Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер

Правителството има много работа за вършене, посочи вицепремиерът
169
Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер
Снимка: БГНЕС

Няма да ставам министър-председател, обяви в интервю за БГНЕС вицепремиерът Томислав Дончев.

Както е известно по-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи и вариант да си тръгне като премиер и правителството да продължи да работи. Това ще стане в разговор с коалиционните партньори, в който ще бъдат обсъдени и други варианти.

Още по темата
"Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно", посочи Дончев.

Той призна, че при създалата се ситуация няма лесен изход.

"От една страна чуваме "Оставка", включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими. Най-малкото, защото всяка вечер се рециклират в ефир, най-малкото. Обществото е разделено, което е безспорен факт. Нека не мерим коя половина е по-голяма, но държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за разделението", посочи вицепремиерът.

По думите му една оставка на министър-председателя и оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. "От друга страна – за нас са гласували 1 млн. души. Ние имаме 100 хил. души членове. Те са против! Те считат, че това е поддаване на натиск. За пореден път, защото по силата на някаква странна историческа необходимост това се случва за трети път", посочи Дончев.

Той заяви, че правителството има много работа за вършене -  в рамките на месец септември трябва да бъдат приети всички промени в законите, които да позволят всички тези плащания, анонсирани преди седмица. "Има нужда и от ново законодателство, свързано с изборния процес. Все неща, които няма как да се случат без Народно събрание", посочи Дончев.

Той изрази убеденост, че сред протестиращите има и много хора, от които има какво да се чуе. "За съжаление, често чувам ругатни и откровени цинизми. Тази толерантност, която проявяваме, не е оценена, но аз не се сещам за друга европейска държава, където гражданските права, включително за протест, са толкова разрешени, че на протестиращите да им е разрешено практически да провеждат пикник на няколко столични кръстовища", заяви Дончев.

Той коментира и кризата с коронавируса, като подчерта, че за съжаление самодисциплината не е ние от най-силните черти като народ.

"Това, което е сигурно – няма потенциал за въвеждане, в момента, на по-строги ограничителни мерки. За подобни мероприятия обществена подкрепа няма, а това има и негативен ефект върху икономиката. Това беше важно в началото, за да могат лекарите, медицинските екипи да знаят как да третират заболяването, да разберем с какво си имаме работа. Безспорен факт е, че вече сме по-подготвени", уточни вицето на Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смяната на ГЕРБ няма да помогне на България. Трябва да се смени цялата капиталистическа система, защото тя предлага само икономически кризи и фалити и много ясно няма как да се справи чрез нова икономическа криза и с страшната здравна криза. Няма как фалирала държава да се справи с епидемията.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата от СИК!Долу цялата шайка!Долу поръчковата прокуратура!Вече няма как да продължавате с калните си милиционерски номера!Оставка!
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който поиска мястото на шефа няма да може да съжалява ....нормално
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГледай си работата,машинното,електронното и чрез писмо гласуване се манипулира най-лесно,не благодаря,не ви щем манипулациите и загробването на България!Ние си искаме ДПС,БСП,АБВ да управляват и честни избори,лично написани в кабинката,а не вашите манипулации и нови партийки,които ще налагат терор!
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки вика вземи го ти на футболен език.Никой не иска потъващата гемия герб
79
4
 
2
 
! Отговори
Божков преди 3 години
Аз наредих. За по две дози ги купувам
78
9
 
7
 
! Отговори
UUUUUUUUUUUUUU преди 3 години
КОЙ НАРЕДИ ДА БИЯТ ПРОТЕСТИРАЩИ? ТИ ЛИ БЕШЕ БЕ ПСИХОПАТИН?
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами същата работа стана и когато свалихте избраната от нас кметица на община Младост в София с помощта на главния Каскет Гешев - това също беше подмяна на избора, защото вие другари червени мутри от ГЕРБ я свалихте за да назначите на нейно място ваш човек - това ако не е подмяна не знам какво е!!!Защо не организирахте частични местни избори, та да отидем на тях да изберем друг кмет на мястото на Десислава Иванчева, за която сме гласували толкова много жители в София?!
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситите на гладните не верват!ГЕРБ са ситски лордове!Обаче джедаите се завръщат!!!!!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на вас ли като пишете тъпия сайт ви видоизменя думите и всичко ,което съм написал си губи смисъла!!
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСамо погледни речта на Доган от 2009 г.,която Карадайъ е пуснал във фейбука си.Тя говори много!Това е преди Б и Ц да направят атентата срещу Доган и да смажат Бисеров и други хора от ДПС,а за един човек от ДПС,българин(за да не си помислите,че е турчин) писаха как се е самоубил с 4 куршума.
73
2
 
6
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
А ще станеш обитател на Централния Софийски Затвор!!!! Долу мутрите и мафията !!!!
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно с управляващите живеем в различни страни.Те виждат просперитет и върховенство на закана, а народа вижда тотална корупция обхванала всички държавни учреждения и нищета.
71
1
 
2
 
! Отговори
До дедовия преди 3 години
Заради такива като тебе индивиди сме полезни в ЕС ...
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Деси моторетката от Дулово е добра с езика,няма да отдава чест на пиколото,направо ще му свири!
69
6
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Българският народ НЕ Е ГЕРБ!!! Българският Народ е над 8 милиона -Всички в чужбина избягали заради ГЕРБ и политиците от 32 г насам!! Герб са само 500 000 Чиновници ПОЛИЦИЯ АРМИЯ и всякакви хрантутници на Държавна Хранилка!! -ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ НЕ СА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!! ТЕ СА ЕДИН ГРАД!!1 НИЩО НЕ СА!!!
68
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
*** на кво да ставаш премиер, бе! Ей тия от герб сички ли шизофренията ги е хванала!? Смех парк, туй сте, барабар с биячите.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да викат дебелата Фидосова от Монтана за премиер. Тя е стар герберски кадър.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питахте ли Барни Ръбала дали иска да седне на горещия стол? Страшно ще му подхожда!
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие още ли неразбрахте, че баце не управлява ГРОБ, а гробарчетата управляват баце? Те затова са си избрали такъв умопромачителен индивид... А пък ние не пасем трева!