Българинът да спасява туризма, но ще има ли отпуск?

Възможно ли е да се случи - коментира Петър Ганев
104
Българинът да спасява туризма, но ще има ли отпуск?
Снимка: БГНЕС

Николина Ангелкова призова българите да изберат родните курорти и до подпомогнат българския туризъм. Но дали това е възможно? Допълнителна пречка за голяма част от хората може да се окажат и отпуските.

"Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат. Другите са свързани с туризма, защото ние очакваме българите да го спасят. За курортите това би било невъзможно, тъй като там съотношението чужденци – българи е 90% към 10%. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск", заяви анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев пред Нова тв.

Той анализира и пазара на труда.

"Пикът на безработните беше на 6 април, когато имаше 9 000 регистрирани. Ако погледнем данните за официално безработните от началото на извънредното положение – те са над 100 000. Имаме и 10 000, които са намерили работа в този перио", добави той.

Ганев обясни, че пикът съвпада с деня, в който бе обявена и мярката "60/40". Това играе роля и над 100 хиляди души вече са се възползвали от тази опция.

Според него трябва да се внимава за евентуалното покачване на безработицата, но това зависи най-много от възобновяването на стопанския процес в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам сериозни причини да нямам доверие в българския туризъм, включвам хигиената, храната и обслужването. А, пък за фискална политика, за да се помогне на държавата изобщо не ми се ще да дискутирам.Всички ги знаем тези неща!
64
8
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Аз искам българският туризъм да умре и дано няма нито един турист!
63
1
 
34
 
! Отговори
Българин преди 4 години
..... Българинът да спасявал туризма... Да го правят депутатите защото спасиха джобовете си с доста помощи от Европа. Аз като българин за които никой не мисли ще си стоя в къщи. Ще си пазя здравето и здравето на семейство сам. Салатка, ракийка и на вилата
62
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Туризма е единственото нещо което може да помогне на страната ни да се оправим от дъното."Именно защото икономиката ни е изградена върху туризма, в момента барате джуджа. И ще го барате още много време. Първи семестър икономика - еластични и нееластични потребления. Без туризъм мога, без храна не мога. Избирай кое да спася.
61
0
 
30
 
! Отговори
А,нееее преди 4 години
Не отпуск, пари няма.Дори да има пак няма да ги дам у нас-мръсотия, лошо обслужване, лоша,ама много лоша храна,шум ,бетон и на всичкия този " разкош "убийствени цени.
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година направете отпуската 25 дни, отпуск не остана за почивка.
59
6
 
25
 
! Отговори
Сис преди 4 години
На море в Гърция ... Закинтос апартаментче за един месец 350евро ...чудесна тераса двор барбекю супер плажчета , нощувка за ден 20евра ... стягайте багажа
58
1
 
50
 
! Отговори
мечтателя 57 преди 4 години
Това са същите тея хотелиери и ресторантьори, които преди 6 седмици уволниха всички и поискаха от народа да им плаща, че щели да фалират.Това са същите хора като синчето, което уби Милен Цветков.Туризмът е около 2-3% от БВП без него държавата няма да се затрие. Морето и планините няма да отидат никъде. Хотелите също никъде няма да отидат. Така че, когато има търсене ще има и хотели.Ако фирмите на тъпите мръсни мутри фалират ще си го преместя от единя в другия.
57
2
 
1
 
! Отговори
мечти преди 4 години
До До МечтиСъвсем друго нещо работя. Цитирам изказване в парламента според което след добивната промишленост туризмът е на второ място по вноска в националния бюджет. От което следва, че и заплати и осигуровки плащат. Далеееече съм от мисълта, че всеки го прави и не шикалкави доколкото може. Е, нали има куп контролни органи? за целта???
56
0
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
От 22 дни отпуск ,десет вече ме принудиха да си ги ползвам ,ще вместя "спасяването на нашите алчни хотелиери " ама на 36 май .
55
0
 
25
 
! Отговори
Гербаджия преди 4 години
На море в България, не съм ходил от 2008г. няма и да отида скоро. А тази Ангелкова е такова недоразумение, като повечето на ръководни длъжности в момента у нас.
54
0
 
19
 
! Отговори
До Мечти преди 4 години
Значи така като те чета и вече знам че никога ама никога дори и не си чувал за работа по морето или планината! Е верно по планината и аз не съм работил, но за сметка на това имам опит по морето летния сезон! Значи това което го пишеш че хотелиерите плащани осигуровки и създавали работни места и плащали заплати, ми нема как да си толкова далеч от истината! Нема как да ти го обясня щот си неграмотен в таз баш област! Но хотелиер и осигурвки еми да кажем, че ако на 100 един го прави ше е добре!
53
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 4 години
Така и не видях някой сред нашите мъдри политици да каже дайте пари на светлата средна класа, тя движи всички останали. Нито пари за туризъм, нито за ресторанти, строители и т.н. не могат да вдигнат икономиката. Икономиката се движи от средната класа, а всички останали класи смучат от нея. Толкова ли нямат грам акъл? И да ви дадат пари ще стигнат за едни, два, три месеца. И после кво правим, като няма средна класа от която да смучете, и да плаща данъци между другото.
52
0
 
18
 
! Отговори
мечти преди 4 години
... пенсии на родителите ни...Извод - нашего брата за нищо на света не иска да ползва българския туристически продукт, защото е отвратен. При цялата опасност от тази неясна инфекция е готов с риск за здравето си да си даде парите в Турция и Гърция. Повод за размисъл от министърката на туризма до всеки български хотелиер...
51
25
 
7
 
! Отговори
мечти преди 4 години
Прочетох доста коментари - злоба и гняв се е насъбрал у хората, заклеват се, че в България на туризъм никога няма да дойдат, цитират цени, отношение, мръсотия... и са прави. Като те не отидат, ще отидат германци, руснаци, македонци, румънци. И туристи по нашите хотели пак ще има. И ще е добре, защото хотелиерите създават работни места и плащат заплати и осигуровки, които пък отиват в НОИ и оттам като заплати за родителите ни. Мечтата да измрат до един собствениците на хотели е неосъществима.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взимате си един апартамент в сарафово за 60лв за 2-3човека за 1 седмица 420лв и готово .Там всичко е на нормални цени ... поне до преди година.Безплатни парка места и свободни зони за хора с чадъри. Ако искате да сте ВИП ходете на хотели
49
0
 
23
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Ангелакова е едно от многобройните кадрови недоразумения на правителството. Особено с искането и за безвизов режим на туристи от Русия и България,които показва тотално непознаване ва визовите режими в ЕС. А проблема с отпуските се утежнява и от още едно недалнонидно решение на правителството - всички държавни служители да ползват половината от годишната си отпуска до края на май.
48
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хейтарите отдолу Туризма е единственото нещо което може да помогне на страната ни да се оправим от дъното.
47
2
 
13
 
! Отговори
край на черноморието преди 4 години
Превърнато е в тоалетна безотточно руско езеро! Остана само старата му слава!
46
0
 
39
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Усмивки от миналото лято - м. юли 2019"Чадърът от 70 лв. на плажа Каваци Юг в Созопол изобщо не бил скъп" обяви управителят и касиер на плажа Гавраил КазанджиевКлиенти има всякакви, няма как всички да бъдат доволни. Има и недоволни. Не сме задължили някой да дойде тук. Това е право на личен избор. Всеки е запознат с цените, каза още Казанджиев. СПАСЕТЕ СЕЗОНА!!!