Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен

Двете институции правят политика по различен начин
238
Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

Още по темата

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
никакви мостове не са опожарени всеки си върви по пистата на изборите ще видимкои крив и кои прав ако оживеем до тогава
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който люби БКП-то ще му червеней отзад дупето, а червеното дупе е символът че са те вчесали добре!
12
4
 
0
 
! Отговори
митя преди 3 години
до ЗВЕЗДАТА човек, давай звездития тука се чудят каква да я изпишат.искаме звезди!
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тия изветряла шапка, не способна на комуникация,само с плюване не става
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешното президентство е като торнадо, чупи мостове .
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРИ ВЪН от Президентството!
8
3
 
17
 
! Отговори
ТНЕ STAR преди 3 години
Пак питам. Искате ли звезди?
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми изгоря, подпалвача Фърчилков, познат още с руското си прозвище Льотчика и глигана вице Йотова го организираха.
6
3
 
11
 
! Отговори
ТНЕ STAR преди 3 години
Искате ли звезди?
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мис Пиги
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова"Другарко Йотова, страх имаше преди 1989 г. След това ни се отпуснаха душите.Искате да впечатлите слушателите.Но може да излъжете само тези, които нямат спомени от това, което беше преди 30 години.
3
2
 
21
 
! Отговори
Свободна тв преди 3 години
Плю,плю,плю и накрая те са в отпуска!!!!!
2
5
 
33
 
! Отговори
вярно е преди 3 години
*** с трите крави Нинова,Йотова и Деса го изгориха
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!