки за финансова помощ от държавата.

Дончев бе категоричен, че не трябва да се раздават пари "на калпак" на българските граждани, тъй като "всеки държавник може да разполага целите си в рамките на мандата, но приоритетите трябва да са по-дългосрочни – поне едно десетилетие напред".

Преди десет дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск, ще се ангажират под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, породена от коронавируса.

Той представи програмите на Българската банка за развитие и на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“, известен като Фонд на фондовете.

Първият представен инструмент е през ББР и е за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността работят заради пандемията.

Той е за физически лица, наети на трудов договор в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се, като бюджетът е 200 млн. лв. за кредити до 4 500 лв. По тази мярка досега са заявили интерес да участват 12 търговски банки.

Вторият инструмент също се управлява от ББР, достъпен е до всички сектори на бизнеса, и е за осигуряване на необезпечени кредити до 300 000 лв. Те също ще се предоставят от търговските банки, а програмата е за 2 млрд. лв.

Третият инструмент е на Фонда на фондовете за отпускане на кредити с максимален размер до 3,6 млн. лв., с разрешение за рефинансиране на задължения, възникнали преди повече от 60 дни. Мярката се администрира отново през търговските банки и е за подпомагане на малки и средни предприятия.

През Фонда на фондове има инструмент за микрокредити до 50 000 лв. за предприемачи и самонаети лица с кратка бизнес история. Има и инструмент за капиталови инвестиции, отново чрез Фонда на фондовете, като инвестицията е средно около 800 000 лв., а подкрепата е предназначена за компании с потенциал да подпомогнат възстановяване на икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията.

Владислав Горанов представи и Фондовете за градско развитие, като отбеляза, че не са нов инструмент, но в периода на кризата са атрактивни. Бенефициенти биха могли да бъдат общините, публично-частните партньорства и предприятия, засегнати от кризата от секторите – туризъм, транспорт.

Финансовият министър изрази надежда, че този ресурс ще стигне максимално бързо до хората, за да послужи като буфер за поемане на негативните шокове, които са в резултат на кризата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
23
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Герберастка хранилка за наша Сметка! Няма да има Живи от глад брееее. А за домуса некое милион че няма ли?
11
1
 
19
 
! Отговори
а преди 4 години
Пак ще има папкане от тия с потенциала.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С потенциал - сиреч нашите хора...
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги пишете тези цифри и парадирайте с тях, защо после ще ви се пишат на з адниците като откраднати.Българите не вярват вече на лъжи.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, че крадене ще падне....
7
0
 
29
 
! Отговори
Фокусмокус -170млн. преди 4 години
Наши хора вече разкриха чисто нови "средни" фирми, с потенциал.
6
0
 
26
 
! Отговори
сериал преди 4 години
Фирмите с потенциал, демек наще фирми на герб :)
5
0
 
16
 
! Отговори
вижда се преди 4 години
Ученика надмина тиквата по всички мурафети !
4
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
а колко души съкратиха
3
0
 
25
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ще има бая недоволни, защото всеки е убеден, че има потенциал :D
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще направи една фирма 3000 лв?
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данъкоплатците сега ще издържат герберските фирми и хотелите на Валери Симеонов. Закривайте тази смешна държава!