Антикорупционната комисия иска имущество за над 3 млрд. лв.

Крупни олигарси вече били в ареста, номенклатурата ги покровителствала
Обновена: 28 май 2020 10:34 | 28 май 2020 10:12, Камелия Цветанова
56

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, иска да отнеме имущество за над 3 милиарда лева.
 
През 2019 г. тя е приела 167 решения с цена на исковете в размер на 781 623 495, 92 лв. и с предложено за обезпечение имущество в размер на 641 426 462,97 лв.
 
Стойността на наложените обезпечителни мерки е в размер 512 731 905,09 лв. Това е записано в годишния доклад на Комисията, който депутатите приеха.
Още по темата
За сравнение през 2018 г. са приети 5 решения за внасяне на искове за налагане на обезпечителни мерки с цена 826 620,62 лв.
 
Представители на Комисията са участвали в 482 оперативно-издирвателни мероприятия на територията на цялата страна, във връзка с предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения и престъпления, свързани с прояви на корупция лица, заемащи висши публични длъжности.
 
Според Кристина Сидорова от БСП законът не работи и никъде не е отразен скандала "Терасагейт" с предшественика на Цацаров Пламен Георгиев, който се прости с поста си именно заради незаконната си тераса.
 
Спас Гърневски от ГЕРБ обаче посочи, че след влизането в сила на новия закон в арестите и затворите вече са крупни олигарси, които са били под крилото на комунистическата номенклатура и са спонсори на левицата.
 
Сотир Цацаров уточни, че реално докладът отразява дейността на предишния състав на Комисията, защото той застана начело на 20 декември 2019 г.
 
Според него обаче, ако законът бъде променен така както иска БСП и председателят се назначава не от парламента, а от президента, нищо няма да се промени.
 
"Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт, в доклада не присъства терасата на Пламен Георгиев, но в него не присъстват и апартаменти купени от представители на БСП", отговори той на критиките на Сидорова.
 
Според социалиста Милко Недялков в доклада на КПКОНПИ няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията.
 
"Никакъв страх нямам от този закон. Този закон е направен така, че да демонстрира дейност на българската държава по борбата с корупцията", отсече той.
 
Недялков смята, че в доклада няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията, каквото е целта на закона.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Сотир ЦацаровКПКОНПИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой бе,Цецо и Цецка ли са в ареста?Или оня,бившия шеф на КОМПИ да не би да са го докарали от Валенсия?Жива да не бях!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Спас Гърневски от ГЕРБ обаче посочи, че след влизането в сила на новия закон в арестите и затворите вече са крупни олигарси, които са били под крилото на комунистическата номенклатура и са спонсори на левицата."Чичо Спасчо който навремето водеше деветосептемврийските паради сега се е пребоядисал на гербаджия?
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно ли е, че председателят на комисията е член на масонска ложа ? Нормално ли е държавни чиновници да членуват в масонски ложи ?
25
2
 
11
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Това е съвременният орган на властта за репресия !
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички бандити са спонсори на БСП .
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те може и за трилиони да искат, НО колко са отнети? Кои хора и кога ги почват с бухалката?Всичко е избирателно, ако слушка и си плаща е ок, ако се опъне се започва със голямата бухакла. Таз комисийка, както и прокуратурата удрят тия, които са се опълчили на мутренското управление.Оная кметицата на Младост, за подхвърлени 70хил в затвор, а комисийката по хазарта проспала 700 млн и нищо, няма виновни, няма наказани.Тераси, балкони Н на брой апартаменти и всичко е ок, защото са наши хора.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли записите, на които Бойко си призна, че е обещал да не пипа едни хора.За да дойде на власт някой с благословия на кръга зад кулисите, трябва да обещава да слуша и да плаща, иначе платени протести, компромати и т.н. Затова и честни и принципни хора могат да дойдат само при общество , което може да поеме контрола като загърби личните си проблеми в името на общото благо. Затова трябва масови протести до дупка, докато не склонят независими външни наблюдатели и избирателна комисия и избори
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам т.н "премиер"- дерниер,да се изходи по въпроса за Барцелона.На Цвъ отпаднаха обвиненията за апартаментгейт,защото се зае да прави партия и не съ знай знай ли съ.Все пак е навътре в нещата.
20
2
 
7
 
! Отговори
One преди 3 години
ама как откровено си говори, че нямало и на бсп апартаменти там. Смятайте колко им пука. И това ми е бивш главен прокурор. Това не е държава.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакваме т.нар. "президент" да се изходи по въпроса с отнемането на милиардите.
18
5
 
11
 
! Отговори
Мама Росо преди 3 години
Италия си има мафия!!!В България мафията е държавата!!!Много лесно се прекратява всичко стига да има желание.Като не циркулират пари с неизяснен произход , като се дигитализира и получаването и плащането....да видим тогава.Може ,но не е нито удобно,нито желателно за доста хора.И докато нормалният българин събира трохички , то "богопомазаните" ядат злато.
17
4
 
17
 
! Отговори
Излишъкът свърши преди 3 години
Всички корумпирани, които не са свързани с герп, да внимават.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перке,бе джанъм,апартаментгейт е заметен под килима?Вервам ви,ти да видиш!
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едно старо правило когато нещо трябва да се замете под килима се създава комисия от компири останлото е пунта мара, а те в това са доказани майстори.
14
2
 
21
 
! Отговори
питам преди 3 години
Някой от съдебната система или политик на високо ниво барнат ли е !!
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бешипету знаят как се бори корупцията. Стани шеф ги научи.
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странна работа! Нямало проблем с апартамента на Цветанов, но пък никой не може да си купи на тази цена нищо от тази фирма ... що така?
11
1
 
28
 
! Отговори
мак преди 3 години
Ще работят избирателно. Нали не вярвате, че ще погнат някой с власт, независимо на какво ниво е.
10
0
 
10
 
! Отговори
КОГА ПОХАРЧИХА КТБ преди 3 години
кога се натопорчиха за следващия одран "бизнесмен"
9
2
 
17
 
! Отговори
руски хакер хибрид преди 3 години
Всъщност въпроса бе че новия закон е направен така че на никой нищо да не му вземат.хахааа.да има време да си скатае всичко и да му вземат само старите ***.Супер нов закон си приеха хахааа...застраховат се муцките!Гарантирано от герб!Работят за нас!