По-близо или по-далеч сме от предсрочни избори?

Анализаторите вече чертаят различни сценарии за изход от политическата криза
Обновена: 16 юли 2020 21:01 | 16 юли 2020 21:00, Петя Славова
18

След рокадите в кабинета - по-близо или по-далеч сме от предсрочни избори? Анализаторите вече чертаят различни сценарии за изход от политическата криза.

Появиха се първите предположения за това кой би оглавил евентуално служебно правителство: в публичното пространство се завъртяха имената на бившия служебен вицепремиер Даниела Бобева и бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Не се изключва и вариантът да бъде назначен т.нар. "експертен кабинет", който да бъде оглавен от сегашния управител на БНБ - Димитър Радев.

Още по темата

Ден преди премиерът Борисов да обяви, че коалиционното правителство ще довърши мандата си, стана ясно, че управляващите обмислят основно три политически хода, с които да овладеят гражданското недоволство.

Първият е оставка на правителството, служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, тъй като другата голяма опозиционна партия в лицето на БСП заяви, че не иска да прави кабинет в рамките на този парламент. Според някои анализатори тази стъпка ще доведе до загуби на важно финансиране от Европа и то в период на коронакриза.

"Няма възможност в тази ситуация, особено ако ще вървим тук и сега към предсрочни избори, правителството да даде план, с който да се усвояват тези пари. Трябва да изберем между морал и демокрация или парите на Европа", обясни политологът Татяна Буруджиева, цитирана от Bulgaria ON AIR.

сценарий 1

Вторият сценарий е управляващите да съставят преходно експертно правителство с друг премиер, който да предложи структурата и състава му. Това може да се случи, ако кабинетът бъде свален чрез вота на недоверие, който бе внесен от БСП и ще бъде гласуван следващата седмица.

"Това е усещане за сериозно сътресение, което предстои. Единственият, който може да го менажира по някакъв начин, и разбира се, трябва да плати цена за това, е премиерът, който очевидно е в ролята на помирителя. Единият вариант е да се откупи, другият да се свали градуса, за да се намали напрежението. Да преконструира управлението и да намери добър изход от тази ситуация", посочи социалният антрополог Харалан Александров.

сценарий 2

Третият основен вариант е да бъдат извършени сериозни министерски рокади, Борисов да излезе в отпуск до края на мандата, а вицепремиерът Томислав Дончев да го замести. Някои анализатори смятат обаче, че управляващите нямат полезен ход.

сценарий 3

Кой вариант ще бъде избран за политическото бъдеще на страната, вероятно ще стане ясно следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВиВуйче, недей мисли за избори, вот на недоверие, кой щял да "реди" правителството, кой от каква партия бил и т.н. Народа иска оставка, после вероятно ще почне да иска нещо повече. Кадафи помниш ли как го извадиха от една тръба, където се криеше като червей?
13
3
 
0
 
! Отговори
Вуйчо Ви преди 3 години
Няма абсолютно никакъв смисъл от предсрочни избори няколко месеца преди редовните такива, малоум ната тълпа е крайно време да го разбере!!!
12
0
 
5
 
! Отговори
баце преди 3 години
То в интерес на истината Томито единствен от всички каза, че са прекалили. Но какво може да направи един човек, дето е разбрал проблема при условие, че останалите гледат нагло и се държат арогантно, сякаш не ходят до тоалетната. Не ми се вижда възможен сценарий 2.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За изборите не мислете. Мислете за момента, в който протестите ще достигнат до точката на кипене. И тогава хората ще влязат, без да звънят на звънеца.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кака Рада да си подава оставката!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има два вариантаФалшифициране на изборите и избори без фалшифициране. За да се фалшифицират изборите, трябва мутрите да ги проведат, а не служебно правителство. При фалшифицирани избори мутрите ги печелят, иначе ги губят. Е, мутрите ще се съгласят ли на предсрочни избори, които няма да могат да фалшифицират и ще ги загубят?
8
1
 
4
 
! Отговори
пхахаха преди 3 години
На Т.Буруджиева и Кънчо Стойчев вече анализатори ли им викате бе :))))
7
15
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Естествено че нама смисъл от предсрочни избори камо ли от служебно правителство на цървула радеф! Така или иначе ГЕРБ пак ще спечели защото просто няма по добро!!!!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпускане на всички партий свикване Велико народно събрание промени в конструкцията и решаване чрез референдум какво управление иска народа другото са празни приказки и губене на време
5
8
 
10
 
! Отговори
Само ГЕРБ! преди 3 години
Ами хайде час по-скоро да правим избори тогава и да смачкаме червенушките за 127-ми път, че вече се изнервих!
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масова вечерна разходка под патронажа на Фигуранта!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма сценарий едно две и т. н това го играем 30 години разпускане на всички парти свикве на Велико народно събрание и решаване с референдум каква република да сме какво управление иначе да свалим мутрата и после пак някакви мошеници аа не всичко от начало иначе пак ще циклим на едно място
2
9
 
12
 
! Отговори
Иванова преди 3 години
Протестите нямат смисъл и не предлагат решение. Не виждам причина правителствота да подава оставка
1
13
 
15
 
! Отговори
Тенчо преди 3 години
Кой нормален президент призовава към бунтове няколко месеца преди избори?Ал Бънди!