Държавата плаща 35 евро за всяка седалка в самолет на турист

Субдисията е за чартърните полети, организирани от туроператорите
32
Държавата плаща 35 евро за всяка седалка в самолет на турист
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма получи нотификация от Европейската комисия (ЕК) за одобрение на целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България.

Одобрението на схемата от Комисията беше задължително условие за прилагане на антикризисната мярка, насочена към подпомагане на един от най-засегнатите сектори, какъвто е  туризмът. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще представи нотификацията пред браншовите организации - Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Обединение "Бъдеще за туризма", Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Сдружение "Туризъм", с които има днес срещи, допълват от пресцентъра на МТ.

Николова се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите.

Според нея субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа. "Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор", коментира вицепремиерът.

Предстои на институционалната страница на Министерството на туризма да се публикуват изискванията и необходимите формуляри и декларации.

Помощта е субсидия със средства от държавния бюджет.

Предоставя се на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до нашата страна с цел туризъм.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

От субсидията може да се възползват всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. 

Полетите, които ще се извършват през периода от 01.01.2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ  не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие по фаза 1 под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабите умират от глад и без лекарства, ама нашите ще дават по 70 лв. на всеки турист, да си разходи *** до България и да се излежава на плажа! Съвсем се объркаха нещата при герберастията. От какъв зор с общи пари ще мъкнем клиенти на хотелиерите?!?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОСкъпи, объркал си хапчетата тази сутрин, хайде поправи се....
24
0
 
12
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Не разбраха ли в тази държава , че тук този бизнес е обречен.За 2.5-3 месеца какво ще докарат на държавата? Ето какво - укр. и модов. проститу..., пиянски свади, болести (помни Банско),пияндета от ЕС.А от цялата дандания - приходи в бюджета,с отрицателен знак.Сега е момента да се срути всичкия бетон по морето.Ще има хиляди доброволци да премахнат бетонната плесен по ЧМ.Бюджета ТРЯБВА да помага на истинския бизнес, фермери, и всички они коитогенерират доходи и приходи в хазната.
23
3
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Правителството на комсомолеца-милиционерски син Боко трябва да бъде сринато, съдено за национално предателство и разстреляно ан блок . Фиктивните 29 млрд помощ са само ОБЕЩАНИ и то в замяна на отдаването на приблизително същия по размер Гаранционен фонд на Валутния борд. 26 млрд суха пара сега срещу 29 млрд обещания за след 7 години.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писаха ,че 87% от парите от Европа отиват в ръцете на няколко българи,които са подставени чужди олигарси и после се чудете защо България е зле и не може да се надигне от пепелта и населението бяга от нищетата,протестирайте за по-добри условия за семействата,работниците и по-високи пенсии,иначе няма да ви обърнат внимание на проблемите и ще продължат да ви ограбват и мачкат!
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом за мутрохотелите имате,значи и за пенсии имате пари,но се стикате и не увеличавате минималните мизерни пенсии,дори не ги приравнявате към екзистенц минимума за съществуване(оцеляване) и обричате на глад хората,което си е жив нацистки концлагер в действие!Увеличете минималните пенсии или ги актуализирайте!
20
0
 
20
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Не държавата, а ние! Едни мутри дават от данъците ни на други, та да си напълнят незаконните бетони чудовища окакали морето ни! ***!!!
19
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Това е пример за евроатлантическа дружба в действие!Българите целокупно да плащат на немските пенсионери да дойдат у нас, за да хранят туристическите мутри, които наемат украинци да им слугуват.Такива партнери да имаш, втори път няма да искаш да търсиш.
18
2
 
40
 
! Отговори
ОМГ преди 3 години
Стига с тези кампании да се спасява бизнеса на мутри строили с крадени пари! Като си некадърник и крадец, няма да ти върви туризма! Има достатъчно закъсали хора с честен бизнес, за които не ви е**. Ние да събираме капачки за кувьози! Колкото по-бързо паднете от власт или ви у*трепат, по-добре!
17
0
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"През чужда туроператорска фирма си правят резервация за почивка в България и плащат 35 евро по-малко."Аз без резервация си купих двупосочен билет за по-малко от 100? и то до Варна. Даже с автобус е по-скъпо.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата започва да осъзнава ролята на емигрантските пари. Емигрантите от средните и ниските социални слоеве бъхтят цяла година за да съберат няколко хилядарки, които да похарчат през лятната почивка в бегето, не само като ги хвърлят по заведения а също кято ги инвестират в къщичката, която подготвят за старини или за поколението. За съжаление само със смешни стимули не става, кризата удря емигрантите директно и в момента те не само не могат да спестяват но и оцеляват трудно.
15
0
 
11
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
На най-недоволните предлагам да опитат да вземат пари от нашата държава и после да коментират пак. Даже и да вземат, пак ще са на загуба! Сигурно има сто капана и трябва да наемеш от адв. Марковски нагоре, за да нямаш да връщаш после..
14
0
 
32
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Тази държава,да вземе да плаща ,по 35 евро на дете,не на разни пияни англичани и руснаци,и украински простит.....''+1
13
0
 
26
 
! Отговори
с голямата метла преди 3 години
Много лош ход!Да не се чудят после, защо хората са на площада.За това ли се харчат НАШИ пари - да се пълни нечий (техния) джоб.60:40 за колекторска фирма, 35 еврака на седалка....Пък тук - "олеле, зараза!", ДДД, "системата се задъхва". Засрамете се бе!Я къш!!
12
1
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ей, това е далаверkа. За българите в чужбина де. През чужда туроператорска фирма си правят резервация за почивка в България и плащат 35 евро по-малко. Not Great, Not Terrible :)))
11
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма угодия. За всичко мрънкате. Какво като се даде субсидия за пътник. Той нали оставя пари тук и на практика ги връща многократно.
10
5
 
27
 
! Отговори
Иво преди 3 години
ЕК казва ние изпълняваме. Италия затваря за българи а ние ще даваме пари да идват при нас да ни носят зараза. Сигурно има някаква логика ама аз не съм толкова умен
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се радвам, че бабите, които не знаят какво да си купят с пенсията, че деца, за които няма детски градини, че санитарки в инфекциозното със заплата по-малка от средностатистическа сервитутка, ще дават пари за туристи да ритат в главата камериерки! Ура!
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако хотелиерите ни бяха ОК разбирам ... но тия дето те хранят лошо и трупат само за джипове и къщи в чужбина - не съм съгласен.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие не разбрахте ли,че дори и цялата почивка да заплатите,туризмът е бита карта!