Сергей Станишев: Протестите са от чувство за несправедливост

Трябва да се върви към избори, убеден е социалистът
Обновена: 15 юли 2020 10:15 | 15 юли 2020 09:47, Анисия Иванова
50
Сергей Станишев: Протестите са от чувство за несправедливост
Снимка: БГНЕС

Не трябва да се върви към служебен кабинет, а към избори. И БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред Нова тв.

БСП не бива да участва в сделки и договорки, категоричен е той.

"Има три сценария за изход след протестите. Първият е създаването на така наречен експертен кабинет. Той няма капацитет и доверие. Вариант две е извънредни избори. Вариант три - ако  не мине, ГЕРБ да карат до редовните избори", каза той.

Още по темата

Той на няколко пъти подчерта, че протестите са предизвикани от чувството за несправедливост и по-рано хората са били склонни да търпят.

Според него хората имат пълно право да протестират и да изразяват недоволството си.

"Повечето от анализаторите гледат за конкретните поводи за началото на протестите и пропускат това, което се случва в страната през последните три месеца. Във връзка с пандемията има много дълбоки социално-икономически причини. Блокирането на икономиката доведе до това, че десетки хиляди загубиха работата си, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения", каза Станишев.

Той е категоричен, че БСП е трябвало да излезе с ясна позиция за случващото се, да начертае линия на поведение и да покаже единството на партията по отношение на протестите.

"Ако бях на мястото на Корнелия Нинова, щях да приема тази инициатива, която беше свикана легитимно, когато миналата събота 79 члена на НС на БСП се събраха на среща с идеята да се обсъди тази позиция на БСП. Искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ в това управление. Хората протестират срещу този модел на силово недиалогично управление, което за 10 години изгради една система – пирамида от зависимости, в която цялата власт се концентрира в ръцете на една партия и един кръг, но не се води реален диалог с обществото. Нашият основен акцент трябва да бъде социално-икономическата промяна в България и оздравяването на държавата като цяло", каза още Станишев.

"Позицията на огромна част от протестиращите или на БСП не се сформира от интересите на Божков или който и да е бизнесмен. Нашата позиция се формира от разбирането за нуждата от промяна, която изразяват хората. Много е важно всички политици да проявят малко повече смирение. Хората имат основания да протестират и политиците трябва да намерят решение и изход от тази ситуация. БСП е предложило своя изход и то преди началото на протестите – вот на недоверие“, заяви той.

"Трудно виждам сътрудничество с ДПС, защото за всяко едно партньорство и сътрудничество винаги ние плащаме цената. Важното е да си извлечем поуките от предишни коалиационни формули и подходи, за да не плати пак цената БСП. И най-важното - да свършим работа за хората. Хората имат нужда от промяна, България има нужда от промяна", заяви още Сергей Станишев.

"При Орешарски толкова искахме да извадим ГЕРБ от властта, че се случиха грешки и платихме висока цена", призна  той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ехидната усмивчица на Партията пак се изказа.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти долна хлебарко.Върни се там където принаделжиш - в лошите ми спомени
38
0
 
3
 
! Отговори
майка България преди 3 години
Герб, БСП и дпс - махнете се веднага!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Ти не се обаждай !Досега от теб само ф?калии !!!
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И серГей забогатя наследствено партийно,без нито ден трудов стаж.
35
0
 
4
 
! Отговори
ТехноИмпекс преди 3 години
Искам похубав живот и крайят.
34
3
 
5
 
! Отговори
ДПС ще са на власт преди 3 години
Това е алтернативата ни след битката между Герб и БСП. Няма друг избор!
33
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 3 години
Мълчи бе крадлив заек. Ти също си за пандиза.
32
1
 
3
 
! Отговори
Спиридон Иванов преди 3 години
До Анонимен 34Я ходи се плякaй некъде шамшaл
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди се докарваше като младия Троцки, а сега гледа като дъртия Ленин...
30
11
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Станишев,Борисов,СИДЕРОВ,Паси,ДОГАН,Горанов,Плевналиев и колко още бивши крадци и лоши политици завинаги ОСТАВКА.Пияницата Джамбаски,Симеонов алкохолика,джуджето Атанасова,Караянчева с любовните афера.Всичките ОСТАВКА това не са дъжавници.Остана един умен е Г-Н Радев който има интелект но е сам.
29
0
 
7
 
! Отговори
Додо * преди 3 години
* усpa}{а
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДокторГолям психически тормоз пада от страна на баце, плачейки директно по фейсбук от македонски хотел под зоркия поглед на Дева Мария. Тоя протест не е в защита на комунисти, Радев, Мадев и т.н., а е в защита на гражданите и България, писна ни от всички вас - СИК, БСП, ДПС, псевдопатриоти и други хора с нула ценности и леви ръце в десни джобове. Идете си с добро, докато можете.
27
0
 
13
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Съветският евреин е хитър и знае, че Нинова и Радев тотално *** шанса за сваляне на кабинета, защото и двамата за нищо не стават, и сега само мрънка отстрани ръсейки заучени клишета и демагогии, без да се меси активно. Но дебне и се ослушва. А може и с Божков да е партия. Божков трябва все пак да комуникира с някой с повече от 2 мозъчни клетки като Корнела и Радев.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и тоя изпълзя !
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Серьожа, недей да яхаш протеста. Хората на площада мразят пламенно всички метастази на бившата БКП, което включва и вас, и управляващата хунта, и противоконституционната групировка на КОЙ. Искаме да гласуваме за личности - млади, образовани, можещи хора, които не са шуробаджанаци и връзкари и не влизат във властта с единствената идея да крадат, както са крали дядовците им преди и след промените. Айде със здраве, вече си дал приноса си за упадъка на България, не се пъни много под тая маска.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този и с маска ще целуне Доган
23
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно експертен кабинет е най-добрият вариант и е чудесен консенсус между партиите. Но дали ще има и една партийна формация, която да е съгласна на такова нещо - да няма кой да дърпа юздите и ще лъснат кирливите ризи на всички депутати.
22
1
 
15
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Каква проницателност, СерГейко ! Каква титанична мисъл имаш ! Правилно казваш, на избори , за да махнем 50 -на комунисти от народното събрание , защото видяхме , че освен че за нищо не ставате , ами много сте вредни ,бе ! Да направим избори, та най-после да рахатясаме без комунисти !
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрий се бе!