Дариткова увери: Проектът на ГЕРБ нямало да е окончателната Конституция

Партията инициира дебати и консултации за предложения
128
Дариткова увери: Проектът на ГЕРБ нямало да е окончателната Конституция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване, заяви пред БНР Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Проектът за нова Конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание, уточни тя.

Още по темата

Първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати, консултации, мнения и бележки за изчистване на проекта, за да не бъдат упреквани ГЕРБ в забавяне, посочи Дариткова.

„Но в същото време искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители“, призна тя.

Тя увери, че ще се срещнат с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

„Проектът на ГЕРБ в никакъв случай няма да бъде проектът, който ще бъде утвърден от ВНС, ако постигнем съгласие за свикването на такова“, отбеляза Дариткова.

„Няма таен замисъл. Следим пулса на общественото напрежение“, посочи тя, запитана дали ГЕРБ не изземва инициативата на президентската институция след заявената от държавния глава необходимост да се обсъждат евентуални конституционни промени.

„Лицата на протеста са доста различни и техните искания са разнопосочни. В същото време това, което може да обедини едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на държавата. Това може да стане само след разглеждане и корекция на основния закон с едно сериозно представителство, каквото е Великото народно събрание. Чрез друг механизъм не може да се направи толкова цялостен преглед на функциониране на демократичното българско общество 30 години след началото на демократичните промени“, коментира Даниела Дариткова.

До диалог може да се стигне след излъчването на легитимно представителство от страна на протестиращите. Диалогът не може да бъде под напора и от позицията за окупация, смята Даниела Дариткова. Тя не е съгласна с тезата, че няма чуваемост за исканията на протестиращите.

Според Дариткова предложението на Мая Манолова референдум да определи дали гражданите искат промени в Конституцията цели забавяне на процедурата, а Манолова отново търси начин да заяви своето политическо присъствие.

Даниела Дариткова не конкретизира кои юристи стоят зад лансирания от ГЕРБ проект за конституционни промени и неколкократно изтъкна, че това е „вариант за разговори“, а не окончателният проект. Проектът, под който ще се събират подписите на народните представители, ще бъде окончателно представен на 2 септември.

„Този проект за конституция ще върви заедно с проекта за решение за свикване на Велико народно събрание и в следващите месеци, ако постигнем съгласие, до 2 ноември, и се вземе решение за свикване на ВНС, изцяло в правомощията на Великото народно събрание е да определи всеки един текст от конституцията. И в зависимост от избора на българските граждани на представители в това ВНС окончателният вариант на конституцията може и да се различава от това, което сме предложили ние сега“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
19
 
! Отговори
Да те ритнакова преди 3 години
Оставка *** мутресо,оставка! Почвай да работиш като лекар,въпреки,че като зная Толупа какъв генерал е,Пекинската па т ка какъв инженер е ,Барни Ръбъл какъв юрист е,как да ти се довера на теб като доктор?!! До един сте ментета и с пълно право хората ви искат оставката и затвора!!
62
0
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Къде изчезнахте герб-троловете бе? Да не са ви уволнили. Я веднага на работа. Да дадем отпор на мръсните комунисти във форума!
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Батко мери ли ви температурата редовно,че нали се бори и с коронката?
60
0
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙСИ преди 3 години
НАЛИ ТОВА КАЗВАМ, ДА ПУСНЕМ НЕЩО ОТ ТИПА НА ИЗМИШЛЬОТИНА, ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ИМА ДЕБАТИ, ФЛЬОНГИ И Т.Н. САМО ЧЕ НОМЕРА НЯМА ДА МИНЕ ! е ЩЕ УСТЕСКАМЕ ОЩЕ МАЛКО, СТИСКАМЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ, ЧЕ СЕГА ЛИ !!!
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора осъзнайте се. Това е единственият шанс за спасение на държавата, които предлага ГЕРБ още повече всепризнатият корифей на правните науки понастоящем министър на правосъдието има основно участие в създаването на новата конституция.
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме кефи Даката,гледа като изкъпан коч!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПКС, ПСП, ПДП-дуловска, бай Х-***, Мозъка, Ръбъла, Екатеринки, Теменужки, Ангелинки, Евелинки, Севдалинки и т.н и т.н. всичките Калинки.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време Данчо Кирилов си показа дипломата,че имал много шестици.Сега искам да се издирят преподавателите му по право и да се обвинят в държавен тероризъм,и да се даде на прокурор РЗИ -София,че не взема мерки при явен ментален проблем.
55
0
 
14
 
! Отговори
Следяли пулса на преди 3 години
Общественото напрежение! Ами тогава как не разбрахте, че не фигурирате в бъдещето на страната под никаква форма на управление и най-вероятно като клиенти на реформираното правосъдие.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв проект на Конституция е това? Данито преписало старата,разбъркало съдържанието,некъдърно заличило част от текстовете и взел,че открил топлата вода!Тоя да вземе да си изгори дипломата за юрист-Белия хакер имам предвид!
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква конституция ги пере тия бе,който бавно пишат и трудно четат!
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И една голяма кърджалийска питка отгоре.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръбъла махнал от герба двата големи лъва, които държат червения щит, на който е изобразен третия лъв! Но това е само за начало. При обсъждането на новата конституция на щита вместо лъв ще бъде сложен Барба Ганьос с шапка с надпис СИК.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е бе,да!А Баце е жена му!Аман от гробари с пети клас.....дистанционно.
49
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКой е тоя "Ръбъл"? Радев ли?
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понякога е лесно да си ***, но друг път не е лесно.Вкарваш си автоголове и не го разбираш с простия си ум. Като новият министър на туризма и неговия английски език. Прос човек не разбира колко му личи и смело показва на света простотата си.
47
3
 
14
 
! Отговори
Forever преди 3 години
До жените на ГЕРБ, Като сте толкова прегръщани и целувани,защо гледате така лошо?
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера си изгоних кучето!Видях снимка на Ръбъла как гледа Баце и разбрах,че моето куче не ме обича.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дариткова когато е била лекар май си е похапвала от пациентите и ето го резултата.
44
2
 
15
 
! Отговори
Който трябва преди 3 години
Пак баламосване с идеята да спре протеста и да мирнат хората. Ако имахме малко акъл или поне кураж, сега щяхме да ги натиснем яко да си тръгват, но не само с викане, а с влизане я парламента и ако трябва личната гвардия на Бойко (МВР, ГДБОП, НСО и ДАНС) да пострада. Нещата са вече на краен предел, а седим и гледаме как едни шибеци, полу-хора и *** пак взимат съдбите ни в гнусните си лапи. Много сме зле в тази държава, наистина.