Радев за 24 май: Думите са домът, в който живеем

Шествие тази година няма да има, но празникът е жив
75
Радев за 24 май: Думите са домът, в който живеем
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. Това посочва президентът Румен Радев в поздравление по случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Още по темата

 
На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, допълва той.
 
Радев припомня, че всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци.

Според него този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.
 
Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината, отбелязва държавният глава.
 
Според него България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България.

Защото духът надмогва всяко изпитание, обобщава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Abv преди 4 години
Руснаците нашите братя казват че това не е българска азбука. Путин казва че е измислена в земите на Северна Македония. Винаги нож ни забиват в гърба. А такива като Радев и Нинова им *** някои части.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо подписа най противния закон на света. Каква е ползата, че сложи вето на толкова много закони, а подписа най античовешкия закон на света, в който управляващите безцеремонно натикаха извънредното положение в закон. Ти стана един от тях, от омразните гербери и това ще бъде фатално за нас, народа, но и за вас.
60
1
 
1
 
! Отговори
До неграмотник преди 4 години
До Анонимен 57 "Фуражката" измислила, че сме дали писменост на Русия? А ти какво си учил в училище бе каскет.
59
3
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен: България възкръснала заради ББ? Заради него вече трети мандат сме на опашката на ЕС. По времето на Станишев ни поставяха наравно с Румъния, а сега те са далеч пред нас. Те ти "възкръсване" по гербаджийски.
58
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Буквите сами по себе си не значат нищо. Те са съставна част на езика ни. Тълкуват заедно, детайлно погледнато са две явления. А Радев не само е неадекватен, а е поредния който уж уважава българския език, а не вижда етническия геноцид, който се случва в България:1.Почти всички продукти на пазара (български, предназначени на българския пазар) са с английски имена. 2.В спорта, един 'български' отбор Лудогорец, в мача срещу португалския Брага имаше 0 българи в състава си, а го признават.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЛЕДАХ РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НИЩО НЕ СЕ СПОМЕНА ЗА БЪЛГАРИЯ, ФУРАШКАТА ОТКЪДЕ ИЗМИСЛИ ЧЕ СМЕ И ДАЛИ ПИСМЕНОСТ.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България възкръсна благодарение на ББ!Що не го кажеш Радеф!
55
0
 
6
 
! Отговори
До 43 Vako преди 4 години
Кирил е написал Глаголицата на която никой не пише и чете !!! В България Климент и Наум са я преработили и написват нова азбука, която наричат в негова чест Кирилица - това е и нашата азбука на която пишем и четем !!!!
54
2
 
12
 
! Отговори
Ало Радев ! преди 4 години
Както винаги Радев е неадекватен - това не е празник на думите а на буквите !!! Може би за него няма разлика ........
53
1
 
9
 
! Отговори
Кончита преди 4 години
Този така се е компрометирал, че каквото и да каже, прочете или коментира все ще му се смеят.Това е господина ,,президент". Сам си е виновен.Ако беше на 13годинки да му простим, но е зрял човек , но объркан, сбъркан, натиснат,блъснат, обръснат, подтиснат,ритнат......
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един човек, който не сме чули да каже добра дума и не сме го видяли да се усмихне....
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде Румен ветото събра толкова омраза и злоба. Толкова черногледо същество не беше се появявало на политическата сцена -вечно мрънкащо, вечно недоволно!
50
4
 
3
 
! Отговори
православен патриот преди 4 години
Честит празник на славянството и православието !!! Наздраве патриоти !
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма български празник, който Радев да не оскверни със злобните си изказвания!
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много скучен и банален човек е тоя. Няма грам въображение.За него важни са само две неща: Деса и руските интереси.Не го интересува ни България ни собствените му деца.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев ... - не искам да знам повече
46
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Близо до колизеума в една църква са тленните останки на Кирил.В РИМЗащо ли ?
45
1
 
2
 
! Отговори
izh преди 4 години
Kъм модераторитеБраво. Факсимилето от речта на др. Радев е добре написано, но няма никаква връзка с духа и формата на оригинала. Щадите му имиджа или си пазите хляба . Все пак трябва да има яснота
44
12
 
0
 
! Отговори
Бай Ганя преди 4 години
до 42Бойко , твоя дом е: Кръгом, марш в пожарната !
43
5
 
1
 
! Отговори
Vako преди 4 години
Няма бг азбука нарича се Кирилица.Кирил е Грък който по късно взима българско гражданство.И е изпълнявал поръчка от Ватикана.ако се лъжа някой да изпрати други факти.Благодаря предварително