Политолог: Президентството не може да води битка с прокуратурата

Според доц. Стойчо Стойчев са се активизирали агитките
9 юли 2020 22:06,
122

Какво стои в основата на протестите срещу властта? Политологът доц. Стойчо Стойчев отбеляза за "Денят ON AIR", че президентството не може да води битка с прокуратурата.
Още по темата

"В момента са мобилизирани така наречените агитки, които са в постоянна бойна готовност за всеки един мач, да отидат и да се раздават за своя отбор. Този път изобщо не става въпрос за Министерския съвет, а за вземане-даване между президентство като институция и главния прокурор. Не трябваше да се стига до ситуация, в която да се влиза в открита конфронтация между тези две институции", посочи той за Bulgaria ON AIR.

По думите му сме изправени пред проблем и ще понасяме последствията от него.

"По отношение на правомощия, на ресурс и на власт, президентството не може да води битка с прокуратурата. Нито е от ранга на прокуратурата, нито от калибъра. Това, което президентът има и това, което умело използва е трибуната от която говори", добави политологът.

Според Стойчев президентът формира обществено мнение и създава настроения.

"Пикът на цялото това нещо беше с директните обвинения към прокуратурата, все едно оповестените материали не са истински. Напротив - те са истински и проблемът беше, че президентът вместо да си оттегли поне временно уличения съветник, той настояваше това нещо да бъде политическа поръчка. Главният прокурор не се поколебава да действа", поясни доцентът.

По негово мнение преди да се "хвърлим да защитаваме каузи", трябва да помислим дали не "вършим нечия работа".

"Същите тези хора, които протестират на жълтите павета пред Министерския съвет срещу кабинета Борисов, преди само 6 години протестираха на същото място против кабинета Орешарски", каза още събеседникът.

Според доц. Стойчев няма социално напрежение и протестите едва ли ще ескалират. Той посочи, че алтернативите на сегашното управление не са по-желателни, защото знаем какво да очакваме от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тия като въпросния "политолог", които са активирани и са се юрнали по медии и фейсбуци да спасяват властта, определено са изтеглили късата клечка - нещо като да си купиш фабрика на 9-ти септември
70
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой си политолог Стойчо Стойчев (за сефте го чувам, ама както и да е), така се е напънал да ги изцвъка набързо дара-дон-ките...ъъ... опорките, че чак намирисва.
69
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"330 нови заразени, а Палячото събира ОФцете днес на едно място..."----------------ОФце са тези, които вярват първосигнално на "330 нови заразени"
68
15
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Много точен коментар. Браво!
67
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът е избран директно от народа, заразлика от слугинята, която се нарича Главен Прокурор. За каква битка говори той? Това днес беше началото на края на тази хунта.
66
6
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Този платен политолог да ходи и да се скрие някъде и да не се показва повече! ***
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде го извадихте тоя тъ пак?
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не ни пука за Европа.Без нея още по -добре.
63
4
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
До: номер 71Авторът на въпроса "Вие защо биете не_pитe в Америка?" е на доктор Йозеф Гьобелс, райхсминистър на пропагандата на Третия Райх.В Германия те не са били неутрализирани, за разлика от евреите, а само стерилизирани.Достатъчно ясно ли обясних?
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти па кой си бе ***? От къде ти плащат че ги говориш тия, или си си *** по природа?
61
4
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако имаш да кажеш нещо конкретно, казвай.------Мисля, че го казах конкретно - от действията на Прокуратурата произтичат само вреди за Държавата и НИКАКВИ ползи. Следователно прокурорът или е глу пав, или е агент на вражеска държава. По-вероятно е второто.
60
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако не влезем в чакалнята на Еврозоната цялото многогодишно усилие се попилява---------Никаква чакалня и нищо не ме интересува.С такова мръсно, лъжливо, фашистко управление, по-добре изобщо да няма държава. Герберите доказаха, че са вредно съсловие и трябва да бъдат изчегъртани.
59
2
 
20
 
! Отговори
Pegula преди 3 години
И какво ви говори това, че същите хора протестираха и срещу Орешарски...че това са хора, на които им писна от мутри и корупция. Тук няма агитки и конфронтация на властите, има мислещи хора, които не искат повече да живеят по правилата на шепа "богопомазани" крадци!
58
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите ще ескалират най-вече, защото кризата е глобална.На 16т.м. и БОЕЦ са планирали протест, ноако не влезем в чакалнята на Еврозоната цялото многогодишно усилие се попилява.Кой има интерес България да не приеме унифицираните правила на Еврозоната?-Турция, Русия, САЩ и обслужващите ги местни кръгове.Народът има сериозен интерес в тази държава да се въведат строги европейски правила.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до HhhКо е не е важно не ти се разбира за коя от двете мутри говориш?
56
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът да се поучи от това младо момче - на стил, на овладяност,на разсъждение.Във високите слоеве на атмосферата, нещо безтегловно се е настанило в главата на Радев.Последствията ще са плачевни за всички ни,чудно как не забелязахме тези отклонения 4 години?
55
8
 
24
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Това доцентче не уцели момента да се подмазва на ГЕРБ! В момента тече революция срещу ГЕРБ...
54
6
 
20
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Напротив! Аз съветвам най-искрено доцентът "калинковец" да си изяде дипломата, защото протестите ЩЕ ЕСКАЛИРАТ и това е неизбежен факт! Аз не съм "Нострадамус", не съм политолог с купена диплома, но все пак съм завършил висше (техническо) образование, не съм роден на село, сред воловете.Президентството е ИНСТИТУЦИЯ, а не футболен отбор. Не може да се купи.И брътвежите за "битки" са симптоми на някой психично болен. Мога още да уточнявам, но нямам време и място тук.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доцент....До....цент...
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има място и за гербавите слуги на бесилките!